Denunţatoarea Aspazia Droniuc scapa inca o data de puşcarie
Aspazia Droniuc, denunţatoarea fostului primar Sorin Apostu şi a fostului preşedinte a Consiliului judeţean Cluj Radu Bica, a fost din nou condamnata, insa şi de aceasta data tot cu suspendare. Curtea de Apel Targu-Mureş a decis condamnarea acesteia la trei ani de inchisoare cu suspendare, ea fiind acuzata de cumparare de influenţa, spalare de bani şi fals in inscrisuri sub semnatura privata. Acesteia i-a fost interzis sa paraseasca ţara şi sa ia legatura cu coinculpaţii, lucru uşor e realizat de altfel din moment ce Sorin Apstu va ramane in arest.
Curtea de Apel Targu-Mureş s-a pronunţat saptamana trecuta in dosarul in care Aspazia Droniuc, denunţatoarea lui Sorin Apostu şi Radu Bica, a fost trimisa in judecata pentru savarşirea infracţiunilor de cumparare de influenta in forma continuata, spalare de bani in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata. Aceasta recunoscuse toate capetele de acuzare din dosar iar acesta a fost disjuns din cel a fostului primal al Cluj-Napoca, Sorin Apostu. In cadrul acestui dosar Sorin Apostu a fost trimis in judecata sub acuzaţia de luare de mita in forma continuata, complicitate la spalare de bani in forma continuata, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, trafic de influenţa in forma continuat, instigare la spalare de bani in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, şi primire de foloase necuvenite. Saptamana trecuta Curtea de Apel Tarhu-Mureş s-a pronunţat cu privire la legalitatea şi temeinicia masurii arstului preventiv in cazul lui Apostu, decizand ca acesta se impun e şi prelungindu-l cu inca 29 de zile. In cadrul aceluiaşi dosar au mai fost trimişi in judecata şi Monica Apostu, soţia lui Sorin Apostu, pentru complicitate la faptele fostului edil, şi omul de afaceri Calin Stoia, pentru dare de mita. Sorin Apostu şi Calin Stoia au fost trimişi in judecata in stare de arest, iar dupa mai multe termene in faţa instanţelor clujene Inalta Curte de Casaţie şi Jutiţie (ICCJ) a decis admiterea cererii de stramutare inaintate de aparatorii acestora, dosarul ajungand pe masa Curţii de Apel Targu-Mureş. La data de 15 februarie a acestui an Sorin Apostu şi-a dat demisia din funcţia de primar, iar la data de 13 aprilie coinculpatul Calin Stoia a fost eliberat din arest, avand insa obligaţia de a nu parasi ţara. Practic, dintre cei patru inculpaţi care au fost trimişi in judecata, doar Sorin Apostu a mai ramas in arest, acesta fiind incarcerat inca din 9 noiembrie anul trecut.
Aspazia a mai fost condamnata şi in trecut
Aspazia Droniuc a mai fost condamnata tot cu suspendare şi in dosarul in care fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj (CJ) Radu Bica a fost trimis in judecata pentru luare de mita. Tot precum in dosarul lui Sorin Apostu, şi in cazul lui Radu Bica, Aspazia Droniuc a jucat rolul denunţatorului, a colaborat cu organele judiciare şi a beneficiat de prevederile Codului de Procedura Penala in sensul reducerii limitelor de pedeapsa. In motivarea soluţiei de condamnare, in care Radu Bica era condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare iar Aspazia un an şi zece luni de suspendare, judecatorul Tribunalului Cluj a aratat ca, deşi limitele pentru dare şi respectiv luare de mita sunt aceleaşi, comportamentul pe durata procesului şi faptul ca şi-a recunoscut fapta a determinat pedeapsa cu suspedare in cazul Aspazie. La momentul individualizarii pedepsei in cazul lui Radu Bica, instanţa de fond a luat in considerare atat elemente de drept, cum ar fi limitele de pedeapsa aplicabile infracţiunii sau modul de comitere a infracţiunii, cat şi aspecte care ţin de persoana inculpatului. In acest sens, in motivarea sentinţei de condamnare se arata ca ”instanţa a luat in considerare şi datele care caracterizeaza persoana inculpatului, care este o persoana educata, avand studii superioare, este perfect integrat in societate, avand un loc de munca ce implica o inalta ţinuta morala”. Chiar daca nu pune la indoiala aceste calitaţi ale inculpatului, judecatorul cauzei apreciaza ca acesta „ a avut o conduita indoielnica din punct de vedere deontologic” şi „a inţeles sa adopte o atitudine nesincera in cadrul procesului penal”.
Comportamentul „sincer” din faza de urmarire penala şi de judecata, precum şi faptul ca şi-a recunoscut fapta, au ajutat-o pe Aspazia Droniuc sa obţina in dosarul in care este implicata laturi de Radu Bica o sentinţa uşoara, fiind condamnata la doar un an şi zece luni de inchisoare dar cu suspendare. In motivarea sentinţei, judecatorul Liana Cocis a aratat faptul ca „Instanţa va lua in considerare şi persoana inculpatei care se afla la prima confruntare cu legea penala, a recunoscut sincer fapta, şi a colaborat cu organele judiciare pe tot parcursul procesului penal. Sintetizand argumentele de mai sus, instanţa apreciaza ca o pedeapsa de un an şi zece luni de inchisoare reprezinta o sacţiune apta sa-i atraga atenţia inculpatei asupra consecinţelor negative ale unor astfel de conduite, care arunca o lumina negativa asupra intregului mediu de afaceri.”
Daca in timp ce pentru Aspazia Droniuc instanţa aprecia ca suspendarea executarii pedepsei de inchisoare poate sa produca efectele urmarite in cazul oricarei sentinţe penale, in cazul lui Radu Bica, datorita funcţiei pe care acesta a deţinut-o şi a intensei mediatizari de care dosarul a avut parte, judecatorul a inţeles sa dea un exemplu pentru societate prin condamnarea acestuia. In textul motivarii sentinţei, instanţa a aratat ca „recrudescenţa fenomenului infracţional de corupţie este un factor ce ne determina sa apreciem ca pedeapsa ce se va aplica inculpatului trebuie sa fie apta nu numai de a produce reeducarea inculpatului dar şi de a realiza prevenţia generala, prin exemplificarea sancţiunii aplicate, ca modalitate de protejare a cetaţenilor onorabili.”
Infraţiunile de serviciu-Luarea de mita
Art. 254
Luarea de mita
Fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri, se pedepseşte cu inchisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.
Fapta prevazuta in alin. 1, daca a fost savarşita de un funcţionar cu atribuţii de control, se pedepseşte cu inchisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.
Sabin Ripan