Campanie western la Mica

Loviturile de campanie nu au loc doar in circumscriptiile mari cum ar fi cea municipala ori cea judeteana. Si in comune, lupta electorala pentru un scaun de ales local scoate la iveala afaceri murdare si amenintari cu moartea. In comuna Mica (jud Cluj) un consilier local isi acuza primarul ca face afaceri murdare si ca l-a amenintat cu moartea. In replica, primarul acuzat spune ca e nevinovat si ca o sa-i faca “dosar penal” consilierului.

Un consilier local din comuna Mica, Lacatus Adrian, il acuza pe primarul USL, Goron Pavel ca ar face afaceri murdare cu bunurile comunei si ca primarul l-ar fi amenintat ca il impusca daca nu se linisteste. In replica, primarul Gorun spune ca, de fapt, acuzatiile sunt pur electorale pentru ca Lacatus il sprijina in campanie pe Ovidiu Guta, candidat la primarie din partea partidului lui Dan Diaconescu.
“In anul 2008 am candidat pentru functia de consilier local la Primaria Com. Mica, functie pe care am si obtinut-o in urma alegerilor. Din acel moment primarul Com. Mica, Goron Pavel, a inceput sa ma denigreze, sa ma ameninte sub diferite forme, inclusiv cu amenintari de genul "Te impusc!"- acesta detinand o arma de vanatoare, pana la denigrari ca "tigan incult". Dupa obtinerea mandatului de consilier acesta mi-a stopat indemnizatia de consilier, iar in urma demersurilor facute in instanta, primaria a fost obligata sa-mi restituie retroactiv indemnizatia de consilier, conform sentintei nr. 1059/2010 din 26.03.2010 a Tribunalului Cluj”, spune Adrian Lacatus. In replica, primarul Goron considera ca “toate persoanele cu handicap au ceva!”. El mai adauga si ca acuzatiile lui Lacatus sunt doar electorale intrucat consilierul local l-ar sprijini in campanie pe alt candidat la primaria Mica, Ovidiu Guta, reprezentantul partidului fondat de Dan Diaconescu.

Afaceri fara numar

Insa, Adrian Lacatus aduce si alte argumente in sprijinul afirmatiilor conform carora primarul Goron s-ar “juca” cu banii comunei.
“Incepand cu anul 2009, datorita faptului ca am facut petitii la institutiile publice abilitate, in a efectua controalele necesare verificarii activitatii institutiei primarului, au inceput problemele de genul: spartul geamurilor, amenintari repetate, denigrari si alte mizerii.  Ca urmare a sesizarilor efectuate in anul 2009, la Primaria Mica s-a efectuat un control de la Curtea de Conturi Cluj care in 2010 a constat nereguli grave in activitatea desfasurata la aceasta institutie, consemnand in procesul-verbal de constatare o frauda de 4,2 mild. lei vechi, datorata obiectivului de investitii "Camin Cultural" Sanmarghita, licitatia a fost adjudecata la 8,7 mild. lei vechi, iar la finalizare s-a ajuns la suma de 20 mild. lei vechi, acesta a tainuit acest proces-verbal de constatare, incalcand astfel legislatia; o alta neregula constatata a fost aceea ca in perioada anterioara lui 2010 angajatii primariei au beneficiat de sporuri ilegale, ca de exemplul, primarul a beneficiat de sporuri in suma de 80 de mil. lei vechi pe care a trebuit sa-i returneze. O alta gaselnita a primarului a fost "exploatarea" fantanii de saramura de la Sanmarghita, in urma careia primarul incasa sume fabuloase de bani, iar in urma sesizarilor mele la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, s-a dispus  ca fantana sa ramana libera si primarul sa nu mai incaseze bani din aceasta exploatare, conf. Legea Minelor, art. 29 alin. 1 din L 85/2003. In anul 2005, Primarul Goron Pavel, a vandut obiectivul "Caminul" vechi din Sanmarghita unui cetatean spaniol cu suma de 1,1 mild. lei vechi, cetatean care l-a actionat in judecata pentru abuz in serviciu si amenintari, cauza aflandu-se in stare de  judecata la Tribunalul Cluj”, mai spune Lacatus. Primarul nu contesta ca are dosarele penale respective in care este cercetat, dar spune ca procesele se vor termina in curand si se va dovedi ca este nevinovat. “Dom’le, se va dovedi ca sunt nevinovat si-l voi da si eu in judecata pe spaniol pentru ca nu se poate asa ceva. O sa-i cer si daune morale, si lui si lui Lacatus. Noi, spaniolului o sa-i vindem terenul dar la alt pret pentru ca astea sunt bunurile comunei si oamenii m-au ales sa-i reprezint!Bine ca m-ati sunat ca ce rost ar fi sa dau in judecata Gazeta?!”, spune primarul Goron o parte din discursul de campanie.

