Ion Tiriac va putea dormi linistit in fiecare noapte, iar Romania va uita de datoria de 18 miliarde de euro pe care Germania ar trebui sa o achite ar putea fi primele concluzii “la cald” in urma propunerilor facute de primul ministru desemnat Victor Ponta pentru ministrii clujeni. Ioan Rus, care a fost ministru de Interne si pe perioada lui Adrian Nastase, este asociat cu omul de afaceri Ion Tiriac, iar Andrei Marga, fostul ministru al Educatiei si indatorat pe viata Germaniei, sunt doi oameni a caror trecut se leaga in interiorul institutiilor comuniste. Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania(UASCR) este institutia condusa pe rand de Andrei Marga si Ioan Rus, care acum sunt colegi la ministerele de Interne si Externe.

Chiar daca legea lustratiei nu a trecut, nici macar aceasta nu i-ar fi putut opri pe ministrii Ioan Rus si Andrei Marga sa isi ocupe functiile. Insa trecutul lor suspect i-au propulsat in cabinetul propus de Victor Ponta deoarece sunt prietenosi cu “rezolvarea” problemei.  Gazeta de Cluj va prezinta care sunt faptele la limita legii conduse de cei doi ministri.

Admonitei l-a scapat pe Magnific

Andrei Marga era pana nu demult cel mai marcant membru din opozitie, de parca singurul lucru pe care stie sa il mai faca este sa critice. Puterea sau pe oricine altcineva. Nicio versiune a Legii Educatiei nu este pe placul lui, iar toti ar trebui sa conduca Romania doar dupa modul lui de gandire si a sistemului sau de valori. Rectorul arunca tot timpul sageti la adresa ministerului Educatiei, desi nu a facut acest lucru si in perioada in care la carma institutiei era colegul sau de partid, liberalul Cristian Adomnitei. Surprinzator, la momentul respectiv, Adomnitei si-a trimis Corpul de Control la Universitatea Babes-Bolyai. Concluziile raportului evidentiaza mai multe incalcari ale legii, fapte penale si tot felul de smenuri pe sub mana, insa consecinte nu au existat. Andrei Marga si-a influentat din nou complicii si a supravegheat din umbra mai multe fapte penale pentru care nu a platit niciodata. „Magnificul” a facut mai multe blaturi cu propria sa sotie, Delia Marga, cu unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobila, Orange, dar si cu Ambasada Frantei. Reporterii „Gazetei de Cluj” va dezvaluie, in exclusivitate, raportul Corpului de Control al ministrului Educatiei. Ministrul liberal Cristian Adomnitei, actualul coleg din PNL al lui Andrei Marga, i-a „iertat” faptele penale ale fostului rector al UBB.

Universitatea Babes-Bolyai era taramul unde ilegalitatile erau fara sfarsit, un adevarat El Dorado al licitatiilor trucate. Dintre mecanismele de incalcare a legii reamintim caiete de sarcini si oferte ale unor licitatii redactate olograf, lipsa documentelor, uneori chiar lipsa integrala a caietului de sarcini, lipsa unui numar al procesului verbal pentru deschiderea ofertelor, sume acordate in plus fata de oferta licitata si povestea poate continua. De asemenea, nevasta actualului rector al Universitatii Babes-Bolyai a primit ca bonus anumite spatii fara considerente legale.

Cadou ilegal de la Marga pentru… Marga

Contractul nr. 2271/20.08.2007, incheiat intre Universitatea „Babes-Bolyai” si Asociatia „Lingua” pentru dezvoltarea si perfectionarea comunicarii in sfera publica, cuprinde mai multe ilegalitati. Contractul are ca obiect inchirierea unui spatiu de 10,94 metri patrati de pe str. E. De Martonne nr 1, et 2. Contractul prevedea o durata de patru ani cu incepere din 01.09.2007, iar pretul este de 10,38 lei/luna, cu mult sub pretul pietei. Anterior, a mai existat un contract intre cele doua parti, care a fost prelungit in mod ilegal, deoarece in cuprinsul sau nu au fost stipulate clauze de prelungire. Comisia Corpului de Control al ministrului Educatiei a constatat ca „nu exista acte de procedura pentru scoaterea la licitatie a spatiului care face obiectul contractului. Nu a fost revizuit contractul anual, asa cum prevede art. 166, alin. 6 din Legea Invatamantului nr. 84/1995 si art. 6.1 din contractul incheiat intre parti. Prelungirea contractului, in lipsa de stipulatie contractuala, excede cadrul legal. Comisia constata ca incheierea unui contract de inchiriere intre o institutie in care sotul ocupa o functie de conducere cu o asociatie din care face parte sotia acestuia, intra in sfera conflictului de interese, cu atat mai mult, cu cat Universitatea nu a organizat o procedura legala, transparenta si deschisa pentru inchirierea spatiului. Comisia constata existenta unui conflict de interese in activitatea doamnei Delia Marga, prin desfasurarea simultana si concomitenta a activitatii de conducator al Centrului „Lingua” al Universitatii „Babes-Bolyai” si de presedinte al Asociatiei „Lingua.” Apropierea denumirii si exercitarea conducerii de aceeasi persoana pot genera suspiciuni de concurenta neloiala. Consideram ca situatia data intra sub incidenta art. 24, alin. (4), din O.G. nr. 26/2000, aprobata cu modificari prin Legea nr. 246/2005”, conchide raportul corpului de Control a Ministrului Educatiei.

