De ce demiterea lui Pantelimon de la DRDP Cluj a durat doua saptamani?

Seful demis al DRDP Cluj arata adevarata putere a unui ministru

Timp de doua saptamani, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat ca Ioan Pantelimon, seful Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj este demis din functie, insa clujeanul a fost dat afara abia la sfarsitul saptamanii trecute. Motivele pentru care Pantelimon si-a pastrat “echilibrul” se regasesc in faptul ca directiile regionale nu raspund in fata Ministerului Transporturilor, iar institutia care controleaza aceste directi este condusa de Ionut Masala, care este si in consiliul de administratie la SC Plastidrum, una dintre firmele “abonate” la directiile judetene de drumuri.

In urma cu 2 saptamani, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a venit la Cluj, intr-o vizita electorala, pentru a lua “pulsul” centurii Valcele – Apahida, un drum de 27 de km care, initial, ar fi trebuit sa coste circa 70 de milioane de euro, dar spre finalizarea lui, pretul a sarit la circa 150 de milioane de euro. Liberalul Silaghi a considerat ca de aceasta situatie se face vinovat si PDL-istul Ioan Pantelimon, seful DRDP Cluj, pe care a anuntat ca il va demite. Ministrul a trimis la Cluj corpul de control, care a ajuns la urmatoarele concluzii. “In urma vizitei de lucru efectuata in judetul Cluj, precum si a sesizarilor primite,  ministrul  Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, a dispus Corpului de Control din cadrul Directiei Generale de Control al MTI  efectuarea  unui control tematic la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj. Controlul s-a desfasurat in perioada 22 – 24.05.2012 si a avut ca obiectiv verificarea derularii contractelor incheiate de Direcţia Regionala de Drumuri şi Poduri Cluj, pentru realizarea obiectivului de investiţii „Varianta de ocolire Cluj – Est”. In urma verificarilor efectuate s-au constatat grave probleme manageriale, constand in luarea unor decizii controversate referitoare la derularea investitiei mentionate.
Astfel, conducerea DRDP Cluj: a decis modificarea traseului variantei de ocolire Cluj – Est, fara a avea la baza o fundamentare corespunzatoare, in conditiile in care proiectul tehnic si indicatorii tehnico-economici erau deja aprobati prin HG nr.506/19.04.2006; a acceptat ca unul din cei doi antreprenori ai lucrarilor sa renunte la executarea lucrarilor aferente unui sector de drum, care avea probleme geologice; a organizat o procedura de atribuire neconforma, cu rezultate negative privind durata de executie a lucrarilor. Organizarea procedurii a fost contestata la CNSC, iar acesta a dat castig de cauza contestatarului; a urmarit in mod defectuos derularea contractelor incheiate pentru realizarea investitiei, ceea ce a condus la depasirea repetata a termenelor de executie. Urmare a deciziilor manageriale defectuoase, valoarea lucrarilor aferente investitiei, respectiv de 77.682.250 euro, s-a majorat ajungand la valoarea de 142.991.786 euro.
Aceleasi  decizii defectuoase au avut implicatii negative majore asupra termenului  de executie al lucrarilor. Acesta era prevazut initial la 24 luni (incepand cu octombrie 2006) insa nici pana la data controlului  – mai 2012, lucrarile nu erau complet finalizate. Fata de gravele abateri constatate, Corpul de Control a propus conducerii ministerului revocarea echipei manageriale a DRDP Cluj, masura aprobata de ministru in data de 24.05.2012”, arata un comunicat al ministerului.

Cataniciu, noul sef DRDP Cluj

Seful DRDP Cluj a ramas in functie pana la sfarsitul saptamanii trecute din simplul motiv ca Ministerul Transporturilor nu are atributiile necesare pentru a demite un sef de regionala. Aceasta decizie poate fi luata de Compania Nationala de drumuri Nationale si Autostrazi (CNADNR), care are statutul juridic de societate pe actiuni si a primit in concesiune administrarea drumurilor din tara. Astfel, directiile judetene de drumuri si poduri, entitati infiintate de CNADNR, raspund doar in fata companiei, nu si a ministerului.
Pe de alta parte, contactat de reporterii Gazeta de Cluj, Ioan Pantelimon considera ca normala decizia prin care a fost demis.
“Este normal sa fiu demis pentru ca la fiecare schimbare de culoare politica directorii deconcentratelor sunt demisi. Insa, in privinta raportului prezentat ministrului Silaghi, trebuie sa spun ca majorarea pretului centurii a fost facuta in 2008, cand directorul DRDP Cluj era Eugen Cecan. De asemenea, majoritatea deciziilor legate de constructia centurii au fost luate la nivelul CNADNR si nu al regionalei clujene. Culmea este ca cei care au aprobat licitatiile si costurile pentru centura au aprobat si raportul care, cumva, ii contrazice”, spune fostul director DRDP Cluj, Ioan Pantelimon.
Dupa ce Pantelimon fost demis, in functia de nou director al DRDP Cluj a fost numit liberalul Marius Cataniciu.

