Mafia lemnului din Marişel apeleaza la intimidare pentru a defrişa padurile
Cunoscut altadata pentru peisajele sale pitoreşti, Marişelul nu mai este decat o umbra a ceea ce era candva. O mare parte a locuitorilor se tem de faptul ca nu peste mult timp copii lor nu vor mai putea sa se bucure de padurile care au facut comuna atat de cunoscuta şi indragita, pentru simplul fapt ca acestea nu vor mai exista. Gazeta de Cluj va prezinta in continuare lupta pe care mai mulţi locuitori ai localitaţii Marişel o poarta cu primarul şi veritabilul clan pe care il conduce, atat pentru a-şi apara drepturile cat şi pentru a asigura un viitor comunei clujene. Din cate se pare, Mafia lemnului pare a fi de neoprit, din moment ce işi permite sa ameninţe, chiar cu violenţa, pe oricine indrazneşte sa faca publice ilegalitaţile comise.
Comuna Marişel, atestata inca din anul 1724, a fost mereu cunoscuta pentru bogaţiile sale pe care locuitorii le numesc „aurul verde”, cu alte cuvinte padurile sale de foioase, faget, gorunul şi stejar. Avand o populaţie de circa 2000 de oameni, exploatarea şi prelucrarea lemnului a fost mereu principala activitate a locuitorii comunei. Daca pana in urma cu caţiva ani activitaţile economice legate de masa lemnoasa se desfaşurau in conformitate cu normele legale şi cu respectarea limitelor in materie, o parte a locuitorilor au reclamat numeroase nereguli comise din cate se pare chiar de catre primar şi apropiaţii acestuia. Astfel, aceştia se plang ca masa lemnoasa este exploatata in condiţii de ilegalitate de catre oamenii edilului, care le-a limitat simplilor cetaţeni cantitatea de buşteni prevazuta de lege. In plus, miliardele primite de la Consiliul Judeţean drept cofinanţare pentru proiectele de alimentare cu apa şi canalizare, precum şi pentru modernizarea drumurilor, au fost irosiţi fara a se simţi vreo diferenţa.
Cetaţenii s-au plans in acest sens instanţelor, primarul Traian Mariş avand pe rol mai multe procese, potrivit surselor noastre, precum şi Prefecturii, care a convenit sa acorde o audienţa de urgenţa unui grup de localnici in data de 3 iunie. In plangerea inaintata prefecturii, mai bine de 100 de semnatari, membri ai Composesoratului Marişel, cer punerea in posesie a unui teren de 4240 Ha, in prezent administrat de primarie. „In anul 1924, prin actul 292 au fost trecute din proprietatea statului in proprietatea foştilor iobagi 2163 iughere paşune şi 3171 iughere padure. In momentul actual, ceea ce este trecut ca proprietate a primariei Marişel este considerat proprietate a statului roman”, se arata in plangere privind situaţia terenului.
De asemenea, aceştia cer masuri pentru oprirea exploatarii lemnului de pe acest teren, realizata, potrivit cetaţenilor, de catre „oamenii primarului”. Problema cea mai mare, spun localnicii, este faptul ca mulţi din copacii taiaţi sunt nemarcaţi, fapt care reprezinta o incalcare a legii. In plus, şi terenurile inregistrate la APIA reprezinta un punct conflictual in localitate. Dintre terenurile arendate in localitate, in majoritatea cazurilor este vorba de unul sau doua Ha. Excepţiile sunt, arata locuitorii din Marişel, terenuri intre 13 şi 110 Ha, arendate de catre tatal, finii şi naşii primarului Mariş. Aceste terenuri ar aduce venituri suplimentare celor care arendeaza terenurile, prin subvenţiile oferite de stat pentru cultivarea acestora.
Chiar daca este moţ, nu işi poate exercita drepturile
Conform mai multor surse, locuitorii comunei Marişel pot fi imparţiţi in doua tabere. Pe de-o parte sunt oamenii primarului, care ocupa cele mai importante funcţii şi care deţin puterea, iar de cealalta parte se afla oamenii ai caror drepturi sunt incalcate şi care nu au cui sa se adreseze. Unul dintre aceştia din urma este şi Mariş Alexe, unul dintre locuitorii care au cerut revendicarea unei suprafeţe de circa 4000 de hectare de padure din care au primit abia 800 de hectare, dar care a decis sa dea un exemplu pentru ceilalţi, sa nu mai plece capul şi sa lupte pentru drepturile sale. Acesta a declarat pentru Gazeta de Cluj ca deşi deţine un Carnet de Moţ, care in mod normal ii garanteaza prin lege exploatarea unui numar de 10 metrii cubi de material lemnos, in foarte puţine cazuri a putut obţine lemnul respectiv datorita “mafiei lemnului”, cum o numeşte el. “Mafia lemnului controleaza comuna Marişel iar şeful acesteia este nimeni altcineva decat primarul Mariş Traian” ne-a declarat Mariş Alexe. “Daca noi nu acţionam şi nu povestim mai departe neregulile care se petrec aici, la noi in comuna, ne temem ca, din pacate, copii noştri nu vor mai apuca sa vada padurile Marişelului. Padurile sunt taiate cu salbaticie şi fara nicio forma de control” a mai precizat Alexe.
