Toate contractele lui Marius Nicoara si incompatibilitatile aferente

Marius Nicoara a fost presedinte al Consiliului Judetean(CJ) Cluj in perioada 2004-2008. Faptul ca afacerile le-a inceput fondand Banca Transilvania s-a putut observa pe intreaga durata a mandatului sau de presedinte, acordand mai multor apropriati ai grupului oamenilor de afaceri BT mai multe contracte. O serie dintre ele ridica semne de incompatibilitate, in special cele care sunt legate de firma Grup 4 Instalatii, controlata de Gicu Agenor Gansca, care ar putea fi considerata firma favorita a Consiliului Judetean pe perioada lui Marius Nicoara. De altfel, legaturile cu Andrei Marga, fostul rector al UBB, dar si un sponsor al PSD, Mircea Pop, au fost celelalte vicii ale lui Nicoara pe perioada cand a fost presedintele Consiliului Judetean Cluj. Va vom prezenta in continuare felul in care Nicoara a irosit banul public si cum l-a impartit printre prieteni. Gazeta de Cluj a intrat in posesia tuturor contractelor semnate de Marius Nicoara si va detaliaza fiecare lucru ciudat in cadrul procesului care miroase a deturnare de fonduri publice.

Relatii bolnavicioase sub Nicoara

Grup 4 Instalatii era societatea de casa a lui Marius Nicoara care a realizat majoritatea lucrarilor din parcul Tetarom. Societatea condusa de Gicu Gansca, dar a carui actionar mai este si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului(AVAS) se numara printer societatile a caror profit a fost urcat de Nicoara pana la nivelul in care mai multe societati si institutii se simteau nevoite sa le acorde contracte aceleiasi societati. Organizarea de santier pentru alimentarea cu energie electric iluminat exterior in cadrul parcului industrial Tetarom III este una dintre contractele pe care le-a primit societatea. In doar trei zile de munca, caci doar atat este durata contractului, Grup 4 Instalatii a primit aproape 200.000 de lei.  Un alt contract de 6,8 milioane a fost acordat prietenilor de la Grup 4 Instalatii pentru „PARC INDUSTRIAL TETAROM III – 2 STATII DE EPURARE.” Printre actionarii Grup 4 Instalatii se numara Gicu Agenor Gansca, Dana Rodica Gansca si Aurelia Galea.

Incompatibilitatea subordonatilor

Ruxandra Goia este director economic la Tetarom si a semnat alaturi de Viorel Gavrea un contract cu prietenii de la Grup 4 Instalatii. Ciudat este cum Ruxandra Goia este asociata in mod indirect cu Banca Transilvania, iar Gicu Gansca este acuzat de manipularea pietei de capital alaturi de unul dintre directorii de la Banca Transilvania. Numitorul comun este Marius Nicoara, care era la acea vreme ordonatorul de credite in Tetarom, care a fost actionar si membru fondator al Bancii Transilvania. Astfel, tot ceea ce a facut Marius Nicoara a fost sa impartaseasca incompatibilitatea cu subordonatii sai. Ruxandra Goia este actionarul societatii Baza Ateliere si Transport Arad alaturi de Sif Banat Crisana, societate care este detinuta in parte si de catre Banca Transilvania. Obiectul contractului este cunoscuta statie de epurare din Parcul Industrial Tetarom 3. Pentru statia de epurare au primit acei 6,8 milioane plus partea de TVA de 1,3 milioane reprezentand un total de 9,1 milioane de lei.
De asemenea, o alta legatura intre Ruxandra Goia si Banca Transilvania este realizata printr-un alt asociat al sau, Radu Ioan Hanga. Radu Ioan Hanga, tatal directorului BT Asset Management, a raportat detinerea a 5,16 % din actiunile producatorului de hale industriale Baza Ateliere si Transport Arad (BAT).
Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1) a limitat la 5% dreptul la vot in AGA de bilant pentru actionari care actioneaza concertat cu Banca Transilvania (TLV), acestia controland cumulat 8,97% din titlurile SIF.