UBB, iliciti cu Sarkozy

Nici Statul francez nu este mai prejos in relatiile in afara legii cu Universitatea Babes-Bolyai. Ambasada Frantei dispune in Cluj-Napoca de un spatiu obtinut fara licitatie de la Universitatea Babes-Bolyai. „Nu a fost organizata procedura de licitatie. Nu a fost revizuit contractul anual. […] Prelungirea contractului, in lipsa de stipulatie contractuala, excede cadrul legal”, se arata in raportul corpului de control al ministrului Educatiei.

Contractul de inchiriere nr. 77 din 17.12.2003 dintre Universitatea Babes-Bolyai si Statul francez prezinta alte iegalitati care sunt la un nivel mai inalt decat am putea concepe. Oricum, redactorii „Gazetei de Cluj” au fost anuntati ca acest raport este cu mult deasupra legilor din Romania si ca nimeni nu il va pune niciodata in practica.


Galbejitul Marga, devenit portocaliu

Chiar daca Andrei Marga este cunoscut drept un suflet „galbejit” si la propriu si la figurat, nu inseamna ca nu este apropriat de Orange. Nici contractul cu cel mai mare operator de telecomunicatii din Romania nu a fost chiar corect. „Nu exista acte de procedura pentru scoaterea la licitiatie a spatiului care face obiectul contractului. Nu a fost organizata procedura de licitatie. Nu a fost revizuit contractul anual. Se regasesc vicii de procedura in cuprinsul actelor aditionale”, arata comisia corpului de control a ministrului Educatiei.

Rus, apropriatul lui Tiriac
Ioan Rus, fostul ministru de Interne, este un mare apropriat al omului de afaceri Ion Tiriac. Unul dintre zvonuri este ca Ioan Rus a fost “pus” prima data in functia de ministru de catre Tiriac.

Una dintre acuzatiile aduse lui Ioan Rus de-a lungul timpului a fost aceea ca, prin firma Napoca Constructii SA, a beneficiat de contracte finantate din fonduri publice. In campania electorala din 2004, Emil Boc a afirmat ca firma Napoca Constructii a obtinut, in urma unor licitatii, mai multe lucrari finantate din bani publici, precum sunt cele pentru Aeroportul International din Cluj, sediul Grupului de Pompieri, blocuri de locuinte pentru tineret in valoare de 217 miliarde lei, blocurile ANL de la Cetatea Fetei (Floresti), renovarea sediului Prefecturii si a Consiliului Judetean, Institutul Oncologic din Cluj, sediul Bibliotecii Judetene etc. Conform acelorasi dezvaluiri, preluate de Mediafax, directorul firmei Napoca era la acea vreme Stefan Dimitriu, presedintele PSD Cluj in acea perioada, consilier local si presedinte al Camerei de Comert si Industrie Cluj. De asemenea, s-a aratat si implicarea indirecta in aceste afaceri a lui Ioan Rus care, la obtinerea acestor contracte era ministru al Internelor, dar si actionar (4%) la IT Transilvania Invest, firma ce detinea controlul societatii Napoca Constructii.

Alte acuzatii i-au fost aduse lui Rus si dupa ce presa a descoperit ca societatea Napoca a castigat licitatii organizate chiar de catre ministerul condus de Ioan Rus. Astfel, este cunoscut cazul lucrarilor de reparatii la sediul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj (fostul sediu Clujana) si al Directiei Judetene a Arhivelor Nationale. Lucrarea a fost preluata in octombrie 2002 de Napoca Constructii, dupa ce au fost inlaturate din cursa firmele Antrepriza de Constructii Industriale Cluj si Con Tour Invest, ultima dintre ele fiind firma fiilor presedintelui de la acea data a Consiliului Judetean Cluj, Serban Gratian, fost administrator la, culmea!, Napoca Constructii.

Rus s-a implicat in societati precum Napoca Constructii SA (1991), Autosincron SRL (1991), Elixir Medco SRL (1992), IT Transilvania Invest (1998), Ardtrans Auto SRL(1994), Oil Distribution SRL sau Media Pro Transilvania SA.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.