Sarbii nu bat clopotele la moartea romanilor

Ultimul lautar din Timoc, inmormantat in linişte

Persecuţia romanilor din Timoc merge atat de departe, incat nici celor trecuţi in nefiinţa nu le este respectat dreptul de a fi inmormantaţi potrivit ritului ortodox romanesc. Lautarul roman Slobodan Baz, unul din ultimii reprezentanţi ai culturii romaneşti pe meleagurile sarbeşti, a fost dus la groapa fara a se bate clopotele şi fara a le fi permis preoţilor romani sa oficieze slujba in biserica ridicata din banii comunitaţii romaneşti. Acesta este doar un exemplu al nedreptaţilor cu care minoritatea romana din Serbia se confrunta in fiecare zi.

Romanii timoceni au pierdut inca o legatura cu identitatea lor culturala, in persoana lautarului Slobodan Baz, care a trecut intre cei drepţi la sfarşitul lunii trecute. Cu toate ca baladele acestuia reprezentau una din ultimele oaze de cultura romana in Timocul sufocat de autoritaţile sarbe, la inmormantarea lui Slobodan Baz preoţii sarbi nu au permis oficierea unei slujbe in romana la biserica din Slatina Borului, interzicand chiar şi sa fie batute clopotele. Romanian Global News a publicat randuri emoţionante in amintirea lautarului roman, pe care le reproducem mai jos

„Pur şi simplu un roman obişnuit”

„Fiinţa romaneasca din Valea Timocului aproape a adormit… a mai ramas pastrata numai prin sunetele stravechi ale vioarei timocene, prin baladele despre Ştefan şi Mihai, despre Dumnezeu şi sfinţii sai. Lautarii vechi au fost ultimii pastratori ai valorilor perene ale acestor meleaguri mioritice care au dat naştere romanitaţii.
Unul dintre ei, Slobodan Baz, a plecat pe ultimul drum al sau, pe calea mare, pe drum lat nespulberat, cum spune Petrecatura cea mare din zona Borului. A plecat sus, la Ştefan-Voda şi la sfinţii Domnului, sa le cante şi lor cantecul dulce al romanilor.
Slatina Borului, satul care a dat trei mari romani, pe Brancu Olar, pe Draghi Carcioaba şi pe Slobodan Baz, a ramas fara ultimul dintre ei. Romanii timoceni au ramas fara unul dintre ultimii lautari iar neamul romanesc intreg a ramas fara un pastrator al tezaurului sau, al adevarurilor despre drama sa istorica, al identitaţii sale.
Era pur şi simplu un roman obişnuit, care, cand incepea sa cante te facea sa uiţi de unde vii incotro ai plecat. Te fermecau sunetele vioarei şi ale vocii sale, care parca te ducea intr-o alta dimensiune de timp şi de spaţiu, intr-o dimensiune valahica, unde sentimentul devine mai sentiment, cantecul devine mai cantec, iar omul devine mai om.
Maestre, ne-ai lasat o moştenire pe care avem datorie sfanta sa o iubim şi sa o ducem mai departe. Fie-ţi ţarana uşoara, Dumnezeu sa te salaşluiasca printre ingerii sai”, titreaza rgnpress.ro.