Dosarul lui Gansca cu Banca Transilvania

Dosarul procurorilor DIICOT Cluj, Mircea Hrudei si Daciana Deritei, in care cinci persoane printre  care Gicu Gansca si Rares Nilas de la Banca Transilvania sunt acuzate de manipularea pietei de capital si o alta de marturie mincinoasa, este demontat de un specialist in piata de capital (Cristian Dutescu) si de o banca (Banca Transilvania). De asemenea, avocatul clujean, Victor Rusa, acuzat de marturie mincinoasa, spune ca a fost introdus artificial in dosar doar pentru ca materialul de acuzare sa ajunga la Curtea de Apel Cluj (avocatii acuzati de fapte penale sunt judecati, conform Codului de procedura, in cadrul Curtilor de Apel, n.red.).  
Intr-un comunicat, reprezentantii BT arata ca ei considera uzuale si in conformitate cu normele pietei pe care au fost operate tranzactiile cu actiuni ACI Bistrita (ACIS) pentru care directorul general al BT Securities, Rares Nilas, si doi angajati au fost trimisi in judecata de DIICOT cu acuzatia de manipulare a bursei. "In urma unei analize interne, dar si dupa consultarea unor specialisti in domeniu si avand in vedere opinia publica a CNVM, Banca Transilvania a ajuns la concluzia ca tranzactiile realizate au fost uzuale, in conformitate cu normele pietei pe care au fost operate", se spune intr-un comunicat al BT. De asemenea, comisarul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Bogdan Chetreanu, a declarat ca autoritatea pietei de capital nu a constatat nicio incalcare a legislatiei bursiere pe baza datelor pe care le detinea referitor la tranzactiile pentru care angajatii de la BT Securities si omul de afaceri Gicu Agenor Gansca au fost trimisi in judecata sub acuzatia de manipulare a pietei de capital.

Mercedes platit in rate

Ioan Rus si Marius Nicoara sunt astazi colegi de alianta, dar relatiile dintre ei erau foarte stranse si pe vremea cand cel de-al doilea era presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Chiar daca erau competitori pe piata auto din Cluj, Nicoara a vrut sa „sprijine” si concurenta cumparand un Microbuz Mercedes Benz cu 15 locuri de la firma fostului ministru de Interne, RMB Inter Auto. Mai mult decat atat, ne miram cum de o institutie ca si Consiliul Judetean Cluj care acorda milioane si zeci de milioane de lei firmelor prietene lui Nicoara nu a avut 38.754 euro pentru a plati cu banii jos aceasta masina. Astfel, Nicoara a indatorat Consiliul Judetean pe o perioada de trei ani de zile in cea mai strigatoare la cer achizitie. Mai mult decat atat, Nicoara a imbogatit si societatea Impuls Leasing carora le-a acordat o dobanda de 7.9 procente.

Seismele afacerilor, controlate de Nicoara

Seismconstruct este una dintre firmele pe care liberalul Marius Nicoara a finantat-o din bani publici. Anul in care societatea a primit un contract de la Nicoara a fost cel mai prolific an pentru afacerile inginerului Ioan Pop. Daca in 2007 a prins un contract de la CJ Cluj, societatea a reusit sa obtina o cifra de afaceri de 325.406 lei, iar in anii urmatori obtinand o scadere drastica a activitatilor financiare, ajungand in 2010 la aproape o treime din activitati. In 2008 societatea a obtinut o cifra de afaceri de 200.452 lei, in 2009 a obtinut 175.072, iar in 2010 123.454 lei.
Nicoara avea atat de mare incredere in societatile cu care incheia contracte incat acestea nu erau nevoite sa garanteze cu nimic. “Pentru acest serviciu nu se solicita constituirea unei garantii de buna executie a contractului”, se arata in actul de achizitie in legatura cu societatea Seismconstruct. “Contract de servicii de verificare a PT si DDE, aferent obiectivului : Stabilizare versant si reabilitare conducta de aductiune Dn 1200 mm- priza baraj UHE Somesul Cald – Statia de tratare a apei Gilau, comuna Gilau, judetul Cluj” a fost denumirea contractului acordat societatii Seismconstruct.

Pentru contractul „Documentație de atestare a Stațiunii balneare Cojocna – Centru de Tratament
Plan de dezvoltare a județului Cluj – studii sectoriale – ECONOMIA” s-a acordat societații Arcor Arhitectura si Design la un preț de 11.798,32 lei.
”Plan de dezvoltare a județului Cluj – studii sectoriale – ECONOMIA” s-a acordat societații Fundația Civitas pentru o Societate Civila. Contractul are o valoare de 18.487,39 lei.  Pentru proiectul ”Plan de dezvoltare a județului Cluj – studii sectoriale – TURISM” s-a a acordat contractul Universitații Babeș-Bolyai. Suma a fost de 12.605,04 lei.  Aceeasi universitate prietena, alt contract. Respectiv pentru ” Plan de dezvoltare a judetului Cluj – studii sectoriale – Transpunere pe suport magnetic” s-a acordat suma de 21.008 lei. Alt proiect, același partener. „Plan de dezvoltare a judetului Cluj – studii sectoriale – INVATAMANT, CULTURA, CULTE, SANATATE” s-a bugetat suma de 10.503 lei. Al patrulea contract acordat aceleiasi universitati priveste „Plan de dezvoltare a judetului Cluj – studii sectoriale – MEDIU, ZONE DE RISC”. Suma a fost de 12.605 lei. Un ultim contract acordat universitatii a fost cel pentru „Plan de dezvoltare a judetului Cluj – studii sectoriale – POPULATIA SI LOCUIREA” in valoare de 10.503 lei.