Acesta a mai aratat ca, impreuna cu alţii, este hotarat sa lupte pentru ca titularii drepturilor de proprietate asupra sa-şi poata exercita drepturile care li se cuvin. In acest sens, Mariş Alexe, impreuna cu alţi localnici, a inaintat o plangere penala Parchetului de pe langa Judecatoria Huedin prin care semnala mai multe infracţiuni infaptuite de catre apropiaţii primarului din Marişel. Mai precis, impotriva preşedintelui al Composesoratului Marişel Purcel David dar şi a secretarului general al Composesoratului Marişel Mariş Liviu (fratele primarului), a fost inaintata o plangere in scopul denunţarii unor fapte ilicite prin care sunt lezate drepturile cetaţenilor. Astfel, in plangerea mai sus menţionata se arata faptul ca aceştia, Purcel David şi Mariş Liviu, cu complicitatea primarului Mariş Traian, au refuzat in mai multe randuri sa prezinte situaţia reala a exploatarii masei lemnoase din cadrul Coposesoratului constituit iniţial de catre un numar de aproximativ 300 de familii, falsificand evidenţe contabile ale asociaţiei şi exploatand fara marcaj cantitaţi mari de material lemnos fara ca acesta sa fie marcat de catre organele abilitate in acest sens. In aceeaşi plangere penala se arata faptul ca aceiaşi invinuiţi, cu complicitatea unor terţe persoane, au arendat fara acordul Composesoratului sute de hectare de teren, beneficiind de sume mari de bani, paşunile fiind inregistrate la APIA, fara ca aceste sume de bani sa fie inregistrate in evidenţele contabile ale asociaţiei. Conform spuselor lui Mariş Alexe, “din cadrul asociaţiei noastre au fost trecute abuziv, fara acordul membrilor Composesoratului Marişel, in proprietatea unor terţe persoane, peste 300 de hectare de teren impadurit”. In aceeaşi plangere Alexa arata faptul ca aceeaşi doi invinuiţi se fac vinovaţi de “pierderea intenţionata a originalului Statut de infiinţare şi funcţionare a Composesoratului Marişel” şi “ au solicitat in repetate randuri, atat preşedintelui, cat şi secretarului asociaţiei, sa le fie prezentate inscrisurile referitoare la aceste instrainari, insa au primit un refuz total in acest sens.
Situaţia pare a fi cu atat mai scapata de sub control cu cat unul dintre locuitorii Marişelului au declarat ca au fost ameninţaţi, intr-un mod mai mult sau mai puţin voalat, de catre oamenii primarului, in unele cazuri chiar cu violenţa fizica, daca vor continua sa semnaleze neregulile din comuna. Mariş Alexa ne-a declarat ca nu se teme, dar ştie de ce fapte sunt in stare oamenii respectivi pentru a-şi menţine puterea. “Iniţial au incercat sa ma imbuneze, sa ma cumpere intru-un fel sa-u altul, dar le-am dat de inţeles ca pe mine ma intereseaza interesul comunitaţii nu cel personal” ne-a declarat Alexa.
Plangerea locuitorilor din Marişel
Ştim cu toţii ce inseamna dictatura deoarece am simţit-o pe pielea noastra, pana in anul 1989 au fost comuniştii, iar in ultimii 16 ani am fost sub conducerea a doi fraţi PATAŢI. Din 2008 la putere a sosit TRAIENUŢ MARIŞ, cetaţean nascut in comuna Marişel cu multa greutate şi priceput la toate faţa de unu dintre cei doi fraţi.
