USL isi plateste sponsorii pentru a demara jaful: Mircea Pop, sef la CNADNR
Clujeanul Mircea Pop, patronul societatii DP Consult care a proiectat centura de diamant Valcele-Apahida, este din nou in echipa de conducerea a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania(CNADNR). Mai precis, conform unor surse politice Mircea Pop este sef peste divizia de fonduri externe a companiei. Suntem curiosi cum se vor impartii banii pentru prietenii „rosii” ai partidului, mai ales ca Mircea Pop este cunoscut sponsor al PSD. Mai mult decat atat, familia Pop conduce deja justitia clujeana, iar daca acum pun mana pe fondurile CNADNR suntem siguri ca ascensiunea familiei va fi una de-a dreptul furtunoasa. Reamintim ca pe proiectul facut de Mircea Pop, centura municipiului a costat 150 de milioane de euro fara sa fie finalizata in intregime, costul acestuia crescand de trei ori in cinci ani. Promitem sa urmarim in atentia interesului public fiecare leut care va trece prin intermediul acelei divizii a CNADNR.
Proiectantul centurii Valcele Apahida, drumul a carui constructie a durat aproape cat o autostrada, este societatea clujeana DP Consult. In cadrul actionariatului acestei firme se regaseste Mircea Pop, care a mai fost sef la DRDP Cluj si director adjunct in cadrul CNADNR, adica institutia care a organizat licitatia pentru acest proiect. Din cauza proiectului, centura Valcele-Apahida a ajuns sa coste peste 154 de milioane de euro, in situatia in care pretul initial era de 64 de milioane de euro. Intre timp, din cauza acestor nereguli “centura de diamant” a ajuns subiect de plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie. In Cluj Napoca, Mircea Pop face parte dintr-una din familiile cu cele mai multe relatii.
In anul 2006, pe vremea cand Emil Boc era doar primar in Cluj-Napoca, societatea DP Consult se ocupa de exproprierile terenurilor peste care urma sa treaca centura Valcele Apahida. La data respectiva, DP Consult castigase licitatia pentru proiectarea centurii si guvernul promisese ca va da circa 45 de milioane de euro pentru construirea ei. In mare parte, Emil Boc a trasat aceasta centura pe un studiu de fezabilitate comandat de Miron Mitrea pe vremea cand acesta era ministrul Transporturilor si PSD-istii, care conduceau Clujul, ii cereau lui Mitrea sa dea bani pentru acest proiect. Traseul Valcele-Apahida are o lungime de 23,612 km, studiul de fezabilitate a fost facut in 2004, adica in faza incipienta a proiectarii drumului, iar in 2006 studiul de fezabilitate a fost actualizat si avizat de CNADNR. Ce a presupus traseul acestei centuri rutiere propuse de SC DP Consult? In pofida faptului ca drumul trece prin padure, Agentia pentru Protectia Mediului Cluj a considerat ca nu este necesara o evaluare a impactului asupra mediului pe care il va avea defrisarea unei suprafete de peste 38,5 de hectare de padure. Pe de alta parte, o serie de specialisti in Stiinta Mediului care au dorit sa isi pastreze anonimatul, sustin ca au atentionat ca se vor produce alunecari de teren pentru ca solul de pe o portiune din centura este alcatuit din nisipuri, gresii si conglomerate, straturi care sunt supuse pericolului erozional.
Pe langa proiectantii de la DP Consult, la aceasta centura au mai lucrat, in calitate de consultanti, si firmele Search Corporation si Primacons Group. In total, valoarea acestor doua servicii a costat la momentul licitatiei proietului 60 de milioane de lei.
