Afacerile imobiliare din Apahida spre CEDO
Clujeanul Alexandru Morocoş spune ca se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza faptului ca nu reuseşte sa işi gaseasca dreptatea in justiţia romaneasca. El ii acuza pe reprezentanţii Primariei Apahida ca au concesionat un teren care, de fapt, era al lui. Chiar daca s-a adresat parchetelor de la instanţele clujene, raspunsul procurorilor, la unison, a fost ca primarul din Apahida, impreuna cu fostul secretar şi jurista instituţiei nu pot fi acuzaţi de abuz in serviciu, chiar daca, in opinia lui Morocoş, dovezile ii incrimineaza.
Alexandru Morocoş ii acuza pe Ionel Farcaş (primar in comuna Apahida), secretarul comunei, Alexandru Moldovan, şi pe jurista primariei, Luminiţa Şerpea, de abuz in serviciu. El spune ca aceşti reprezentanţi ai primariei au concesionat un teren care ii aparţine altei persoane, Raducanu Garba. Chiar daca acest caz dureaza de ani buni, pana acum nimeni nu a fost gasit vinovat, autoritaţile spun ca este vorba de o neinţelegere, insa clujeanul a ramas fara teren.
Alexandru Morocoş a inregistrat in data de 10.07.2001, la Poliţia comunei Apahida, o plangere penala impotriva lui Ionel Farcaş, Ioan Harbea, Alexandru Moldovan şi Luminiţa Şerpea, reclamand savarşirea de catre aceştia a infracţiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
El ii acuza ca au atribuit in concesiune, in mod fraudulos, numitului Raducanu Garba o suprafaţa de teren de 700 de metri patraţi care ii aparţine, producandu-i un prejudiciu de 7.000 de lei. De asemenea, Morocoş arata ca primarul Apahidei, Ionel Farcaş, in calitate de preşedinte al Comisiei de aplicare a fondului funciar, a refuzat sa il puna in posesie cu terenul ce aparţinea conform actelor anexate cererii de reconstituire a dreptului de proprietate.
NUP la toata lumea
Dupa un an de cercetari, procurorul de caz a dispus neinceperea urmaririi penale faţa de Alexandru Moldovan (contabil şef al primariei), iar faţa de Ionel Farcaş, Ion Harbea şi Luminiţa Terpea s-a dispus disjungerea cauzei intr-un alt dosar. dupa un alt de zile, in 2008, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj Napoca, au dispus neinceperea urmaririi penale faţa de primarul Apahidei, precum şi faţa de Ioan Harbea (fostul secretar al primariei) şi Luminiţa Terpea (jurista primariei). Motivarea NUP-ului arata ca “au respectat intocmai dispoziţiile legale procedurale aplicabile la data realizarii concesiunii, nefiind constatate nici un fel de ilegalitaţi. concesionarea a fost aprobata prin hotararea consiliului local, s-a organizat o licitaţie publica conform legii, dupa prealabila obţinere a tuturor avizelor şi acordurilor comisiilor de specialitate. In ceea ce priveşte parcela de 700 mp atribuita numitului Garba Raducanu in urma licitaţiei, procurorul de caz a reţinut ca aceasta nu se suprapune imobilelor evidenţiate in titlul de proprietate al familiei Morocoş, ci figura inainte de concesionare in alt numar de CF, avand ca proprietar tabular statul roman, fiind distincta de parcelele revendicate de persoana vatamata, deşi invecinata cu acestea, astfel cum rezulta cu claritate chiar din raportul de expertiza tehnica topografica şi din anexele grafice aferente intocmite, la solicitarea petentului, de catre specialistul autorizat ales de acesta”, arata rezoluţia de NUP.
