Firmele interzise la Consiliul Judeţean

Gazeta de Cluj va prezinta o analiza a principalelor societaţi ale consilierilor judeţeni aleşi pentru mandatul din 2012-2016. Astfel, toate societaţile la care consilierii judeţeni sunt acţionari nu ar avea voie sa faca afaceri cu CJ Cluj, dar nici cu instituţiile subordonate acestui organism. Daca unii consilieri sunt parteneri cu jumatate din mediul de afaceri clujean, alţii abia ca se pot lauda cu o singura locuinţa şi cu nicio tangenţa cu mediul de afaceri.

Remus si Romulus, indatoraţi cu milioane

Liderul PSD Cluj, Remus Lapusan Gabriel, detine in momentul de fata trei societati comerciale: Agro Plus, unde este actionar in proportie de 50%, CMB Tour, unde este actionar de asemenea in proportie de 50%, dar si Beridava SRL, societatea care este in proces de lichidare din 2007. Social-democratul si-a creditat propria firma cu 350.000 de lei, suma care a scazut din acest an la valoarea de 300.000 de lei. Cu toate astea, ne intrebam de unde a avut societatea sa ii plateasca inapoi o suma de 50.000 de lei avand in vedere ca nu sta atat de bine in declaratiile contabile, firma avand in 2011 o cifra de afaceri de doar 183.229, un profit negativ de -1.958 si datorii de 1,2 milioane de lei. Societatea care se afla in lichidare, Beridava, este detinuta de Remus Lapusan impreuna cu Romulus Lapusan,  are de caţiva ani tot datorii. Singura declaraţie financiara se refera la datorii care se invart in jurul sumei de 20.000 de lei. CMB Tour, societate care beneficiaza de intrerupere temporara a activitaţii, este deţinuta de Remus Lapuşan impreuna cu Ioana Andreea Cristea, mai precis aceasta deţinand mai mult de 50 de procente din societatea care are ca domeniu de activitate agenţiile de turism.

Judecatoarea şi Inginerul
Familia Manzat este format din inginerul consilier judeţean şi doamna judecator Manzat Camelia Iasmina. Marius Dorel este pe langa consilier judeţean şi inginer la direcţia de Ape Someş Tisa, unde viitorul director va fi tizul sau, Dorel Danuţ Canta. Pe linie de USL Canta ii va fi şef direct lui Manzat. Anul trecut, Dorel a incasat 52.453 de la Apele Someş-Tisa, iar judecatoarea a avut un venit de 83.607 lei. Menţionam ca Dorel Manzat sau soţia sa nu deţin nicio firma inregistrata pe numele lor. La capitolul imobiliare insa, familia Manzat nu sta deloc rau. Mai precis au doua terenuri in Dej, unul intravilan dobandit in 2005 cu o suprafaţa de 223 de mp şi inca unul dobandit in 1999 de 948 mp.  Cei doi şi-au permis sa işi achiziţioneze in 2008 chiar şi in intravilanul municipiului Cluj-Napoca, respectiv o parcela cu o suprafaţa de 185 mp. Familia Manzat a obţinut prin succesiune in perioada 2007-2010 patru terenuri printre care unul forestier de 1 hectar şi trei in intravilan: unul de 699, unul de 560 şi unul de 989 mp. La capitolul locuinţe, inginerul şi judecatoarea deţin o casa de 349 mp şi una de 130 mp in Dej şi inca o casa de 227 mp in Cluj-Napoca. Ei deţin şi un Hyundai cumparat in 2007.

