Virgil Pop, subalternul lui Nicoara, inchis pentru cinci ani

Deputatul liberal Virgil Pop a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitiie la cinci ani de inchisoare cu executare. Acesta se folosea de numele superiorului sau, actualul senator Marius Nicoara, la acea vreme presedintele consiliului judetean Cluj, pentru a reusi sa âsi dobândeasca influenta. Daca Virgil Pop a fost primul deputat ajuns direct din inchisoare, el este acum si primul deputat care isi va ispasi pedeapsa in timpul mandatului, el fiind ridicat de politie saptamâmna trecuta.
Conform motivarii sentintei de cinci ani de inchisoare, cu executare, data in decembrie 2011 de instanta de fond, adica de completul de trei judecatori al instantei supreme, deputatul Virgil Pop nu a recunoscut faptele de coruptie de care era acuzat, incercând sa isi influenteze complicele sa minta procurorii. In aceeasi motivare, judecatorii ICCJ au aratat ca „pozitia procesuala negativa manifestata de inculpatul Pop Virgil este cu atât mai grava cu cât, desi in prezent detine un loc de deputat in organul legislativ al tarii, nu a inteles sa adopte un comportament demn de o asemenea functie, ci a continuat atitudinea sa de alterare a adevarului si de negare a faptelor”, astfel ca magistratii au considerat ca numai o pedeapsa cu executare ar fi „apta sa contribuie la reeducarea inculpatului”.

Influentarea complicilor

Judecatorii ICCJ au aratat ca: „Nu este lipsita de importanta atitudinea negativa manifestata de inculpat dupa savârsirea infractiunilor, constând in nerecunoasterea faptei, imprejurarea ca acesta a incercat sa o determine pe inculpata Anastasia Adina Gorgan sa nu recunoasca faptele, sa nu se prezinte la organele de urmarire penala si sa nu prezinte documentele solicitate de organele de urmarire penala, incercând in acest mod sa ingreuneze desfasurarea instructiei penale cât si aflarea adevarului, imprejurari ce rezulta din convorbirea telefonica dintre cei doi inculpati din data de 13 noiembrie 2008”.

Numele lui Nicoara apare in dosar

„A pretins si primit o suma mare de bani de la denuntator pentru a-i rezolva incheierea unor contracte de executie lucrari instalatii electrice si aprobarea unor plati din fondurile SAPARD, pravalându-se de influenta pe care o avea asupra unor persoane din conducerea Electrica SA si Electrica Transilvania Nord … precum si asupra presedintelui Consiliului Judetean de la aceea data, (n.r. Marius Nicoara), arunca astfel o suspiciune de coruptie si asupra acestor persoane”, se arata in referatul procurorilor DNA.
Arestarea i-a facut capital politic