Masala intre Plastidrum si CNADNR

In ziua in care, ministrul Silaghi l-a demis pe Ioan Pantelimon, liberalul a schimbat si seful CNADNR. “Astazi, 24 mai 2012, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, a semnat ordinul de incetare a preluarii atribuţiilor funcţiei de director general al Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din Romania de catre doamna Daniela Draghia.
Tot prin ordin de ministru preluarea atribuţiilor funcţiei de director general al Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din Romania va fi asigurata de catre domnul Ionuţ Maşala, in prezent director general adjunct economic in cadrul companiei”, arata decizia ministeriala.
Directorul CNADNR este casatorit cu sefa biroului contabil al CNADNR, Dana Masala, dar ocupa si o functie de conducere, in cadrul consiliului de administratie al societatii Plastidrum. Aceasta firma este una dintre constantele castigatoare ale licitatiilor organizate de directiile judetene de drumuri si poduri, dar si de catre CNADNR.
In 2008, pentru contractul “Execuţia lucrarilor de aplicare marcaje rutiere longitudinale, transversale şi diverse din municipiul Cluj-Napoca”, cei de la Plastidrum au primit 900.000 de lei. Dupa un an, aceeaşi societate a caştigat contractul “Execuţie lucrari de aplicare marcaje rutiere longitudinale, transversale şi diverse pe raza municipiului Cluj-Napoca”, pentru care a primit 2.274.455  de lei.
Interesant este ca in acţionariatul acestei firme chiar statul are o mica parte din acţiuni prin COMPANIA NAŢIONALA DE AUTOSTRAZI ŞI DRUMURI NAŢIONALE DIN ROMANIA SA. Insa acţionarul majoritar este PLASTIROUTE SA secondat de  ALEXANDRU POP
CNADNR-ul, la nivel naţional, pregateşte semnarea unui nou contract, iar de data asta, contractul va fi imparţit pe şapte loturi, filialele regionale ale companiei, valoarea totala a investiţiilor fiind de cateva milioane de euro. Pentru unii aceasta imparţire regionala poate aparea un deja-vu. In urma cu caţiva ani, CNADNR a facut pentru contractarea acestor servicii şapte licitaţii la care au participat trei firme. Doua firme fara prea mare importanţa şi SC Plastidrum. firmele “iepure” au fost descalificate pentru cateva hibe gasit in propunerile facute, astfel ca cele şapte loturi au fost caştigate de Plastidrum. Insa, pentru ca nimeni sa nu fie suparat, cei de la Plastidrum au concesionat lucrarile de la doua regionale de drumuri celor doua firme care fusesera descalificate.
Licitaţia respectiva este in ancheta Consiliului Concurenţei. "Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, o investigaţie privind o posibila incalcare a legislaţiei din domeniul concurenţei de catre companiile SC Plastidrum SRL, SC Signature Semnalizare SRL, SC Swarco Romania SRL, Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH şi Eleftherios Kokkinakis LTD. Investigaţia are ca obiect posibila participare cu oferte trucate a celor cinci companii in cadrul procedurilor de achizţie publica organizate de CNADNR, pentru atribuirea unui contract pentru lucrari de marcaje rutiere pe drumurile naţionale", se arata intr-un comunicat al consiliului..
SC Plastidrum are sedii in toate judeţele in care funcţioneaza regionalele CNADNR, iar la Cluj firma ocupa spaţiu pe un teren al Companiei. Prin funcţiile de conducere ale firmei au trecut foşti şefi de la CNADNR, cum ar fi Aurel Petrescu sau Liviu Damboiu, doi foşti directori ai Companiei naţionale.

Razvan Robu

2 COMENTARII

  1. acest escroc regatenesc numit Pantelica a savirsit fapte mult mai grave decit cele pe care le enumerati voi in fituica dar securistii care conduc tara il protejeaza si-l dau deoparte ca pe un om cinstit cind el min fapt este un penal ordinar. De ce securistii n-au dat curs plingerilor impotriva lui Pantelica cu referire la spagile luate de la mafia spaniola care a pus mina pe contracte grase in regionala si in tara.Asta trebuie inchis si pentru simplu fapt ca este PROST.Daca l-ati pus pe Cataniciu-alt ordinar ,treburile o sa mearga ,,struna”; la furat,evident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.