Şeful ISJ şi Central SA
Conducatorul Inspectoratului Şcolar Judeţean(ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, deţine trei terenuri: unul de 400 mp in Muntele Baişorii, unul de 2709 mp in Iara şi unul in Cluj-Napoca de 600 mp. Şeful ISJ are 180.000 de lei imprumutaţi catre Cornel Crişan. El a realizat anul trecut un venit de 44.831 lei, iar soţia acestuia care lucreaza la UBB a avut un venit de 31.650 lei. Cuibus a avut o societate impreuna cu patru asociaţi, respectiv Doradi Comserv, firma care a intrat in insolvenţa. Ultimele bilanţuri financiare depuse aratau ca la nivelul anului 2004 au realizat o cifra de afaceri de 566.000 lei, pe cand in 2003 realizasera o cifra de zece ori mai mare, aproximativ 5,6 milioane de lei.  Asociaţii lui Cuibus deţin in continuare alte societaţi, dintre care cea mai celebra este Central SA,  firma care deţine magazinul cu acelaşi nume din centrul municipiului. Printre asociaţii firmei se numara Teodor Garba, Adina Simona Bichescu, Simiti Ioan Vida,  Valentin Cimpoiu(n.r. fostul asociat a lui Cuibus), dar şi Vasile Marius Maier. Iacob Octavian Vasile, un alt fost asociat de-a lui Cuibus, deţine societatea Build Media Production, care de asemenea este publicata in Buletinul Insolvenţei.  O alta  societate a acestuia, Smart Eng, nu şi-a declarat in cursul anului 2011 bilanţul, insa in 2010 a avut o cifra de afaceri de 26.000 de lei. Cea mai profitabila firma a asociatului lui Cuibus este Roca International, care are declarat in 2011 o cifra de afaceri de 367.450 lei.
 
Szeplekan cel fara de firme
Probabil unul dintre consilierii judeţeni care nu au avut tangenţa cu mediul de business este Mihai Szeplekan, care are doar un apartament de 90 mp impreuna cu mama sa. El nu a re nici plasamente in banca, dar nici datorii. El a incasat anul trecut 8.148 lei de la Consiliul Judeţean Cluj, iar de la primariile Ţaga, San Paul şi Sanmartin a incasat cate 5.400, 5.400 şi respectiv 4.400 de lei. Szeplekan nu a avut niciodata firme şi nu este casatorit.

Cristea cu asigurarile

Consilierul judeţean Aurelia Cristea deţine  trei terenuri: unul de 938 mp in Negreni, unul de 460 mp in Cluj-Napoca şi unul de 1.500 mp in Calaţele. Aceasta tocmai ce şi-a construit anul trecut o casa de 396 mp in Cluj-Napoca şi mai are in proprietate o casa de 80 mp in Negreni, dar şi o casa dobandita tot anul trecut in Calaţele cu o suprafaţa de 156 mp. Ea a intrat in politica cu un Audi A3 Sport, achiziţionat in 2005. Ceasurile şi bijuteriile şi le-a autoevaluat la 35.000 de euro. Ea are depozite de 45.000 de lei şi credite de 134.000 de lei. Aurelia Cristea a incasat anul trecut aproximativ 200.000 de lei de la Aegon Asigurari de Viaţa, dar şi de la Cardiff Asigurari.

Petran, asociat cu jumate de Cluj

Ioan Petran, profesor la Universitatea Tehnica şi consilier Judeţean, deţine acţiuni in cadrul societaţii Ada Construct impreuna cu Mihai Adrian Greabu. Aceştia au declarat o cifra de afaceri de doar 9.100. In schimb, asociatul lui Petran deţine capital şi in cadrul societaţii in lichidare Terra Napocensis, iar printre acţionarii acestei societaţi se numara nume grele din Cluj-Napoca. Lista firmelor care ar putea starni relaţii de incompatibilitate daca semneaza contracte cu Consiliul Judeţean Cluj sunt: Vitrina Felix Media, Dacia Service Cluj Feleac, RSC Consulting(n.r. deţinuta de consilierul Racolţa Steluţa Carmen), Ro Trucks, Autovenetia, Trans Dacia, Ecomet Construct, Suerom Import Export, Editura Carpatica, Astrom Import Export, Izowest Impex, Ti Suerom Auto, Aauto Equip, Astraauto, Europeancapital Investment Leasing, Service Automobile Turda, Mama Consult Ec Teh, Mondial Leasing, Pt Compact Export, Liber Broker de Asigurare SRL, OTC Grup, OTC Broker de Asigurare, Liber Consulting, Isowest Systems, Star Agent de Asigurare, IIM International Industry Marcovici, Marcovici Industry &Logistic şi Adventure Est Servicii SRL.  Consilierul judeţean nu a declarat niciun venit din cadrul societaţii al carui acţionar este, el fiind remunerat conform declaraţiei de avere doar cu 52.395 lei de la Universitatea Tehnica şi 12.320 de la Consiliul Judeţean Cluj.

