Directorul CIA: oamenii pot fi supravegheaţi chiar şi prin intermediul televizorului, a frigiderului şi a cuptorului

Nu ne-am aştepta ca o activitate inofensiva cum ar fi descarcarea unui film de pe Internet şi transferul sau pe o plasma, pentru a fi vizionat intr-o duminica dupa-amiaza, sau deschiderea radioului in maşina sa activeze vreun sistem de supraveghere. Totuşi, ne avertizeaza Daily Mail, aceste doua mişcari simple pot transmite date exacte despre ceea ce facem la un moment dat şi unde ne aflam.

„Spionii” nu vor mai trebui sa se infilltreze cu discreţie prin case pentru a instala dispozitive de supraveghere – e suficienta valorificarea conexiunilor intre dispozitivele controlate de aplicaţii pe care le folosim in fiecare zi, afirma directorul CIA, David Petraeus (foto jos).

CIA susţine ca are resursele necesare pentru a „citi” aceste dispozitive prin intermediul Internetului, şi poate chiar prin intermediul undelor radio. De altfel, toate dispozitivele electronice cu care ne-am obişnuit – de la telecomanda la ceasul electronic de ultima generaţie – pot fi acum controlate prin aplicaţii.
ARM, o companie producatoare de cipuri, a scos recent pe piaţa un cip de mica putere, care poate fi utilizat pentru aproape orice dispozitiv din casa – de la un figider sau cuptor la soneria de la uşa – acestea putand fi controlate prin conexiunea la Internet.

Totuşi, informaţiile cumulate de la gadget-uri conectate „vor putea fi citite cu foarte mare uşurinţa şi chiar controlate de la distanţa”, avertizeaza directorului CIA intr-o analiza realizata pe blogul Danger Room al publicaţiei Wired.

Petraeus spune ca toate aceste gadgeturi conectate la web au revoluţionat arta spionajului, permiţand monitorizarea indivizilor aproape automat.
Acesta afirma ca noile tehnologii au revoluţionat domeniul monitorizarii indivizilor – „in special pentru efectul lor asupra traficului clandestin”. Elementele de interes vor fi amplasate, identificate, monitorizate şi controlate de la distanţa prin tehnologii avansate, cum ar fi radio-frecvenţele de identificare, reţelele de senzori, serverele incorporate – toate conectate la un Internet de ultima generaţie, folosind tehnici de mare putere, diversificate şi eficiente din punct de vedere al costului.
Petraeus a vorbit şi despre capitalul de risc care deriva din tendinţa de a instala procesoare pentru conexiuni la Internet tuturor dispozitivelor de care ne inconjuram, inclusiv unora „neutre” cum ar fi frigiderele, cuptoarele şi sistemele de iluminat.
Declaraţia acesta este relevanta mai ales in contextul in care, in aceasta saptamana, una dintre cele mai mari companii producatoare de cipuri, ARM, a prezentat clienţilor sai un nou procesor. Cipurile scoase pe piaţa sunt mai mici, mai ieftine şi cu un nivel mai redus de consum decat procesoarele anterioare, fiind concepute pentru a ataşa conexiune la Internet aproape oricarui aparat electric, inaintand conceptul de “Internet al obiectelor”. Analiştii care incearca sa intrevada consecinţele viitoare ale acestor tehnologii cred ca, intr-o zi, toate aceste dispozitive conectate la Internet vor ajunge sa transmita date exacte despre locaţia noastra şi activitaţile in care suntem implicaţi, date care vor fi arhivate şi stocate pe termen lung.
Grupurile de aparare a confidenţialitaţii, intre care Electronic Frontier Foundation, au avertizat ca informaţiile personale vor ajunge sa fie folosite in mod abuziv şi ca, prin multiplicarea dispozitivelor conectate la Internet, posibilitaţile de supraveghere a indivizilor se vor mari exponenţial, fara ca utilizatorii sa aiba dreptul de control sau de aparare in faţa acestor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.