Prietenii liberali de la Alfos

Un alt studiu inutil a fost cel intitulat „Studiu topografic privind punerea in valoare a terenului din incinta Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „ Leon Daniello”. Societatea care a primit contractul a fost SC ALFOS SRL , care a primit 28.000.000 lei.  Un alt contract atribuit aceleiasi societati este „Studiu topografic pentru punerea in valoare a terenului din perimetrul Parcului Est, cart.Gheorgheni, aflat in patrimoniul judetului.” Aceeasi societate a primit inca 35 de milioane de lei. Culmea este ca societatea nu a mai avut activitate in 2009 si 2010 dupa ce Nicoara nu a mai fost sef la Consiliul Judetean. De asemenea, unul din cei doi actionari ai societatii,  FOSTI VLADIMIR PETRE este cunoscut membru in Partidul National Liberal. El mai este actionar in cadrul societatii alaturi de Fosti Carmen. Societatea a acumulat in cadrul anului 2009 doar datorii de 36.000 de lei, iar in cursul anului 2010 datorii de 25.000 de lei. Se poate observa cu usurinta ca si proiectul din incinta spitalului Leon Daniello nu a fost utilizat niciodata in beneficiul consiliului judetean Cluj, acest contract fiind cel mai probabil doar unul pentru a ajuta firmele liberale. Vladimir Fosti este membru al PNL Cluj inca de la inceputul anilor 2000.

Drumexul lui Iliescu

Societatea Drumex a primit de la Nicoara proiectul „Actualizare SF –Descongestionarea traficului
rutier intre polii economici de dezvoltare N-V-Cluj-N-Oradea.” Valoarea pe care a primit-o societatea este de 630.000 de lei.  Proiectul „Descongestionarea traficului rutier intre polii economici de dezvoltare N-V-Cluj-N-Oradea- design brief, cerere de finantare, studii trafic si impact de mediu, audit de siguranta, avize si acorduri, PT+CS, detalii de executie, aranjamente institutionale” a fost atribuit aceleiasi societati Drumex care a primit 322.859,85 lei.

345 milioane catre sponsorul Mircea Pop

Unul dintre cele mai mari proiecte atribuite in perioada lui Marius Nicoara au fost catre favorita DP Consult pentru proiectul „Descongestionarea traficului rutier intre polii economici de dezvoltare N-V-Cluj-N-Oradea-studiu topografic”. Firma a primit 345 de milioane de lei.
Proiectantul centurii Valcele Apahida este societatea clujeana DP Consult. In cadrul actionariatului acestei firme se regaseste Mircea Pop, fost sef la DRDP Cluj si fost director adjunct in cadrul CNADNR, adica institutia care a organizat licitatia pentru acest proiect. Din cauza proiectului, centura Valcele-Apahida a ajuns sa coste peste 154 de milioane de euro, in situatia in care pretul initial era de 64 de milioane de euro. Intre timp, din cauza acestor nereguli “centura lui Manole” a ajuns subiect de plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie. In Cluj Napoca, Mircea Pop face parte dintr-una din familiile cu cele mai multe relatii.
O familie bazata

