O stradă din cartierul Mărăști va fi modernizată și transformată într-o stradă “smart”. Municipalitatea pietonalizează artera și să refacă instalațiile de iluminat și vrea să monteze camere video, sistem automat de irigare cu senzori sau bănci cu încărcătoare USB. Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție a fost atribuit săptămâna aceasta către firma Diferit pentru peste 4,3 milioane lei. După perioada de contestații, Primăria urmează să semneze contractul și să demareze proiectul.

Strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști urmează să devină pietonală și să fie înlocuită de o piațetă care să fie utilizată pentru petrecerea timpului liber. Artera este situată în zona căminelor Universității Tehnice și va fi prima stradă de cartier pe care municipalitatea vrea să o transforme în zonă pietonală printr-un proiect similar cu cele pornite în centrului Clujului. Și nu oricum, ci utilizând tehnologia. Proiectul de modernizare implică: amplasarea de bănci cu încărcător USB pentru telefoane mobile, stâlpi de iluminat cu wi-fi integrat şi camere video, un sistem automat de irigare cu senzori de umiditate pentru arbori, astfel încât acesta să pornească automat atunci când este nevoie, staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice, dar şi două staţii de încărcare pentru autoturisme electrice. Vor mai fi plantaţi copaci şi vor fi construite cişmele cu apă şi piste de biciclete. Primul tronson al străzii va fi pietonal, iar pe celălalt vor putea circula și mașinile.

Biroul de proiectare Planwerk a făcut pentru Primărie un studiu urbanistic pentru transformarea arterei. Arhitecții au explicat că un astfel de spațiu public lipsește aproape complet cartierului Mărăști dar și că prin transformarea străzii toate categoriile de vecini – studenți, copii, vârstnici – vor avea un spațiu comun de întâlnire.

Primăria a scos anul acesta la licitație lucrările de proiectare și execuție, un contract de peste 4,4 milioane lei. În paralel a depus și o cerere de finanțare din bani europeni pentru acest proiect.

La licitația care s-a derulat la începutul lunii mai au participat firmele Diferit și Antrepriza de Reparații și Lucrări (Strabag), aceasta din urmă cu terț susținător Planwerk, firma care a făcut și proiectul urbanistic.

Contractul a fost adjudecat la începutul acestei săptămâni către Diferit la valoarea de 4.356.584 lei. Antrepriza de Reparații și Lucrări a avut o ofertă financiară mai mare, de 4.442.712 lei. Primăria urmează să semneze contractul, după ce trece prerioada de contestații (până în 20 iunie). Desigur, dacă nu vor fi obiecții din partea pierzătoarei. Odată semnat contractul, mai întâi se va realiza partea de proiectare (care va dura 2 luni), iar apoi vor începe efectiv lucrările (estimate la 7 luni).

DIFERT SRL, abonată la banii publici

Diferit SRL este deţinută de soţii Denisa şi Nicolae Petri, firma fiind o abonată a administraţiei Boc, de unde încasează contract după contract, iar numele administratorului Grigore Vădean apare şi în dosarul lui Horea Uioreanu, fostul şef al CJ Cluj. Interesant este că în contractul pentru modernizarea străzilor din Cluj Napoca firma câştigătoare a subcontractat nu mai puţin de 85,19% din lucrări, către alte nouă societăţi. Practic, Diferit SRL ia banii, alţi fac lucrările şi primesc apoi o anumită sumă de la cei care au câştigat contractul. Constructorul clujean s-a dovedit, de altfel, extrem de abil în timp atunci când vine vorba de înţelegeri cu statul. Diferit SRL a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 92 milioane lei, un profit net de 8,6 milioane lei, cu 113 angajaţi, precum şi datorii de 22,4 milioane lei.

Contracte fără număr

SC Diferit a câştigat de-a lungul timpului nenumărate licitaţii, una din ele fiind contractele pe trei loturi privind lucrări de întreţinere pe timp de vară a drumurilor judeţene din Cluj. În 2015, fosta RAADPP a semnat un acord cadru cu firma Diferit pentru lucrările de întreţinere pe timp de vară şi serviciile de deszăpezire a drumurilor judeţene din Cluj în perioada 7 aprilie 2015 – 6 aprilie 2018. Firma a mai câştigat în 2009 un contract gras de această dată de la administraţia locală clujeană pentru asfaltare şi întreţinerea străzilor din municipiul Cluj-Napoca.

Cel mai important proiect câştigat la Cluj de SC Diferit a fost modernizarea din zona Pieţei Cipariu din 2007. Diferit, în asociere cu turcii de la KIAT, a semnat cel mai valoros contract al municipalităţii, de 140 de milioane de euro pentru asfaltarea străzilor din oraş până în 2014. De asemenea, turcii de la Kiat au mai câştigat la Cluj, în asociere cu compania Diferit, contracte pentru asfaltarea a peste 300 de străzi şi alei dintre blocuri, dar şi a 120 de artere principale din oraşul Cluj-Napoca, lucrări desfăşurate în perioada 2011-2013.