(…) Hai sa vedem cum a procedat tanarul nostru TRAIENUŢ MARIŞ in timpul mandatului anterior. A ţinut sub control, ba mai bine zis sub cheie toate informaţiile benefice comunei, anunţurile venite de la JUDEŢ in legatura cu APIA, proiecte cu fonduri europene. Mai intai TRAIENUŢ „la placinte”, apoi ceilalţi cetaţeni, cum ar fi: masura 112, 141, prima impadurire, arborele tuia, nuci, mesteceni, tineri fermieri sub 40 de ani, arendarea paşunatului, stoparea vanzarii terenurilor cetaţenilor particulari prin neeliberarea titlului de proprietate (peste 150 de titluri care se afla şi in ziua de azi sub cheie), reducerea de la 10 mc de buşteni de familie din padurea comunala la 3 mc de buştean, dand vina pe organele silvice ca nu pot marca pentru populaţie mai mult.
Cel mai dureros este faptul ca TRAIENUŢ a imparţit comuna in doua tabere, citandu-l: „Primii suntem noi şi pe urma iaraşi noi, restul cetaţenilor mai puţin sau daca se poate deloc”.
(…) „Acuma sa trecem la treaba, adunam pe ai noştri, care nu se tem şi nu le e frica de nimeni, de şeful de poliţie, de silvici, de cei de la Judeţ, deoarece avem puterea in comuna şi consiliul local aproba totul. Incepem uşor sa preluam comuna, schimbam padurarii, ii punem pe ai noştri, ca oameni de hazna sunt in comuna, cum ar fi: Oponi, Albului, Frigului, Pocaiţii, a Rusului, a Plutonierului, Ciocoroii, Pasculenii, Buciumarii, Costanii, Pucuzut, Aprozarii, Harhuleştii, Staneştii, Prefuzeştii, Bruzaştii, Macalaii, Copcenii, Robusa, şi toate neamurile lui TRAIENUŢ din toate colturile Comunei Marişel.
Aceşti cetaţeni sunt dotaţi cu tractoare cu troliu, macara şi alte utilaje folosite pentru interesele lui TRAIENUŢ. Am preluat comuna, nu ne ramane nimic decat sa trecem la „munca”, incepem cu raderea padurilor in locurile Piatra Rea, Dambul Mestecenilor, Holump, Dupa Crucea Iancului, Drumul Taului, Ghiduri şi la Lac”.
Padurarii nu lasa nici un cetaţean sa duca material lemnos, chiar daca are chitanţa emisa de casieria primariei cu plata materialului lemnos, numai acela care trece pe la TRAIENUŢ sa lase caşul şi pe urma este trecut pe tabel la padurari pentru a-şi putea ridica dreptul de material. La ordinul lui TRAIENUŢ padurarii nu dadeau şi nu dau avizele primare cetaţenilor, ci le dau la primar pentru a avea acoperire pentru o parte din transporturile de buştean catre SEBEŞ ALBA.
O alta sursa de venit la comanda lui TRAIENUŢ tot din padurile comunei sunt legate de executarea unui numar de 15 buc cabane: Marişel 9 buc, Doda Pili şi Giurcuţa 2 buc, Baişoara 2 buc, Lacul Fantanele 2 buc, din care 2 cabane pentru el şi restul vandute intre 8000 şi 12000 EUR.
Un alt abuz din partea lui TRAIENUŢ in legatura cu legea arendarii paşunatului cu FONDURILE APIA: primii sunt cei bogaţi, intre 10 Ha şi 200 Ha, terenurile aparţinand cu drept composesoratului MARIŞEL, dupa cum urmeaza – tatal lui TRAIENUŢ, naşul lui TRAIENUŢ, ciobanul lui TRAIENUŢ, finul lui TRAIENUŢ, fina lui TRAIENUŢ, varul lui TRAIENUŢ, vara lui TRAIENUŢ, nevasta lui TRAIENUŢ şi alţi apropiaţi ai lui TRAIENUŢ, iar, [celorlalţi, n.r.] revenind la citatul anterior, cate 1, 2 Ha sau deloc.
Un alt subiect este legat de reţeaua de apa şi canalizare care teoretic este finalizat, achitat şi predat …. apa nu, bani nu, numai datorii. Exact la fel cu drumurile comunale „asfaltate” şi cele forestiere executate ambele la preţ dublu de catre firme patronate de „ai noştri” din materiale luate din razor CURBA DIN ŞES (proprietate var TRAIENUŢ), DEALU PLEŞII (proprietate tata TRAIENUŢ), COLIBA MITULUI (proprietate cunoscut din CLUJ al lui TRAIENUŢ), platite cu miliarde de LEI, material de proasta calitate şi fara acte.
NICI FRICA DE DUMNEZEU NU-L OPREŞTE PE TRAIENUŢ sa vanda din terenul BISERICII din Catunul Ruseşti in suprafaţa de 70Ha cu numar topo 747, parcelandu-l, unor persoane din judeţ.
