HATHAZI ALEXANDRU, om de afaceri clujean implicat în afaceri cu service-uri auto și imobiliare, a fost trimis în judecată pentru o evaziune fiscală în care procurorii au constat aproape 700 de acte materiale. Primăria Cluj Napoca a aprobat o autorizație de construcție cerută de una dintre firmele lui Hathazi pentru construirea unui bloc între case pe strada Mihai Românul, iar Asociația pentru Protecţia Urbanistică a Clujului a contestat documentul administrației locale. Hathazi deține și ”locul de taină” al polițiștilor BCCO din Cluj Napoca.

La mijlocul acestei luni, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Cluj a decis că rechizitoriul procurorilor în care omul de afaceri Alexandru Hathazi este cercetat pentru evaziune fiscală este legal întocmit și dosarul poate fi trimis în judecată.

”(…) respinge excepţiile şi cererile cu privire la neregularitatea actului de sesizare şi la nelegalitatea efectuării urmăririi penale, invocate de către inculpatul HATHAZI ALEXANDRU trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală (…) Constată legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul nr. 259/P/2015 emis la data de 25.09.2018 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj privind pe inculpatul HATHAZI ALEXANDRU, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în modalitatea prev. şi ped. de art. 9 alin.1 lit. b) şi c) şi alin. 2 din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art. 35 alin.1 C. penal (676 acte materiale), a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul HATHAZI ALEXANDRU, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în modalitatea prev. şi ped. de art. 9 alin.1 lit. b) şi c) şi alin. 2 din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art. 35 alin.1 C. penal (676 acte materiale), urmând ca la rămânerea definitivă a prezentei, să se fixeze termen de judecată. Cu drept la contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare cu inculpatul, parte responsabilă civilmente, partea civilă şi cu reprezentantul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi, 11 martie 2019, în lipsa participanţilor”, arată soluția pe scurt a instanței.

Pe de altă parte, HATHAZI spune că ar fi vorba de o neînțelegere. Inspectorii de la Finanțe nu ar fi găsit o parte dintre actele firmei și au considerat că este vorba de o evaziune fiscală.

”Era vorba de niște facturi si bonuri de consum pe care nu le-au găsit cei de la Finanțe când au venit în control. Nu știu despre ce sumă este vorba pentru că acum se lucrează la expertiza contabilă”, a declarat HATHAZI ALEXANDRU. De asemenea, el spune că nu este implicat în afaceri imobiliare. ”Eu nu am făcut afaceri imobiliare, nu mă ocup de așa ceva”, a mai declarat el.

Pensiunea BCCO

Procurorii și inspectorii fiscali au constat evaziunea fiscală la firma HAL SCHWARTZ SERVICE SRL, care acum este în insolvență, iar acțiunile și funcția de administrator au ajuns la Dan Alin Sabin.

Hathazi Alexandru mai deține câteva afaceri cu service-uri și pensiunea SCHWARTZ de pe strada Răsăritului din Cluj Napoca, cunoscută ca fiind ”locul de taină” al polițiștilor de la  Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, sediul instituției fiind în apropiere.

Hathazi a fost asociat în cadrul firmei Master Car SRL, firmă care între timp a fost radiată, cu NEMETHI ZSUZSANNA, cetățean maghiar. La rândul ei, Nemethi este a fost partener de afaceri cu KINAL CSABA ANDRAS, implicat și el în afacerile cu mașini. El face parte din cercul de apropiați ai lui Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj și fost secretar de stat în Ministerul de Interne.

La jumătatea anului trecut Tribunalul Comercial Cluj a decis închiderea procedurilor de insolvență privitoare la firma Master Car, care până în 2003 s-a numit SCHWARTZ LEASING SRL. Această firmă a obținut de la Primăria Cluj Napoca  autorizația de edificare a unui ansamblu imobiliar cu o înălțime de 10 etaje pe strada Mihai Românul, o zonă de case.

După emiterea autorizației, Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului a contestat documentul.

În plângerea prealabilă, APUC susține că ”actul administrativ este emis cu exces de putere și în mod nelegal, deoarece HCL a cărei revocare se solicită a fost emis pentru motive subiective, pentru a asigura exclusiv satisfacerea intereselor imobiliare a unor particulari, ceea ce reprezintă o deturnare nepermisă de la scopul instituit prin lege, având în vedere faptul că orice chestiune de urbanism reprezintă în primul rând o chestiune de ordin și interes public.

Activitatea de urbanism nu este o activitate destinată satisfacerii interesului particular al unei persoane și nici nu pot fi normate reglementările urbanistice după interesul unei persoane și cu încălcarea drepturilor celorlalte persoane.

Un așa-zis PUZ-PUD care nu ia în considerare vecinătățile ori respectarea drepturilor recunoscute celorlalți locuitori ai zonei, fără argumente de asigurare a interesului general, ci doar al celui particular li contrar legii și care nici măcar nu are în vedere că este vorba de anumite construcții și de integrarea sau nu a acestora în cadrul construit preexistent a acestora, nu poate fi aprobat în mod legal. Lipsa de ilegalitate este evidentă având în vedere și faptul că prin documentația urbanistică aprobată se permite edificarea unor imobile de locuințe colective cu regim de înălțime extrem de mare într-o zonă în care în jur sunt exclusiv locuințe familiale sau colective mici, cu retrageri minime de la fondul stradal”, arăta Asociația din Cluj Napoca.

Însă,  Direcția Generală de Urbanism a propus respingerea plângerii prealabile ca nefondată.

”Actul administrativ nu este emis doar pentru satisfacerea intereselor private, ci și pentru stabilirea unor reglementări de interes public. Realizarea ansamblului de locuințe și servicii reglementat prin PUZ este favorabilă dezvoltării cartierului, dar și a municipiului în ansamblu. Realizarea de locuințe este benefică dezvoltării municipiului conducând la o îmbogățire a fondului construit și o creștere a calității locuirii în oraș. La parterul construcțiilor sunt prevăzute spații pentru servicii utile locuitorilor din zonă. Se cedează o fâșie consistentă de teren spre str. Mihai Românul, dar și o fâșie spre drumul de acces dinspre est, se amenajează un spațiu verde și de agrement, cu loc de joacă și terase.

Din documentația aprobată considerăm că vecinii parcelei nu sunt prejudiciați în niciun  fel de reglementările stabilite. Regimul de înălțime P+7 nu este ”extrem de mare” din moment ce regulamentul PUG permite un regim de P+3 – P+10”.

Ulterior, consilierii locali au votat în unanimitate respingerea plângerii prealabile făcută de către APUC și locuitorii de pe strada Mihai Românul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.