Repatrierea corpurilor persoanelor decedate în afara granitelor tarii reprezinta înca o problema majora pentru România, pe care Ministerul Afacerilor Externe ar trebui sa o rezolve cât mai repede. Potrivit interpelarii deputatului PD-L, Daniel Buda, repatrierea unui cadavru poate presupune cheltuieli între 2000 si 6000 de euro, din cauza procedurilor obligatorii. Exista numeroase cazuri în care familiile celor decedati nu au bani suficienti pentru repatrierea cadavrului, iar autoritatile române nu fac nimic în aceasta privinta, procedurile ajungând sa dureze si pâna la câteva luni.

Fortati de saracie, foarte multi români au plecat din tara în ultimii ani pentru a munci în strainatate. Potrivit rapoartelor politiei, nu de putine ori, unii din ei sfârsesc dramatic. Un caz aparte este al celor care, plecati sa munceasca în strainatate, au murit acolo, iar familiile lor nu au avut bani sa le plateasca repatrierea.

Afaceri noi

În cazul în care familia are bani pentru repatrierea cadavrului, aceasta plateste direct societatii de pompe funebre suma necesara pentru aducerea defunctului în tara. Potrivit lui Alexandru Muresanu, administratorul firmei de pompe funebre Coronita, repatrierea decedatului poate ajunge si pâna la 3.200 de euro: “Repatrierea decedatului costa în functie de zona de unde este adus. Cu tot cu acte si cele necesare pentru repatriere, un drum din Torino, Italia, costa în jur de 2.400 de euro. Din Madrid, Spania, drumul este mai scump. Pretul se ridica undeva la 3.200 de euro”. Potrivit acestuia, în general se face cam o repatriere pe luna, iar în 2007 numarul lor a ajuns la 10. “Anul trecut am avut în jur de 10 drumuri. Nu doar în Spania sau Italia am fost, ci si în Ungaria, Austria sau Anglia”. Astfel, se poate spune ca românii decedati în strainatate au devenit “un business”.

În ultima vreme, au fost înfiintate în România mai multe firme de pompe funebre specializate în transportul acestora. Însa nu toate firmele de pompe funebre au aceleasi tarife. Firma de pompe funebre din Cluj, „Carpe Diem”, are tarife mai mici sustine secretara Diana Ielciu:”Din Italia un drum, în care este inclus tot, costa aproximativ 1.500 de euro„. Potrivit acesteia, în 2008 s-au facut deja trei drumuri în strainatate pentru aducerea decedatilor în tara.”E început de an si deja am avut trei drumuri înternationale”.

Statul român nu se implica

Daniel Buda a facut o interpelare pe aceasta tema deoarece, potrivit acestuia, în judetul Cluj sunt suficiente cazuri în care repatrierea românilor este o problema. În timpul audientelor sustinute de el, multi români se plâng ca nu au suficienti bani pentru aducerea cadavrele în tara si cer ajutorul autoritatilor române. În cazul în care MAE nu face nimic în acesta privinta, românii din tara cer ajutorul oamenilor din strainatate, în unele cazuri facându-se chete pentru a strânge sumele de bani necesare aducerii sicrielor în tara.

Potrivit angajatilor de la firmele de pompe funebre Cluj, în cazul în care familia nu are bani pentru repatrierea cadavrului, situatia acestuia se schimba în functie de locul unde a decedat. În Spania, decedatul este incinerat, iar cenusa îngropata, în timp ce în Italia, decedatul ramâne la morga pentru o anumita perioada de timp, iar apoi este înmormântat pe banii Primariei. Pentru a repatria corpul neînsufletit, suma pe care trebuie sa o cheltuiasca familia poate ajunge si la 6.000 de euro, tinând cont de faptul ca uneori doar sicriul costa 4.500-5.000 de euro. Familia mai este nevoita sa platesca si certificatul international de deces, plus transportul sicriului în tara, moartea fiind “foarte scumpa” pentru bugetul românilor.  

“Lumea nu stie ce sa faca în momentul în care afla de necazul lor. Cei mai multi apeleaza la prieteni pentru a-i ajuta cu sume de bani necesare repatrierii. Consider ca statul roman ar trebui sa se ocupe de aceste probleme. Tot ce ma intereseaza este sa atentionez statul în legatura cu problema repatrierii”, declara Daniel Buda.

Beatrice Golondzac

5 COMENTARII

  1. buna ziua…onorarii funebre buescu socrul meu a murit in spania sunt din iasi va rog sa imi spuneti cat timp dureaza sa fie adus in tara si cat costa ast raspuns va multumesc

  2. A murit vineri tatal meu in Franta..Nici azi nu am reusit sa termin actele cu animalele de francezi.Am fost la consulat ,cateii de romani ,cersetorul ala de consul nu are nici o treaba.Toata treaba ma costa cu o firma de pompe funebre franceza 7000 euro cu transport pana la Arad.de acolo pana in bacau tre sa platesc altceva..e GROAZNIc sa mori in strainatate…domane cat urasc acest popr nefericit…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.