Floreştenii işi disputa 700 ha de padure
Clujeanul Ciprian Calian spune ca aşteapta de aproape 5 ani de zile pentru ca Primaria Floreşti sa ii dea 8 hectare de teren care se afla in zona din spatele Centrului Comercial Polus. Primaria, in loc sa ii dea ce i se cuvine, atribuie 700 de hectare de teren, in care este cuprinsa şi suprafaţa lui Calian, unei asociaţii de proprietari din Floreşti. Clujeanul facut mai multe sesizari, dar nimeni nu l-a bagat in seama, procurorii DNA spunandu-i ca nu intra in atribuţiile loc anchetarea unor asemenea cazuri..
Ciprian Calian este moştenitorul a circa 8 hectare de paşuni şi paduri care se afla pe raza comunei Floreşti, terenuri situate, aproximativ, in spatele Centrului Comercial Polus. Dupa ce a facut mai multe cereri de retrocedare catre Comisia Locala de Fond funciar din Floreşti, reprezentanţii primariei i-au spus ca pentru a primi pamantul respectiv trebuie sa işi faca o asociaţie de proprietari intrucat aşa prevede legea. Culmea este ca dupa ce el a pus bazele Foştilor Proprietari de Paduri şi Paşuni Floreşti 1892 in care s-au inscris cateva persoane, la scurt timp a aparut o alta asociaţie “concurenta” Asociaţia Colonii Urbariali 1892 fondata de PRESEDINTE – CIOBAN DUMITRU, VICEPRESEDINTE – LUNGU IOAN şi MEMBRII –
ABRUDAN EMIL CORNEL, BLAG VICTORIA, CAIAN FLORIN, GILGAU ARIANA ISABELA,
RUSU OCTAVIAN, SYEKELZ IOAN, TAKACS IOAN. Daca prima asociaţie s-a infiinţat in 16 iulie 2008, bazele asociaţiei “concurente” au fost puse cu un decalaj de cateva zile, pe 30 iulie 2008.
Asociaţia Foştilor Proprietari de Paduri şi Paşuni Floreşti 1892 a depus cerere in data de 17.09.2008 cu nr. 15625 pentru reconstituirea dreptului de proprietate, respectiv suprafeţele de teren ce revin din contractele CF şi din cererile depuse in 23.08.2005 şi 19.10.2005 privind paşunea. Aproximativ in perioada in care s-a depus cererea respectiva, Asociaţia Colonii Urbariali 1892 Floreşti a depus şi ea o cerere prin care solicita o suprafaţa de teren de aproximativ 400 de hectare.
“Deşi am sesizat constant cu privire la cererea noastra, in care ceream cele aproximativ 5 hectare, Comisia Locala, prin primarul comunei Floreşti, a dat curs şi a nominalizat doar cererea Asociaţiei Colonii Urbariali 1892, fara nici o alta explicaţie. Menţionam faptul ca şi suprafaţa solicitata de asociaţia noastra apare in tabelul nominal cu propunerea de punere in posesie catre Asociaţia Colonii Urbariali 1892, fara ca aceasta din urma sa aiba vreun drept. De asemenea, aratam faptul ca terenurile afişate in tabelul nominal cu propunere de punere in posesie exced cererilor solicitate de catre proprietari in baza Legii 247/2005. Mai menţionam faptul ca nu am primit nici un raspuns din partea Primariei Floreşti cu toate ca cererea noastra a fost depusa in 17.09.2008 cu nr.1526, termenul legal de raspuns fiind 30 de zile de la data inregistrarii”, spune Calian.
700 de hectare de padure pe mana unei asociaţii
Conform unui raport de evaluare facut de inginerul Sarffy Alfred Stefan (expert tehnic judiciar), terenul cerut de asociaţia lui Calian a fost evaluat in vara anului trecut la 144,891 de lei/mp, astfel ca a rezultat ca valoarea totala a terenului era la data evaluarii de 1.186.0487,48 de lei
Pe de alta parte, primarul din Floreşti, Ioachim Vancea, spune ca primaria a acţionat conform legii şi ca Ciprian Calian s-ar putea inscrie in cealalta asociaţie pentru a se putea inţelege cu cei de acolo despre cum şi-ar putea primi terenurile.
