Din lipsa de bani si posturi

Medicii romani isi muta practica peste hotare

Colegiul Medicilor a atras atentia la inceputul acestui an asupra exodului de medici, numarul celor care au plecat sa profeseze in strainatate fiind de 11.000 din 2007 pana acum. Deputatul Adrian Gurzau doreste sa elaboreze un proiect de lege care sa-i oblige pe studentii de medicina formati pe banii statului roman sa lucreze in Romania sau sa dea banii inapoi.

Deputatul clujean Adrian Gurzau a lansat in cadrul dezbaterii pe tema noii legi a sanatatii organizata de Federatia Solidaritatea Sanitara propunerea de a se elabora un text de lege care sa oblige absolventii de medicina ale caror studii au fost platite de stat sa profeseze un numar de ani in Romania sau sa dea banii inapoi. Gurzau argumenteaza aceasta propunere cu necesitatea de a contracara efectele negative ale exodului medicilor romani in strainatate.
”Consider ca daca se face o reforma si nu are in centru omul, ca este pacient, ca este cel care presteaza aceste servicii, degeaba vom dota cu echipamente, vom avea un pachet de baza cu care sa fim cu totii de acord, dar nu vom mai avea oameni pregatiti si la un moment dat vom ajunge sa facem compromisuri din punct de vedere uman. Acesta este lucrul cel mai grav care poate sa se intample. Deci daca vom incepe o dezbatere si vom crea tensiune in societate si in randul profesiei dumneavoastra (a medicilor, n.r.) si nu vom avea o directie pe care sa o impunem politicului, vom face o reforma fara a avea cu cine pana la urma sa oferim aceste servicii. Consider ca vom avea acele universitati multiculturale, locuri platite de la bugetul de stat in alta limba decat limba romana, iar oamenii aceia nu vor veni sa dea inapoi cetateanului roman, ci vor pleca oriunde in alta parte. Orice serviciu trebuie platit.

Practica sau banii inapoi

Cu atat se va simti mai valoros orice cetatean care va absolvi o facultate de medicina cand va sti ca valoreaza pregatirea lui si faptul ca statul a investit in el o suma de bani. Poate sa fie o gandire care nu este de acord cu realitatea actuala, dar sunt convins ca fara a avea o atentie mai mare pe planul medical, nu vom reusi sa avem o reforma care sa aiba succes. Pentru ca toti ne dorim ca pacientii sa fie cat mai bine tratati, cat mai bine ingrijiti. Intotdeauna va fi o problema de finantare, de bani, in tarile civilizate, si intotdeauna vom avea bolnavi. Dar depinde cu medicii ce facem. Cat de bine ii platim, cat de bine ii stimulam, daca vor ramane in Romania, pentru locurile care sunt platite de catre stat. Pana la urma este un contract comercial, se asigura pregatire de specialitate gratis, dar va trebui sa presteze un numar de ani in Romania, in sistemul public sau privat”, a declarat Gurzau.
Insa in momentul de fata, posturile sunt blocate, iar pentru angajarea unui medic, fiecare institutie trebuie sa astepte ca alti 7 sa se pensioneze. Astfel ca rezindentii romani nu au unde sa profeseze. Iar numarul de posturi de rezidentiat este considerabil mai mic decat cel de absolventi de medicina.

Unde pleaca medicii

Peste 2.800 de medici au solicitat in anul 2011 certificate profesionale curente colegiilor medicilor din intreaga ţara pentru a putea pleca sa lucreze in strainatate, informeaza Colegiului Medicilor din Romania (CMR). Conform CMR, primele trei ţari alese de medicii romani ca destinaţie sunt Germania, unde au plecat 835 de medici, Marea Britanie, spre care s-au indreptat 611 medici, şi Franţa unde au mers 560 de medici.
In privinţa specializarilor, prima specialitate este medicina de familie/medicina generala cu 843 de medici plecaţi in strainatate in 2011 şi chirurgia generala cu 155 de medici care au ales sa lucreze in strainatate. Cei mai mulţi medici care au plecat la munca in strainatate anul trecut provin din Bucureşti – 733 şi din judeţele Cluj – 427, Iaşi – 256, Timiş – 394.
In 2010 circa 2.800 de medici au solicitat certificate profesionale curente pentru a putea pleca sa lucreze in strainatate. Din 2007, au plecat sa lucreze in afara ţarii peste 11.000 de doctori.
”In UE exista un deficit de 150.000 de medici, iar o ramura mai puţin ocupata este medicina de familie. Un doctor roman care caştiga in ţara 2.300 de lei ajunge in Marea Britanie la un salariu lunar de 5.000 – 7.000 de lire. La noi, un medic cu mai puţin de 1.500 de pacienţi pe lista nu poate supravieţui”, vin explicaţiile şefului Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