Prinde orbul, scoate-i ochii
In cursul anului 1997, in favoarea membrilor familiei lui Alexandru Morocoş, printre care şi tatal acestuia, Ioan, care intre timp a decedat, s/a emis un titlu de proprietate pentru o suprafaţa totala de 3,15 hectare de teren agricol, din categoria de folosinţa arabil, situat in extravilanul şi intravilanul localitaţii Sannicoara, din comuna Apahida, imparţit in sole şi parcele cu diferite numere topografice. Intrucat emiterea titlului de proprietate nu s-a realizat dupa o prealabila verificare la faţa locului a tuturor parcelelor revendicate in ceea ce priveşte configuraţiile şi dimensiunile acestora, ci a avut la baza doar afirmaţiile verbale ale solicitanţilor, dupa mai mulţi ani de la emiterea titlului s-a constatat neconcordanţa dintre acesta şi realitaţile din teren. Astfel, printr-o expertiza topografica extrajudiciara, realizata in anul 2003 la solicitarea lui Morocoş, s/au constatat diferenţe mari intre suprafeţe in detrimentul titularilor dreptului de proprietate, dar, conform clujeanului, situaţia este similara şi pentru imobilele din intravilan. Pentru remedierea acestei stari, el a obţinut mai multe terenuri din rezerva comunala ori la schimb cu altele, in compensarea celor din titlul de proprietate, dar nu a fost pus efectiv in posesie decat cu o parte din aceste parcele deoarece a refuzat unele amplasamente propuse de comisia de fond funciar. Astfel, autoritaţile disculpa pe oricine de intocmirea greşita a titlurilor de proprietate eliberate in 1997, “dupa ureche”, chiar daca la data respectiva primarul comunei era Ionel Farcaş.
Concesionari pe banda rulanta
Cu toate acestea, Morocoş nu s-a dat batut şi a facut o plangere şi la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj unde a solicitat redeschiderea dosarului penal in care ii acuza pe reprezentanţii primariei de abuz in serviciu, insa plangerea i-a fost respinsa pe motiv ca nu a adus nici un element nou in caz.
“Am facut o sesizare la Parlamentul Romaniei dar de acolo mi-au raspuns ca problemele astea trebuiesc rezolvate de Prefectura Cluj Napoca. Insa eu am mai fost la Prefectura şi de acolo mi-au zis ca nu pot face nimic. In cazul asta, cu Garba, nu s-a luat absolut nici o masura, adica cum vine ca primaria sa concesioneze cuiva un teren care este al meu! Nu-i nimic ca o sa merg la CEDO mulţumita modului in care procurorii de aici ştiu sa lucreze”, spune Morocoş.
Primarul comunei Apahida, Ionel Farcaş, este cel mai “longeviv” primar din Romania. Inainte de 1989 a ocupat aceasta funcţie timp de 25 de ani, dupa anii ’90 a facut o pauza de 6 ani, iar din 1996 a fost reales in aceeaşi funcţie pe care o deţine şi acum. Farcaş a fost implicat in “afacerea” gazului din comuna, cand in 1994, in comuna s-au introdus conducte de gaz din banii locuitorilor. Iar pentru ca aceasta lucrare sa ia forma unui “tun”, in 1995, Primaria a solicitat bani de la bugetul de stat pentru aceeaşi lucrare. S-a primit un miliarde de lei vechi pentru lucrari care erau deja executate. Chiar daca in 1999, inspectorii Curţii de Conturi şi Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj au derulat o serie de cercetari, rezultatul a fost ca “tunul” cu gaz a fost facut cu acte in regula. Edilul comunei, a “migrat” de la PSD spre PNL şi, in ultima vreme, a concesionat cateva mii de parcele, prin licitaţii organizate de Primaria Apahida unor “personalitaţi” ale Clujului. Zona respectiva atinsa de concesionarile facute pe banda rulanta se afla la 18 kilometri de Cluj-Napoca, in Campeneşti. Conştient de posibilitaţile comerciale ale zonei, primarul comunei Apahida a decis sa valorifice respectivele parcele. Singura modalitate – concesionarea lor in vederea construirii unor cabane pe malul lacurilor din zona.
Razvan Robu