“Situaţia aceasta nu mai ţine de noi. Exista o hotarare de instanţa şi un titlu de proprietate prin care se atribuie intreg terenul unei singure asociaţii, celor de la Urbariali, de fapt aşa şi prevede legea. Cei din asociaţia Foştilor Proprietari de Paduri şi Paşuni Floreşti 1892 se pot inscrie in Asociaţia Colonii Urbariali 1892 şi se pot inţelege cu cei de acolo despre cum pot folosi terenul impreuna, dar el (Ciprian Calian, n.red.) nu doreşte acest lucru. Legea spune ca se poate emite un singur titlu de proprietate, iar ce ar putea face este sa dea in judecata cealalta asociaţie”, spune Vancea.
In replica, clujeanul spune ca nu inţelege de ce aceste terenuri au fost atribuite unei asociaţii infiinţate dupa data la care a infiinţat el insuşi o asociaţie.
“Pana in prezent, la cererea respectiva, primaria nu mi-a dat nici un raspuns. Mai mult, intr-o şedinţa a Comisiei de fond funciar, la care am fost chemat şi eu, am fost anunţat ca va avea loc punerea in posesie pentru suprafaţa de 700 de hectare, suprafaţa care include şi cele 5 hectare ale mele, in favoarea asociaţiei care s-a infiinţat dupa mine, adica Coloni Urbariali Floreşti. De fapt, asociaţia asta, nu are dreptul decat la maxim 80 de hectare, şi asta daca a facut cereri pe legea 247/2005. Mai mult, ei n-au acte pentru tot pamantul primit. Motivarea primarului a fost ca nu poate reconstitui in favoarea ambelor asociaţii şi a decis ca intreaga suprafaţa sa fie atribuita catre Asociaţia Coloni Urbariali 1892 Floreşti”, spune Calian.
Ani de procese pentru paduri
Acesta nu este singurul caz in care asociaţiile işi disputa padurile şi paşunile. Membrii unui composesorat din satul Buru, comuna Iara, se plang de faptul ca primaria nu ii pune pe oameni in posesie cu 297 de hectare de padure. Chiar daca a fost semnat un proces verbal de predare a fondului forestier, Primaria Iara a semnat titlurile de proprietate, oamenilor li s-au anulat titlurile de proprietate. Fostul preşedinte al composesoratului, Traian Florea şi actualul preşedinte, Florin Sas, spun ca primarul comunei ii poarta pe drumuri amagindu-i de aproape sase ani ca membrii composesoratului vor deveni proprietari pe hectarele de padure.
composesorat 297 de ha pentru care s-au semnat procese verbale de punere in posesie
“In 2005, cand am facut asociaţia ne-a intrebat primaru’ daca avem sau nu asociaţie. Ne-am facut composesoratul, dar inainte de asta, cei de la primarie şi-au facut titlu de proprietate, l-au anulat, şi ne-au pus in posesie pe hartie cu 297 de hectare, dar din 2005 toţi suntem purtaţi pe drumuri ca nu vor sa ne intabuleze. Primaria, dupa ce ne-au facut titlu de proprietate, acum au deschis proces prin care contesta ce au facut tot ei. Acum padurea e taiata de hoţi. Matuşa-mea plange la cate camioane pleaca zilnic pline din padure”, spune Florea.
In replica, primarul comunei Iara, Dorin Ioan Pop, spune ca, de fapt, oamenii vor mai multa padure decat li se cuvine şi ca ei au deschis procesele de retrocedare.
“Ei au titluri de proprietate şi sunt puşi in posesie, dar e un litigiu şi urmeaza sa vedem ce zice şi Judecatoria Turda saptamana asta. Acuma, ei spun ca tot Buru e a lor. Noi le-am dat terenuri, dar nu-s mulţumiţi şi tot umbla prin judecaţi, chiar daca noi am fost domni. O sa vada ei ca poate judecatoru’ o sa spuna ca pierd tot, şi-atunci sa vedem ce fac”, spune Dorin Ioan Pop, primarul comunei Iara.
In 2007, instanţele clujene au emis o decizie prin care obliga Comisia locala de fond funciar Iara la punerea in posesie a asociaţiei composesoratului Buru cu 297 ha şi plata unei daune de daune cominatorii de 6.000 de lei pana la punerea in posesie pentru fiecare zi de intarziere. De atunci nu s-a intamplat nimic. S-a apelat la executare silita dar procedura asta s-a transformat intr-un proces care se judeca acum la Turda.
Razvan Robu
Dl ciprian acum ca avem un nou primar cu siguranta o sa vi se dea ceea ce vi se cuvine,donul primar horia e om de cuvint
acum are parte de o experienta nereusita …este in concediu…