Potrivit datelor oficiale furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă, instituția a încheiat cu firma Soft Business Union SRL, o societate fără experiență, parteneriate în cadrul unor proiecte cu fonduri europene în valoare de aproape 100 milioane lei. În cadrul acestor parteneriate, ANOFM a transferat dreptul de administrare a fondurilor către firma privată care, la data respectivă era abia înființată și fără experiență.
Pe lângă proiectul Cardul Profesional European câștigat de ANOFM în parteneriat cu Soft Business Union SRL, o firmă paravan, instituția publică a încheiat mai multe parteneriate cu societatea privată în valoare de 90.211.829,53 lei. La data asocierii cu Soft Business Union, SRL-ul avea o experiență de un an pe piața IT și doi angajați. Întrebați care a fost gradul de expertiză al societății menționate anterior luat în considerare de ANOFM pentru ca Agenția să încheie parteneriate, oficialii instituției au răspuns selecția s-a făcut în funcție de condițiile din Ghidul Solicitantului
”Selecția partenerilor în proiectele implementate de ANOFM a fost realizată în funcție de regulile generale de eligibilitate menționate în Ghidul Solicitantului – Condiții Generale valabil la data depunerii cererilor de finanțare”, arată răspunsul ANOFM.
După încheierea parteneriatelor dintre ANOFM și Soft Business Union SRL, instituția a mutat fondurile din conturile instituției în cel al firmei private, care a primit astfel dreptul de administrare al banilor.
”Proiectele implementate de ANOFM – în calitate de beneficiar, cu SC Soft Business Union – în calitate de partener, s-au derulat în baza contractelor de finanțare încheiate de ANOFM cu Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU)/Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (OI POSDRU)”, arată răspuns ANOFM la întrebarea referitoare la baza legală care a contribuit la decizia de mutare a banilor publici în conturi private.
Firmă paravan
În 2010, la câștigarea finanțării, Agenția Națională a încheiat acte adiționale cu societatea parteneră pentru ca ea să administreze fondurile din cadrul proiectului.
Concret, în cazul firmei Soft Business Union, la înființare societatea avea o cifră de afaceri de 370.236 lei, un profit de aproape 6.000 lei și 2 angajați. După ce a încheiat parteneriatul cu ANOFM, cifra de afaceri a firmei a crescut vertiginos la 1,5 milioane lei, iar profitul la jumătate de milion, în situația în care numărul angajaților a rămas același. Firma a ajuns ca în 2013 să aibă o cifră de afaceri de aproape 29 milioane lei și un profit de 9,2 milioane lei cu 30 de angajați. După terminarea proiectelor, societatea a intrat pe pierderi. În 2016 și 2017 Soft Business Union SRL a declarat pierderi de 5,3 și, respectiv, 2,6 milioane lei.
În 2011, din acționariatul Soft Business Union făcea parte off-shore-ul SOFTWARE ALLIANCE S.A., cu sediul in Elvetia, Bois de Menton nr. 13, 1066 Epalinges, inregistrata la Registrul Public din Panama și ALEXANDRU SORIN-VALERIU din Turda, GRAMA BOGDAN-ILIE din Brașov și IUGA IULIAN din Constanța. În 2013, când cifra de afaceri a firmei a ajuns la aproape 28 milioane lei, off-shore-ul a ieșit din acționariat, în firmă rămânând doar cei trei oameni de afaceri.
În septembrie 2011, societatea a atribuit contractul de implementare a sistemului informatic al cardului profesional european firmei IT Systems International SRL. Contractul a fost de aproape 15 milioane lei, fără TVA. Societatea este administrată și patronată de Iustin-Ionel Tănase, secretar general al Consiliului Naţional pentru Inovare, din cadrul RO INNO Romania și fost consilier de stat la Ministerul Agriculturii. Potrivit unor informații, soția lui, Elena Tănase, care este director în cadrul firmei, ar fi fost ofițer SRI.
În 2013, în structura acționariatului IT Systems International a intrat off-shore-ul ”SOFTWEARE ENDEAVOUR – S.A., organizata si functionand in conformitate cu legislatia din Republica Panama, cu sediul social la Salduba Building, Stra. East nr. 53, Obarrio Urbanization, orasul Panama, Panama, avand numarul de inregistrare 757355, avand sucursala in str. Jean-Jaques Cart – 8 1006, Lousane, Elvetia, reprezentata in mod legal de domnul Dan Bally”, potrivit Registrului Comerțului.
Parteneriatele încheiate cu Soft Business Union
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a implementat următoarele proiecte în
parteneriat cu firma Soft Business Union.
– Cardul profesional european soluție în căutarea unui loc de muncă (POSDRU/94/4.1/S/64305) – 20,949,794.95 lei
– Formarea profesională a personalului SPO din România (POSDRU/113/4.2/S/122649) – 21,455,649 lei
– Acțiunea Prepaid – Soluție de reformare și modernizare a serviciilor SPO prin implementarea unui sistem modern de plată a indemnizației de șomaj (POSDRU/123/4.1/S/130608) -13,527,980 lei
– Cardul profesional european 2 – instrument inovativ de modernizare și eficientizare a SPO (POSDRU/123/4.1/S/128947) – 13,527,980 lei
– C.R.E.S.C. – competențe ridicate pentru eficiență sporită și calitate în domeniul serviciilor publice de ocupare (POSDRU/124/4.2/S/128244) – 14,391,478.58 lei
– I.M.M.A.- Instrument inovativ de monitorizare a masurilor active de ocupare (POSDRU/180/4.1/S/155314) – 6,358,947 lei.
UE a dat 20 milioane de euro degeaba
În perioada derulării proiectului Cardul Profesional European s-a încercat transferarea bazei de date AMSBG (Arbeitsmarktservice Betriebs Gmbh), pe care ANOFM-ul plătise aproape 20 milioane de euro, pentru a fi folosită în cadrul proiectului cardului profesional european. Însă transferul nu a fost posibil din cauza incompatibilităților de platformă. Și în cadrul acestui proiect (baza de date AMSBG), firma austriacă a subcontractat lucrări în proporție de aproape 50% către societăți precum Siveco sau Omnilogic care, de fapt, au ”resuscitat” un sistem informatic mai vechi de care se folosea ANOFM până atunci. Mai mult, în cadrul acestui contract s-au achiziționat computere cu o valoare de 1.400 euro/bucata sau notebook-uri de peste 2.100 euro/bucata. Curtea de conturi a României a constat într-un raport aceste nereguli, dar nimeni nu a fost tras la răspundere.
O picătură din fonduri s-a scurs și la ziaristul afacerist Bogdan Chirieac
În cadrul proiectului Cardul Profesional european, firma Soft Business Union a mai acordat un contract firmei SC Media Consult SRL, deținută la data respectivă de Bogdan Chirieac şi de Eugeniu Cristescu. Primul dintre acționar este un om de afaceri și jurnalist care, prin intermediul societăților pe care le controla a câștigat zeci de milioane de lei de la instituțiile publice, inclusiv și diverse unități ale Serviciului Român de Informații.