Relatiile justitiei
Relatia procuror-judecator-decan-afacerist a dus la dezvoltarea unei familii cu foarte mari influente in judetul Cluj si chiar in toata Romania. Dosare fabricate ciudat, interese ascunse si prietenii, cercetari favorizante si alte ilegalitati au fost comise de familia Pop de-a lungul timpului. Daciana Deritei, nascuta Pop, este procurorul care a instrumentat cazurile Gazeta si Paszkany, dar una dintre partile vatamate, Iulian Dascalu, este aparata de un alt membru al familiei Pop. Pe de alta parte, Dascalu mai are un proces care este judecat de sotia celuilalt procuror care a instrumentat cazurile si colegul lui Daciana Deritei, Mircea Hrudei, insusi seful DIICOT Cluj. Amintim ca procurorii Deritei si Hrudei au gresit capital in cadrul procesului lui Arpad Paszkany, acesta fiind achitat de catre toate instantele de judecata. Fostul decan al Facultatii de Drept din cadrul UBB este un alt membru al clanului Pop, dar si cel care colaboreaza cu avocata care il apara pe Dascalu. Pe alta parte, afacerile familiei Pop si-au intins tentaculele si peste celebra centura blestemata a Clujului, care s-a surpat de doua ori pana in prezent.
Incompatibilitate, numele tau este Pop
Influenta familiei Pop s-a simtit chiar si in mediatizatele cazuri Paszkany si Gazeta. Astfel, desi miroase a incompatibilitate de la o posta, nimeni nu s-a sesizat ca familia Pop este atat pe partea care acuza in acele dosare, prin Daciana Deritei nascuta Pop, cea care a instrumentat dosarul, cat si pe partea care apara, prin avocata Pop, care a reprezentat interesele uneia dintre partile vatamate, Iulian Dascalu. Suntem astfel curiosi daca procurorii ajung sa faca dosare pe motive reale si in interesul public, doar din acel motiv sunt subordonati Ministerului Public ori mai mult pentru ajutorarea rudelor. Ramona Camelia Pop a lucrat ca avocat pentru Iulian Dascalu, fiind angajata strict pentru tranzactia privind terenul de la CUG din 2007 dintre Iulius Grup si societatea South-East Euromentor (SEE). Conform avocatei, Dascalu a dorit initial sa se judece in procesele intentate de omul de afaceri clujean, insa in intalnirile cu avocatii sai s-a discutat ideea obtinerii unei suspendari a acestora, idee inittiata de Constantin Iordachescu, la al carui birou de avocatura era Pop colaboratoare. Ideea a venit cand Dascalu si-a expus temerile legate de pierderea finantarii proiectului Iulius si de influenta lui Paszkany asupra instantei din Targu-Mures. Intrebata despre aceasta influenta, Pop a afirmat ca in afara de preschimbarea termenului si suspendarea cererii de judecata nu poate aduce nici o dovada a influentei lui Paszkany asupra instantei de la Targu-Mures.
Pila de la Consiliul Judetean
O alta membra a familiei Pop care „tragea” sforile la Consiliul Judetean Cluj este fostul secretar al judetului, Mariuca Pop. Aceasta lucra chiar in interiorul institutiei care i-a oferit prietenului Iulian Dascalu spatiul pe care a construit Iulius Mall. Dedicatia este si in ceea ce priveste contractul, cei de la Iulius Group platesc doar 3 euro pe mp intr-o zona foarte buna a Clujului. Mai mult decat atat, contractul este tinut la secret. Vestea buna este ca in anul 2011 aceasta secretara a judetului s-a pensionat din cadrul institutiei, iar legatura familiei Pop din interiorul consiliului judetean Cluj nu mai este una existenta la momentul actual.
Cifra: 150 de milioane de euro a costat centura proiectata de seful de la CNADNR Mircea Pop
Tiberiu Hrihorciuc
Bine ca beau pe banii primariei toti dobitocii prin craÅŸme unde nu platesti ca e BOC cu scula mare ÅŸi 20% -30% din ce mananca si beau unii ,altii se poate da gratis ca Primaria e mosia lui BOC ,APOSTU ,TISE ,MOISIN si masina lui SIFILAS cara la greu …
Lasa paharul Kantina! Ai luat-o pe ulei. La dezalcolizare cu tine!