Codasii Europei la sanatate

Romania are in prezent cam doi medici si opt paturi de spital la o mie de locuitori. Este printre ultimele locuri in Uniunea Europeana, in conditiile in care "ai nostri sunt mai bolnavi decat ai lor", in conditiile in care nivelul de trai din Romania este printre cele mai scazute din UE. Si daca sunt adunate cu o proportie de putin peste 5% din PIB alocat Sanatatii (multe state europene au dublu), se poate intelege dorinta miilor de tineri medici romani care vor sa plece spre alte tari.
Preşedintele Colegiului Medicilor din Romania a spus, la un seminar de specialitate organizat de Ziarul Financiar, ca in Romania sunt in total 56.000 de medici, 13.000 sunt rezidenţi, 2.000 sunt pensionari care au ramas in evidenţele CMR, iar restul sunt doctorii cu libera practica.
El a precizat ca scaderea numarului de doctori s-a produs din doua cauze, respectiv blocarea posturilor şi migraţia medicilor. ”Numarul medicilor a scazut din cauza blocarii posturilor, dar şi a plecarii acestora in strainatate. Statul este obligat sa protejeze sanatatea şi de asemenea sa-şi indeplineasca responsabilitatea sociala”, a mai spus profesorul Vasile Astarastoae
”Niciodata din 1957, atunci cand medicii au fost eliberaţi, niciodata nu a existat un asemenea deficit. In Romania nu o sa vina nimeni pentru ca venitul unui medic rezident este de 200 de euro, al unui specialist 495 de euro iar in UE venitul mediu la rezidenţi e de 1.100 de euro iar un medic specialist caştiga 7800 de euro”, a declarat Vasile Astarastoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.

Criza sistemului sanitar

Alarmanta este situaţia din spitale, unde exista un deficit major de medici, in cazul unor specialitaţi importante precum ATI, chirurgie toracica sau cardiovasculara, radioterapie sau geriatrie. In plus, spitalele din 27 de judeţe funcţioneaza fara a avea acoperite toate specialitaţile. Autoritaţile recunosc ca e nevoie de schimbari, insa totul ramane deocamdata la nivel de discurs.
Senatorul PDL Serban Radulescu a aratat in cadrul unei dezbateri la Senat ca resursele umane din sanatate sunt extrem de importante deoarece sistemul de sanatate necesita efort sustinut si inalta specializare. „In consecinta, migratia cadrelor medicale reprezinta o pierdere atat pentru stat, cat si a investitiei in formare, facuta cu efortul intregii populatii”, a afirmat Radulescu. “Din perspectiva impactului demografic, prea putin evocat in sfera publica, migratia cadrelor medicale constituie un factor suplimentar de risc la adresa securitatii umane si dezvoltarii durabile ale Romaniei”, sustine senatorul, care este si membru al Subcomisiei pentru Populatie si Dezvoltare a Senatului.
Din cauza salariilor mici, de cinci-sase milioane pe luna, din care trebuie platite si chiria, si mancarea, si tratatele de medicina, multi absolventi de medicina renunta sa se mai inscrie la rezidentiat, unul dintre cele mai grele examene din cariera unui doctor. O dovedesc si statisticile. Daca in 2004 erau 6.067 de inscrisi la examenul de rezidentiat, anul acesta au fost 4.836, cu aproximativ 1.000 de candidati mai putin.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.