Prieteni cu ANI

 
Insa, actualul primar din comuna Mica nu a facut afaceri de unul singur. El i-a arendat circa 400 de hectare de pasune comunala lui Traian Muresan, om de afaceri si fost consilier local din Dej. Muresan este unul dintre consilierii locali din Dej care a fost demis de Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru incompatibilitate.
Conform ANI, in 24 septembrie 2008, Muresan avea calitatea de administrator si actionar la SC Somtrans SA, o societate dejeana, insa acest fapt nu l-a impiedicat sa incheie un contract intre Consiliul Local Dej si firma respectiva. In urma arendarii pasunii, Muresan a incasat subventii de la APIA. “Anul acesta a incasat 1,2 mild. lei vechi, iar din 2013  se estimeaza a fi pe hectar suma de 700 euro, totalizand 280.000 euro, care echivaleaza actualmente cu suma de 12,32 mild. lei vechi. Acest primar timp de 8 ani, a reabilitat cladiri vechi ca mai apoi sa le inchida!!! 84 de mild. lei vechi s-au cheltuit pentru aceste renovari fara rost! Rog institutiile statului abilitate, in special DNA, DIICOT, Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, sa se auto-sesizeze si sa ia masurile ce se impun fata de aceasta persoana si eu va stau la dispozitie cu informatiile pe care le detin, atat eu cat si cunostintele mele”, lanseaza Lacatus o invitatie pentru “organele de ancheta electorala”.

Paraciosul de campanie
La alegerile trecute, Adrian Lacatus a repus pe scena o serie de scandaluri din comuna Mica. La data respectiva, el il acuza de Ovidiu Guta ca ar fi facut afaceri cu banii localnicilor stransi pentru a instala gazul in comuna. Satenii din Sanmarghita au cotizat inca din anul 1997 pentru introducerea retelei de gaz, pentru apa curenta sau telefonie fixa. Pentru proiectul de introducere a gazului metan in sat, localnicii au platit inca din 1997 in mai multe transe diferite cheltuieli pentru: proiect, conducte si instalare. Banii au fot stransi  prin intermediul unei “Asociatii de Gaz”, care era condusa de catre primarul din acea vreme, Ovidiu Guta. Aceasta asociatie avea infiintate Comitete de Gaz in fiecare dintre cele patru sate ale comunei Mica, care erau responsabile cu taierea chitantelor. Gazul nu a mai fost tras, in 2004 primarul Guta a fost schimbat, iar noul primar Pavel Goron, nu a facut nimic pentru a remedia aceasta problema. Adrian Lacatus a fost dat in judecata de Guta, iar cel din urma a castigat procesul.

Stefan Trandafir

3 COMENTARII

  1. nici noua nu mai vrea sa ne dea salariile pentru(asistent personal) doar dupa alegeri cand spune el ca ni da personal, a mai facut asta si anul trecut 6 luni si ne-a dat banii doar pe 5 luni, ca (au fost si ei an vacanta nu?
    ) sa faca ce vrea numai sa nu se puna stapan si pe banii mei. el zice ca nii da dupa alegeri, la primariie zic ca nu se mai da decat luna viitoare si atat, iar nevasta dansului zice ca se va da de luna viitoare, iar tot de la primariie zic ca vor sa ne treaca an somaj. eu nu vreau sa fiu somer, sa fiie el. daca nu e an stare sa conduca o primariie sa lase pe alti ca astia de la psd au furat destul tara.

  2. mai nou cica trebuie sa sa rectifice bugetul ca bani nu sau primit. eu din cate stiu fondurile pentru plata salariilor asistentilor personali care au an grija persoane cu handicap, vin an data de 4 a fiecarei luni.

  3. Eu zic ca trebuie asteptat si vazut ce se antampla. S-ar putea ca an realitate el sa nu aiba de unde sa dea banii acestia. Timpul le rezolva pe toate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.