Societatea a lucrat şi la centura de “diamant” Vâlcele Apahida şi a mai câştigat un contract de întreţinere a celor câţiva kilometri din Autostrada Transilvania.

Un contract mai puţin gras este cel câştigat în Huedin, pentru modernizarea străzilor “Oborului, Stadionului, Florilor, Morii şi 1 Mai”, în valoare de 1,4 milioane de lei.

565 milioane de euro este valoarea contractelor primite de Diferit SRL de la stat

Compania înfiinţată în 2001 de Nicolae Petri, fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public, din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, a dezvoltat o relaţie cu totul specială cu autorităţile publice transilvane conduse de fostul PDL, apoi PNL şi, mai ales, cu Primăria Cluj Napoca. Numai în intervalul 2007- 2019, Diferit SRL a încheiat 13 contracte cu municipalitatea condusă de Emil Boc, în valoare de 218 milioane de euro. Pe lista clienţilor se mai află primăriile din Alba Iulia, Satu Mare şi Turda, consiliile judeţene din Cluj, Bistriţa Năsăud şi Satu Mare, Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) etc. În total, 131 de contracte a primit Diferit SRL de la aceste structuri, cu o valoare totală impresionantă.     

Dacă nu Diferit, atunci cine?

Podul Traian care devenise în ultimii ani o ruină, un adevărat pericol de accidente a fost contribuit tot de SC Diferit SRL care a luat 6,5 milioane de lei pentru acest proiect.

Iniţial, licitaţia pentru construirea Podului Traian a fost câştigată de SC Doralex/Rhid Epito/A Hid Epito, cu o ofertă financiară de aproape 5,9 milioane lei. Rezultatul a fost contestat de SC Diferit SRL, a cărei ofertă financiară a fost de aproximativ 6,5 milioane lei. Contestaţia a fost admisă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, astfel că SC Diferit SRL a fost declarată câştigătoare.

Administratorul firmei în Dosarul Uioreanu

Numele firmei Diferit SRL apare în motivarea arestării preventive a preşedintelui suspendat al CJ Cluj, Horea Uioreanu, acuzat pentru luare de mită. „La fel de relevant este episodul descris de martor în declaraţia aflată la file nr. 88, în care martorul arată textual ca „tot în acea perioadă din toamna 2012, probabil în octombrie, la sediul Cluj, s-a prezentat numitul V. (n.r. Vadean Grigore – administratorul societăţii Diferit SRL), director al firmei Diferit S.R.L., care a lăsat la secretara preşedintelui U. un plic maro în care se afla suma de 45 000 de lei. Secretara a aşteptat să revină preşedintele la birou şi când acesta a revenit în instituţie a întrebat ce conţine plicul şi de la cine provine. Cum secretara nu a ştiut să dea datele cerute, preşedintele a solicitat secretarei să deschidă plicul. De faţă era şi secretara M.L.. S-a constatat că în plic se afla suma de 45 000 de lei, am apărut şi eu în birou, iar preşedintele mi-a cerut să verific, să aflu de unde sunt banii”, se arată în motivarea Curţii de Apel Cluj.

A bătut Primăria în instanţă

SC Diferit SRL a contestat în instanţă, în 2015, HCL 470/03.12.2014, hotărâre prin care era aprobată gestiunea directă a serviciului public de administrare a drumurilor şi străzilor, şi a câştigat, în primă instanţă, la Tribunalul Cluj, Consiliul Local fiind obligat de judecători să o revoce.

„Admite acţiunea formulata de reclamant in contradictoriu cu pârâţii şi în consecinţă : Dispune anularea HCL 470/03.12.2014 privind aprobarea gestiunii directe a serviciului public de administrare a drumurilor si străzilor respectiv a activitatii de reparaţii si întreţinere a străzilor , aleilor ,trotuarelor , sistemului rutier de pe poduri si strazilor nemodernizate de pe raza Mun Cj.N, Obligă pârâtii C.L.M.Cluj şi Mun.Cluj Napoca la 12.400 lei cheltuieli de judecata in favoarea reclamantei . Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 21.10.2016”, hotărau pe atunci magistraţii Tribunalului Cluj.

A câştigat o licitaţie, apoi a spus că sunt prea puțini bani

În 2016, Diferit SRL a câştigat licitaţia pentru realizarea Centurii de Sud Floreşti-Cluj Napoca, cu o ofertă de preţ asumată de 28,4 milioane de lei. Drumul trebuia terminat în şase luni, dar, după ce nu a făcut nimic timp de doi, firma a anunţat că nu mai poate realiza lucrarea pentru că preţul pentru care a licitat a fost prea mic, iar între timp s-au scumpit materialele de construcţie şi combustibilul, motiv pentru care a dat în judecată Primăria Floreşti pentru a cere mai mulţi bani. La rândul său, primăria a reziliat contractul, iar subiectul drumului de centură a ajuns dosar care se plimbă acum între instanţele din Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.