Coroian, marele investitor cu soţie la AJOFM
Alexandru Coroian, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi actualmente doar consilier judeţean, are acţiuni la trei societaţi majore: Fondul Proprietatea, unde este acţionar cu 500 de acţiuni, la Sif 5 Oltenia deţine de asemenea 500 de acţiuni, iar la Banca Transilvania deţine alte 500 de acţiuni. El este membru in cadrul clubului Rotary Cluj şi este prim-vicepreşedinte al BPJ Cluj. Soţia lui Coroian, Carmen Liliana, a primit un contract prin incredinţare directa de la Agenţia Judeţeana de Ocupare a Forţei de Munca(AJOFM) Cluj in data de 1.07.2011, iar anul trecut a primit in şase luni o suma de 30.666 lei prin intermediul acestui contract. Daniel Don, şeful AJOFM Cluj, este cunoscut pentru rasplatele pe care le ofera tuturor membrilor de partid din toate formaţiunile politice, atat de la PDL, cat şi la PNL, uneori chiar şi la PSD.

Avocatul fara de interese

Consilierul judeţean Marin Calin Tuluc, de profesie avocat şi membru in Baroul Cluj, nu şi-a declarat niciun interes pe declaraţia de intere in afara de propria meserie. El deţine doua terenuri : unul in Targu Lapuş , de 700 mp şi unul in Floreşti, de 900 mp. Mai deţine şi un apartament de 55 de mp in Floreşti. La capitolul autoturisme acesta deţine un Volkswagen Golf din 2002 şi un Volkswagen Jetta din 2006. Conturile bancare ale avocatului sunt pline cu 35.000 de lei, insa datoriile depaşesc  40.000 de euro şi 23.000 de lei. Daca el a incasat de la CJ şi ATOP 18.264 lei, nevasta acestuia a primit 36.000 de lei de la Autoritatea Electorala Permanenta(AEP). Avocatul a mai incasat de la casa de avocatura Lapuşan, Moscovits, Steopan & Asociaţii o suma de 40.551 lei. Soţia acestuia a mai avut şi un venit de la participarea la Biroul Electoral Judeţean(BEJ) Maramureş, unde a incasat 2.536 lei.

Morar cu luminiţe in tot judeţul
Consilierul judeţean Andreea Veronica Morar are o singura societate la activ, respective este unicul asociat al firmei Eurotrip. Societatea a avut o cifra de afaceri de 131.778 lei in 2011 şi are drept domeniu de activitate “restaurante”. Consilierul deţine un apartament in Turda, de 34 de metri patraţi şi un Ford din 2003. Ea are un credit de 42.000 de euro la BRD Cluj, scadent in 2037. Consilierul a lucrat in cadrul societaţii REEA Procons, societate care are in portofoliu contracte derulate cu mai toate primariile din judeţ:  Iluminat public ornamental Primaria Turda, Primaria Campia Turzii,  Iluminat public: Primaria Calarasi, Primaria Mihai Viteazu, Primaria Ceanu Mare, Primaria Petresti, Primaria Viisoara,  Iluminat ornamental: Parc agrement Str. Tineretului Turda,
Reabiliatare iluminat public: Primaria Moldovenesti,  Alimentare cu energie electrica a consumatorilor casnici din Mihai Viteazu, Sat Cornesti – Primaria Mihai Viteazu, Alimentare cu energie electrica a consumatorilor – Primaria Valea Ierii,  Alimentare cu energie electrica , retea iluminat public – Copaceni – Primaria Sandulesti.

Vicele in Gradina de Vis

Vicele Consiliului Judeţean, Vakar Istvan Valentin, deţine o societate impreuna cu Vakar Andreea Elisabeta, fara activitate insa: Gradina de Vis. Societatea a raportat in anul 2011 doar datorii de 8.000 de lei. Firma nu a mai avut activitate din 2005, insa şi atunci a raportat o cifra de afaceri de doar 235 de lei. Vicepreşedintele CJ a fost anul trecut director adjunct şi in cadrul Oficiul Judeţean de Plaţi pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit(OJDRP) Cluj. El a mai incasat 6.3000 de lei din exploataţie floricola, dar şi 3.000 de lei din cursuri de expert training şi 3.400 de lei de la Editura Casa pentru traduceri.

Dupa patru ani de zile de consiliere judeţeana va vom zice ce firme au facut afaceri cu statul şi daca au existat relaţii de incompatibilitate pentru ca sloganul “puterea corupe” se respecta mai intotdeauna.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.