Biserica sarba incalca drepturile romanilor

Aceeaşi sursa arata cum biserica ortodoxa sarba incalca drepturile naţionale chiar şi ale romanilor decedaţi. Slobodan Marcovici-Baz, unul dintre ultimii lautari romani din Timoc, in varsta de 80 de ani, a trecut in nefiinţa la 28 iunie.
Lautarii timoceni erau muzicieni care, acompaniindu-se la vioara (in graiul timocean „lauta“),  interpretau cantece lirice şi epice romaneşti. Avand in vedere ca romanii timoceni nu au instituţii care sa le pastreze cultura, aceşti barzi populari sunt literalmente pastratorii identitaţii culturale şi naţionale a acestui popor. In baladele lor se pot auzi datele legate de originea acestui popor, deoarece conţin faptele şi amintirile  legate de personalitaţi importante, cum sunt Ştefan Voda, Mihai Viteazu, Miu Haiducu, Negru Voda, etc. In baladele sale mitologice sunt pastrate  legendele care dovedesc caracterul cultural romanesc al acestui popor.  Creativitatea sa nu a fost cercetata in mod instituţional, niciodata. Exista doar inregistrari facute de etnologi şi entuziaşti rari.
Unul dintre ultimii lautari timoceni, Slobodan Baz, a interpretat şi baladele Meşterul Manolea şi Mioriţa, in varianta timoceana, dand astfel o dovada clara ca aşa zişi „vlahii“  din Serbia de nord-est sunt romani, pastrand in cantecele sale memoria vie a istoriei romaneşti. Cu moartea  moşului Slobodan a murit şi o parte a identitaţii poporului roman.
Maestrul Baz a fost inmormantat vineri, 29 iunie, in satul sau natal, Slatina Borului. L-au petrecut numeroşi prieteni, familia şi cei care l-au respectat, oamenii care simt şi gandesc romaneşte. L-au petrecut cu cantecul lautari Ciulineşti, acum deja ultimii lautari romani din Timoc. Slujba de inmormantare a oficiat-o Preacucernicul parinte protopop Boian Alexandrovici, cu asistenţa preoţilor Antonie Isac, parohul Borului şi Ştefan Şarampoi, preotul Malainiţi.
Biserica din Slatina, la fel ca şi toate celelalte din Serbia de nord-est, este facuta din banii şi din munca localnicilor romani. Insa aceasta biserica a trecut sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Sarbe  dupa acelaşi mecanism dupa care  romanilor le-au fost schimbate numele.
Chiar Biserica Ortodaxa Sarba, care a decis ca romani nu mai au voie sa se numeasca Ion, Mihai şi Mircea ci Jovan, Mihajlo şi Milosh, nu permite sa bata clopotele dupa romani decedaţi, cum se cuvine la creştini ortodocşi! Nu lasa nici ca sa fie bagaţi in biserica pe care au cladit-o cu banii lor, prin munca lor! Condiţia pentru obţinerea acestor „privilegii“ este ca slujba sa fie oficiata de popa sarbesc, in limba veche slavona, pe care nu o inţeleg nici un procent din locuitorii Serbiei, şi, bineinţeles, cu preţul atat de mare incat depaşeşte limitele de bun simţ şi omenie.
Maestrul Baz toata viaţa sa le-a transmis oamenilor valorile nemuritoare ale culturii autentice romaneşti din Valea Timocului. A fost deci logic sa-l conduca la ultimul drum preoţi ai Biserici Romaneşti. Totuşi, biserica satului a ramas inchisa pentru decedatul artist roman şi preoţi şi laici care l-au petrecut. Şi nu doar atat – preotul local sarb a interzis sa bata clopotele bisericii. Ultimul lautar roman din Timoc a fost condus spre eternitate mut, fara clopote, numai cu lacrimi şi cantecul celor care l-au iubit şi l-au respectat.

Libertatea religioasa, incalcata in Timoc

In toamna anului trecut, autoritaţile locale din Zaiceri, dupa ce au intrat ilegal pe o proprietate privata, au emis un ordin prin care se dispune daramarea in 24 de ore a unei clopotniţe romaneşti ridicata de romanii din localitate. Cei 120 de romani ai Sipicovei s-au declarat hotaraţi sa-şi apere clopotniţa ca singur simbol al identitaţii lor, ameninţand ca vor cere azil politic in Romania.
„Comunitatea Romanilor din Serbia, protesteaza vehement impotriva deciziei de daramare a clopotniţei romaneşti, care aparţine parohiei Sipicova a protopopiatului Dacia Ripensis.
Astfel de decizie incalca grav legile ţarii, şi anume:
– Legea privind protecţia drepturilor şi libertaţii a minoritaţilor naţionale (Monitorul Oficial al Republicii Serbia nr.72/2009)
– Convenţia cadru pentru protecţia minoritaţilor naţionale (M.O. SRJ nr.6/98)
– Legea privind ratificarea acordului intre guvernul SRJ şi guvernul Romaniei privind protecţia minoritaţilor (Monitorul Oficial SCG – Contracte internaţionale, nr. 14/2004)
Refuzam sa credem, ca astfel de decizii, a autoritaţilor locale, care au scopul de a intimida populaţia romaneasca din Timoc, reprezinta politica oficiala a statului in care traim. In acest sens, cerem sa fie trase la raspundere persoanele care provoaca astfel de incidente, fiind un exemplu clar, ca in Serbia de astazi, nu se mai tolereaza astfel de lucruri, şi totodata sa se demonstreze dorinţa sincera a Serbiei de acceptare a valorilor europene.
Exista legi privind protecţia minoritaţilor naţionale. Sprijinim pe aceasta cale populaţia romaneasca din Sipicova, şi ii asiguram ca nimeni nu are dreptul sa ii impiedice sa se declare liber ceea ce sunt sau sa işi exercite drepturile sale.
Suntem de parere, ca nu clopotniţa deranjeaza pe cei care au emis decizia de daramare, ci simbolul pe care il reprezinta, insa nimeni nu ne poate impiedica sau interzice, sa ne rugam la Dumnezeu in limba noastra”, au aratat reprezentanţii romanilor intr-o adresa oficiala.
Corespondentul Romanian Global News din Timoc a aflat ca in spatele acţiunii autoritaţilor sarbe au stat Episcopul sarb al locului, Iustin, cunoscut drept unul dintre ierarhii cei mai antiromani ai bisericii sarbeşti, şi Primarul din Zaicear, cunoscut pentru declaraţiile belicoase la adresa romanilor şi Romaniei. Acţiunea antiromanesca a avut loc dupa ce la 1 decembrie, liderii romanilor/vlahilor din Timoc au denunţat raportorilor APCE pentru Serbia, incalcarile grave ale drepturilor romanilor/vlahilor din Timoc, de catre autoritaţile de la Belgrad.

Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.