In urma acestor contracte de proiectare de drumuri scoase la licitatie de Compania de autostrazi si drumuri si castigate de SC DP Consult, o societate clujeana, si a esecului dovedit in cazul proiectului centurii Valcele-Apahida, apare intrebarea legitima cine este in actionariatul acestei societati comerciale?
In momentul de fata, la DP Consult figureaza ca actionari Pop Mircea (peste 50%) si Ratiu Maria Doina, Silivan Moldovan, Viorel Babos cu restul pachetului de actiuni.
Mircea Pop face parte dintr-o familie extrem de elitista din Cluj Napoca. Unul dintre fratii lui, Liviu, este unul dintre cei mai cunoscuti avocati clujeni si profesor la Facultatea de Drept, iar celalalt frate a fost liderul Cartelului Alfa, Grigore Pop, din nefericire, recent decedat. De asemenea, fratii Pop sunt rude ale fostului secretar al Consiliului Judetean Cluj, Mariuca Pop, care s-a pensionat la inceputul acestui an. Mai departe, cei mentionati anterior sunt inruditi cu procuroarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) Cluj, Daciana Deritei, care, impreuna cu seful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, au instrumentat dosarele Paszkany, Gazeta, si acuzatiile de spalare de bani aduse unui grup de oameni de afaceri din cadrul Bancii Transilvania (Horia Ciorcila, Rares Nilas si Gicu Gansca).
Mircea Pop, actionarul din cadrul SC DP Consult, a ocupat in urma cu cativa ani functii de conducere in cadrul institutiilor de stat care se ocupa de reabilitarea si construirea drumurilor. Spre exemplu, in 1998, Mircea Pop ocupa functia de director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj. In acea perioada, la adresa conducerii acestei directii, Curtea de Conturi a lansat o serie de acuzatii de deturnare de fonduri, dar nu a fost facuta nici o plangere sau acuzatie penala. Dupa ce a plecat din acest post, in 2003 el a fost numit consilier pe probleme tehnice de infrastructura in perioada in care prim ministru era Adrian Nastase. Apoi, in 2004, Mircea Pop a devenit director adjunct in cadrul CNADNR, post pe care l-a ocupat pana in 2006, an care coincide cu inceperea lucrarilor la centura de ocolire Valcele Apahida.

Mircea Pop, fost sef la CNADNR, prin in veriga firmelor

Legatura intre Mircea Pop, fostul sef al DRDP Cluj si fostul vicepresedinte al CNADNR, si societatea SC DP Consult, firma care a castigat proiectele puse la bataie de CNADNR are urmatorul traseu.
In anul 2002, conform datelor din Monitorul Oficial al Romaniei, Mircea Pop era reprezentantul firmei TMG CONSULTING. Aceasta societate asigura administrarea societatii MEGA ENTERPRISE GROUP, din actionariatul careia faceau parte Ratiu Maria Doina (actionar si la SC DP Consult), Morar Marian (fost actionar la SC DP Consult), Moldovan Silivan (actionar la SC DP Consult), Claudiu Silaghi (fondator al Bancii Transilvania, decedat). In 2003, actionarii din cadrul MEGA ENTERPRISE GROUP o numesc drept administrator pe Ratiu Maria Doina. In paralel, in cadrul firmei DP Consult, infiintata in 1997, societatea TMG Consulting apare, pe rand administrator si actionar pana cand, in 2009, SC TMG Consulting este radiata, nu inainte de a concesiona actiunile (39%) pe care le detinea in cadrul DP Consult lui Ratiu Maria Doina, care ajunge sa detina 79%. Dupa aceea, in urma unei alte tranzactii, in 2011 pachetul majoritar de actiuni este detinut, dupa cum am aratat initial de Mircea Pop. Obiectul de activitate al DP Consult este “activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea”, iar in anul fiscal 2009, societatea a avut o cifra de afaceri de 14,6 milioane de lei si un profit  de peste 3,3 milioane de lei. Conform prezentarii de pe site-ul DP Consult, activitatea de consultanta a inceput in 1998, an care coincide cu faptul ca Mircea Pop era sef la DRDP Cluj. Reporterii Gazeta de Cluj au incercat sa obtina un punct de vedere din partea lui Mircea Pop sau a reprezentantilor DP Consult, dar conform secretarei firmei, cei de la aceasta societate nu doresc sa comunice cu presa. De asemenea, in demersul ziaristic am incercat sa obtinem pozitia CNADNR, dar Raluca Donici, angajata in cadrul directiei de Comunicare, a declarat ca nu este abilitata sa comenteze situatia expusa.

O alta societate de casa este Geofor SRL care a primit 55,4 milioane pentru proiectul „Descongestionarea traficului rutier intre polii economici de dezvoltare N-V-Cluj-N-Oradea-
studiu geotehnic.”

Doua contracte „grase” ale lui Marius Nicoara care sunt tinute la secret sunt contractul cu Iulius Mall si contractul cu Nokia. Problemele iscate de catre aceste doua societati au dus judetul aproape de faliment, deoarece Nokia a plecat, iar Iulius Mall plateste redevente mici si asteapta cele mai mari beneficii.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.