Pe strada Constantin Brâcuși s-a emis de către reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca o nouă autorizație de construire pentru un imobil de șase etaje, cu toate că în ultima vreme s-au primit mai multe reclamații cu privire la construcțiile de pe strada respectivă, fiind o zonă de case. Mai mult, în luna septembrie 2018, Curtea de Apel Cluj a suspendat o Hotărâre de Consiliu Local prin care se autoriza un plan urbanistic al unui imobil cu șapte nivele pe strada Constantin Brâncuși.
Consiliul Local Cluj-Napoca a emis pe strada Constantin Brâncuși nr. 119 – 119A o autorizație de construire imobil cu șase etaje: S (subsol) +P (parter) +5E (cinci etaje) +ER (etaj retras). Beneficiarul construcției este societatea Covaciu Construct SRL, deținută de Mihai Ioan Covaciu, despre care Gazeta de Cluj a mai scris în urmă cu trei ani că nu a respectat autorizațiile de construire a patru imobile pe care le-a edificat pe strada Nicolae Colan, motiv pentru care atât el, cât și partenerul său de afaceri (SC Digger Contractor, condusă la acea vreme de Ovidiu Moldovan) au fost sancționați de către Primăria Cluj-Napoca și Inspectoratul de Stat în Construcții.
Cu toate că deseori s-au înregistrat reclamații și sesizări la Primăria Cluj-Napoca cu privire la construcția de blocuri pe strada Constantin Brâncuși, se pare că beneficiarul viitoarei construcții a avut noroc pentru că vecinii notificați nu au făcut sesizări.
Probabil că acest caz este unul singular, pentru că locul unde se va construi respectivul imobil se află exact între Q Clinic și un proiect imobiliar demarat de partenerul de afaceri al lui Mihai Covaciu, respectiv SC Digger Contractors, firmă ce acum este condusă de Ovidiu Moldovan și Liviu Borodi.
Autorizaţie de construcţie pe strada Constantin Brâncuși, suspendată în instanţă
Cu toate acestea, construirea de blocuri pe strada Constantin Brâncuși este încă o problemă pentru mulți clujeni care au făcut numerase sesizări cu privire la acest fapt, ba chiar uniii dintre ei au ajuns în instanță. Un astfel de caz este cel de pe strada Constantin Brâncuși nr. 98, proiect imobiliar al cărui beneficiari sunt societăţile Romdesign SRL şi SC Teresa Construct SRL, cea din urmă fiind condusă de Florin Mureşan. Romdesign este patronată de Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş – fii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, Liviu Alexandru Mărghitaş, preşedinte al Senatului USAMV în vremea când şi Sorin Apostu era profesor acolo, şi primar. Cele două societăți beneficiare împreună cu Consiliul Local Cluj-Napoca au fost date în judecată de către locuitorii din vecinătate, printre care se numără și Călin Văduva, fondatorul colosului Fortech. Vecinii respectivului proiect imobiliar s-au luptat cu municipalitatea pentru a stopa viitoarea construcție, însă reprezentanții primăriei au trecut cu vederea peste neregularitățile expuse de clujeni, astfel că au dat în judecată municipalitatea și pe frații Mărghitaș.
Călin Văduva, împreună cu soţia Alina-Mirela şi încă cinci clujeni (Ildiko Nagel, Cristian Scuturici, Ramona Scuturici, Corina Corpadea, Ovidiu Pop) au dat în judecată firmele Romdesgin, Teresa Construct şi Consiliul local. Aceştia au cerut în instanţă suspendarea autorizaţiei de construire, iar în martie 2018 magistraţii clujeni au dispus suspendarea hotărârii Consiliului Local, prin care se autoriza un plan urbanistic al unui imobil cu cinci etaje, în beneficiul familiei Mărghitaş.
”Admite cererea. Dispune suspendarea efectelor executorii ale HCL nr. 808/2017 de aprobare PUD în vederea construirii imobilului mixt S+P+3E+2R în Cluj-Napoca, str. C. Brâncuşi, nr. 98 înscris în CF 313136 Cluj până la pronunţarea instanţei de fond. Cheltuieli de judecată în sarcina pârâţilor, 50 lei. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din data de 07.03.2018”, se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Cluj.
Consiliul Local Cluj-Napoca și Romdesign SRL au făcut recurs, însă în septembrie 2018 Curtea de Apel Cluj le-a respins cererea, menținând sentința Tribunalului Cluj. Deciza este definitivă.
În decembrie 2017 a fost înregistrat un alt dosar pe rolul Tribunalului Cluj, părțile fiind aceleași menționate mai sus. Dosarul are ca și obiect ”anulare act administrativ” , procesul nefiind finalizat, următorul termen de judecată are loc în martie 2019.
Clujenii i-au pus beţe-n roate și lui Voicu Oprean, patronul de la AROBS
Un alt proiect imobiliar controversat de pe strada Constantin Brâncuși este cel demarat de către Voicu Oprean, patronul firmei de IT, Arobs, împreună cu soția sa, Delia Adina Oprean care vor să construiască o clădire de birouri de șase etaje (2S+P+5E+R) pe strada Constantin Brâncuși nr. 57-59.Acest proiect a fost prezentat în şedinţa de Consiliul Local din vara anului trecut pentru aprobarea planului urbanistic de detaliu (PUD), însă vecinii din zonă au fost nemulţumiţi de imobilul ce urma să fie construit în apropierea casei lor, deoarece nu li s-a solicitat acordul pentru această lucrare. O altă reclamaţie a locatarilor este faptul că imobilul este prevăzut cu două subsoluri ceea ce înseamnă că săpăturile pentru realizarea acestora le va afecta fundaţia caselor. Un alt motiv pentru care unul din vecini nu este de acord cu această construcţie este faptul că acest nou imobil îi va lua însorirea locuinţei sale.
Spagarul boc si sleahta lui…..