Inainte de alegeri şi-a manifestat puterea in postul Paştelui, citandu-l, „nu merge nimeni, nu mişca nimeni in padure” pentru a-şi face un banuţ numai oamenii lui TRAIENUŢ care işi iau drepturi de la 10mc la 50 mc material lemnos, şi restul cetaţenilor ţinuţi la regim şi şantajaţi, citam „Ca daca nu vin in faţa mea cu rugaminte şi sa imi spuna ca ma voteaza nu le dau nici 1 mc lemn, SA SE INVEŢE MINTE, şi lemne duc cei care sunt de partea mea şi ma voteaza”.
Deci prin şantaj şi dictatura ajunge TRAIENUŢ din nou primar la comuna. Dupa numararea voturilor merge in fruntea ortacilor lui prin toata comuna, aceştia urland, ameninţand, aruncand cu petarde in curţile şi pe casele oamenilor.
Acum TRAIENUŢ DICTATORUL aşteapta sa fie validat inca 4 ani de Prefectura Clujului, care habar nu are cu cine are de-a face. Cu 4 procese penale, evaziuni fiscale, abuz in serviciu şi putere, deturnari de fonduri, adeverinţe false eliberate unor tovaraşi de ai lui, delapidari, taieri in cantitate de ordinul sutelor de mii de metri cubi de padure ilegal.
Cum poţi sa stapaneşti prin dictatura şi sa juri pe Biblie TRAIENUŢule primar cu CASA MARE la Comuna Marişel inca 4 ani dupa toate acestea?
Cetaţenii din comuna Marişel Jud. Cluj
Sabin Ripan
stimati domni de la gazeta de cluj asa se intampla si in alte comune intrucat mafiotii care se ocupa de trafic ilegal de lemne au banii si cumpara tot,va dfam un exemplu si faceti dumneavoastra verificARIsa vedeti ca si in comuna Ciucea ,jud Cluj,mafiotyii lemnelor au cerut in luna Aprilie 2012 mutAREA politistului din comuna intrucat nu era cu ei si nu le asigura traseul celor care transporta ilegal lemne din Ciucea l;a Huedin,aici evidentiem pe fratii Piscoi Dorin si Piscoi Ghita Ionel care au defrisatsi taiat ilegalsute de hectare de padure de pe raza comunei Ciucea pe care au transportat-o ilegal in Huedin si Izvoru Crisului unde au vandut materialul lemnos cu sume importante de banicastigand intr-o zi intre 2500 lei si 3000 lei,acestia au traseul asigurat intre Ciucea si Izvorul Crisului nu-i opreste nici un politist i-a mituit pe toti,politistul de la Ciucea care nu s-a incurcat cu acesti infractoril-au mutat ,pentru ca acestia sa-si poata desfasura in continuare activitatea,rusine domnilor de la conducerea politiei cluj,care tineti hotii in spate,tinetii si in continuare,ca asa sunteti si voi ca ei
Acel politist, parca Golban se numeste, a fost si in Manastireni si i-a pus pe smecheri cu botul pe labe, a facut liniste si ordine dar nu i-a convenit primarului asa ca l-au mutat. Isi bat joc de meseriasi si de cei care nu se impaca cu hotii.
asta-i romania,este dominata de hoti si talhari,iar ce este mai dureros multi dintre acestia au ajuns primari,oare de ce nimeni nu-l verifica pe primarul di manastireni sa vada de unde a strans acea imensa avere,oare din ce bani si-a constrit fara autorizatie acea impunatoare vila,oare de ce cei de la politia cluj iau musamalizat 17 dosare penale,ce ziceti domnule adjunct muresan de aceste lucruri,mai bine terminati un agent de politie care isi face treaba,decat sa faceti cercetari in dosarele de coruptie,dealtfel si dumneavoastra sunteti un corupt,dar a cazut basescu si clica portocalie,dupa care urmati si voi care iati slujit cu atata devotament,poate ne spuide unde ai bani de ai cumparat toate magazinele de bijuteriidin centrul clujului…spune domnulu muresan,sunt din salarul dumneavoastra sau din mita pe care o primiti zilnic,rusine sa va fie ca sun teti cel mai corupt politist din judetul cluj
ghici ghicitoare… cine pana’ mea si-a luat in 7-9 iulie licenta la UEBucuresti la facultatea de Drept? Inscrisi de un vechi sifonar al Securitatii, direct in anul 3. Au cumva numele de Maris?