In timp ce a fost acuzat si trimis in arest preventiv, Pop se afla in campanie electorala pentru castigarea unui post de deputat. In mod uluitor, arestarea i-a adus lui Virgil Pop capital politic, astfel ca a castigat alegerile pentru Colegiu 8 Turda si a ajuns deputat. Pana acum, pe parcursul mandatului, Pop face parte din Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, Subcomisia parlamentara pentru romi, dar nu excelat in activitatea lui. Dupa ce a fost ales, Pop a fost eliberat cu cateva zile inainte de depunerea juramantului de parlamentar. Curios sau nu, prima instanta a mentinut initial masura arestului preventiv, instanta de recurs punandu-l in libertate. In cazul in care Virgil Pop nu s-ar fi putut prezenta la depunerea juramantului de credinta pentru functia de deputat, acesta nu ar mai fi beneficiat de privilegiile acestui statut. De altfel, la inceputul acestui an, din cauza lui Pop 70 de liberali din cadrul PNL Turda si-au dat demisia pentru ca oamenii nu mai doreau sa il sustina pe Pop pentru un alt mandat de deputat. In 2011, deputatul liberal Pop Virgil a fost cosemnatarul doar la doua initiative legislative. Este vorba de una privitoare la fondul de mediu si de proiectul la care a aderat si colegul sau, Cornel Itu, cel privitor la protectia persoanelor de interes public. Pentru a-si motiva prezenta in Parlament, deputatul Pop a depus, in scris, 17 interpelari dintre care pot fi amintite “Tara arde si babele se piaptana”, “Reorganizare cu sila”, “Doua lectii despre umilinta”, etc. Pentru cele 17 compuneri depuse in scris, deputatul Virgil Pop a castigat 51.622 de lei de la Camera Deputatilor.
Dupa ce a primit sentinta, Pop a emis o declaratie de presa in care spune, voalat, ca ar fi suferit o condamnare politica.
“Per ansamblu, nu cred ca prin condamnarea unui politician la 5 ani de inchisoare, se rezolva problema coruptiei in Romania, ci din contra. Nu cred ca prin punerea mea in spatele gratiilor, vom obtine aderarea la spatiul Schengen sau un raport mai bun pe Justitie de la Comisia Europeana. Intrucat contextul actual cere ca Romania sa serveasca Europei politicieni condamnati pe banda, am toate motivele sa cred ca dosarul meu nu a fost corect judecat. Consider totusi ca, dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a hotarat astazi sa  ma condamne cu o pedeapsa privativa de libertate, este cazul sa imi spun punctul de vedere. Este o sentinta care ma surprinde, pentru ca eu consider ca dosarul meu este un dosar facut pe graba intr-o campanie electorala in care eu spuneam niste lucruri incomode despre anumite persoane. De asemenea, ceea ce m-a surprins este o anumita insistenta de a ma condamna: in cadrul procesului, nu mi-a fost acceptata nici o expertiza solicitata, nici un martor propus de mine, nici o alta proba prin care am dorit sa ma apar”, spune Virgil Pop. Seful liberalilor, Crin Antonescu a declarat pentru presa centrala ca, in cazul in care sentinta va ramane definitiva, PNL ii va retrage sprijinul politic deputatului clujean.

Ce zic procurorii

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv, a inculpatului POP VIRGIL, fost consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Cluj, in prezent consilier local in cadrul Consiliului local Turda, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: trafic de influenta comis in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata comisa in forma continuata si spalare de bani in forma agravata si trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei GORGAN ADINA ANASTASIA, administrator al S.C. Turdarom Advertising S.R.L,in sarcina careia s-au retinut infractiunile de: fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si spalare de bani. In perioada decembrie 2007 – aprilie 2008, inculpatul Pop Virgil, avand calitatea de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Cluj , a pretins in mod repetat de la un denuntator, administrator al unei societati comerciale din Oradea, suma totala de 80.000 euro, din care a primit suma de 130.000 lei (prin intermediul firmei S.C.Turdarom Advertising S.R.L. disimuland si ascunzand adevarata natura a provenientei banilor) si suma de 30.000 euro in mod nemijlocit. Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca, prin influenta pe care o are asupra persoanelor cu functii de conducere din cadrul S.C. Electrica S.A. Bucuresti si Transilvania Nord precum si a presedintelui Consiliului Judetean Cluj inculpatul sa ii acorde ajutor denuntatorului, determinand incheierea unor contracte de lucrari de instalatii electrice pe raza judetului Cluj pentru firma acestuia. De asemenea, inculpatul a pretins si obtinut cesiunea a 50% din partile sociale ale S.C. Skiland S.R.L. Oradea, in schimbul sprijinului pe care urma sa il acorde la aprobarea cererilor de plata a primei transe din contractul de finantare din fonduri Sapard, invocand influenta pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante. In scopul de a ascunde si disimula adevarata natura a provenientei sumei de 130.000 lei obtinuta ca urmare a savarsirii infractiunii de trafic de influenta, inculpatul Pop Virgil a determinat-o pe inculpata Gorgan Adina Anastasia, administrator al S.C. Turdarom Advertising S.R.L. Turda, sa intocmeasca documente justificative fictive ce atesta nereal existenta unui raport comercial de prestari servicii intre societatea acesteia si firma denuntatorului, dupa care a si semnat personal borderoul de achizitii fictiv, incasand prin virament bancar suma de 70.005 lei provenind din infractiunea de coruptie. In cursul urmaririi penale s-a dispus luarea masurilor asiguratorii constand in poprirea conturilor bancare ale inculpatului si sechestru asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea inculpatului”, arata procurorii DNA.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.