Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să sesizeze Curtea Europeană de Justiție în procesul judecătorului Camelia Bogdan.

Potrivit magistratului, CCR nu este o instanță de judecată și, prin urmare, ramâne de stabilit dacă putea să intervină pe chestiuni de legalitate a constituirii completurilor de la o instanță de judecată, așa cum este ÎCCJ.

“În temeiul dispoziţiilor art. 267 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare cu privire la următoarea întrebare: Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, articolul 19 alineatul (1) din acelaşi tratat şi articolul 47 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul că se opun intervenţiei unei curţi constituţionale (organ care nu este, potrivit dreptului intern, instanţă de judecată) cu privire la modalitatea în care instanţa supremă a interpretat şi aplicat legislaţia infraconstituţională în activitatea de constituire a completurilor de judecata? (….) În temeiul art. 412 alin. (1) pct. 7 din Codul de procedură civilă, suspendă judecarea cauzei până la pronunţarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărârii preliminare. Fără cale de atac”, este decizia ICCJ.

În noiembrie anul trecut, CCR a stabilit că Înalta Curte nu ar fi interpretat legislația corect și nu ar fi constituit legal completurile de 5 judecători care dau sentințele definitive în dosarele demnitarilor și magistraților. Decizia a dus la rejudecarea mai multor cazuri celebre și la eliberarea unor oameni politici precum Elena Udrea, Dan Șova sau Constantin Niță. În plus, un complet de 5 judecători de la ÎCCJ judecă și apelul în dosarul angajărilor fictive în care liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Este cea de-a opta sesizare a CJUE pe care instanțele din România au făcut-o în ultimele luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.