Judecatorul care l-a suspendat pe Base amenintat cu moartea
Tot mai multi judecatori sunt amenintati cu moartea, in unele cazuri chiar politistii fiind autorii amenintarilor. Cu toate acestea, guvernul Ponta militeaza pentru desfiintarea DNA-ului. Doar pe parcursul saptamanii trecute, doi poliţişti şi un deţinut au amenintat-o pe judecatoarea Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţionala, care a facut parte din completul care l-a suspendat pe Traian Basescu. Casa procurorului Constantin Sima, presedintele Asociatiei Procurorilor a fost ravasita de hoti, fara ca acestia sa fi furat ceva.
Conform unui comunicat al Ministerul Public, judecatoarea Curtii Constitutionale, Aspazia Cojocaru a fost amenintata cu moartea de un condamnat la 19 ani de inchisoare, pentru omor deosebit de grav. Ceea ce pare suspect este ca judecatoarea Cojocaru a facut parte din completul de judecata care a decis suspendarea presedintelui Traian Basescu. Conform informatiilor judiciare, procurorii ii vor audia in aceasta cauza si pe doi poliţişti (unul din Olt şi altul din Bucureşti) pentru ca ei au accesat baza de date a poliţiei in 6, respectiv 7 iulie, fiind interesaţi de adresa de domiciliul a Aspaziei Cojocaru. „In continuarea cercetarilor in cauza avand ca obiect plangerea formulata de doamna judecator Aspazia Cojocaru in legatura cu faptul ca «a fost ameninţata inainte de inceperea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui Romaniei, cu privire la votul pe care urmeaza sa il dea», cercetarile efectuate in cauza pana in acest moment al urmaririi penale, de catre procurorii Secţiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, impreuna cu ofiţeri de poliţie judiciara ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Roman de Informaţii, au condus la identificarea unei persoane care a exercitat unul dintre cele doua acte de ameninţare”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public. Astfel, din probele administrate in cauza a rezultat ca unul din cele doua acte de ameninţare a avut loc in noaptea de 5 spre 6 iulie 2012, intre doua intervale orare, 22.00-23.00, respectiv 3.00-4.00 dimineaţa, iar un al doilea act de ameninţare s-a produs, printr-un mesaj transmis doamnei judecatoare Aspazia Cojocaru, la data de 10 iulie 2012. In temeiul probatoriul ştiinţific administrat in cauza, inclusiv pe baza profilului ADN, a fost identificata persoana care a exercitat cel de-al doilea act de ameninţare cu moartea asupra doamnei judecator Aspazia Cojocaru, prin mesajul din 10 iulie.
In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale „in personam” sub aspectul savarşirii infracţiunii de ultraj faţa de o persoana aflata in prezent in regim legal de detenţie.
„Probatoriul administrat in cauza pana in acest moment al cercetarilor a relevat faptul ca, doi lucratori de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti au efectuat in data de 6 iulie, respectiv in data de 7 iulie 2012 verificari in bazele de date privind evidenţa persoanelor dupa criteriul «Cojocaru Aspazia» deşi nu aveau in lucru o cauza penala”, arata sursa citata.
I-au ravasit casa sa-l atentioneze
Acesta nu este singurul caz in care judecatorii sau procurorii sunt amenintati. Tot saptamana trecuta, Asociaţia Magistraţilor din Romania şi Asociaţia Procurorilor din Romania au dat publicitatii un comunicat, semnat de conf. unif. dr. Dan Spanu si proc. dr. Constantin Sima, prin care informeaza opinia publica “asupra unor acte care constituie grave ingerinţe in activitatea magistratului, incercari de intimidare a asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.
Astfel, in ziua de 14 iulie 2012, in timp ce preşedintele Asociaţiei procurorilor din Romania se afla in vacanţa cu familia, la locuinţa sa au descins un barbat şi o femeie care au cerut relaţii şi lamuriri cu privire la magistrat şi familia acestuia sub pretextul ca doresc sa inchirieze un apartament aflat in proprietatea acestuia. In ciuda faptului ca vecinii i-au spus ca nu are nici un apartament de inchiriat au continuat sa adreseze o serie intreaga de intrebari. In aceeaşi seara, dupa ce in zona s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica, persoane neidentificate au patruns in locuinţa preşedintelui Asociaţiei Procurorilor din Romania cu dispozitive care nu lasa urme de efracţie şi au verificat bunurile acestuia, aspect pe care magistratul l-a constatat in ciuda eforturilor celor in cauza de a şterge urmele infracţiunii. La o examinare sumara nu a rezultat daca au disparut sau nu bunuri. Consideram ca acest gen de acte sunt similare cu cele intamplate in 2010 cand persoane neidentificate au scos din funcţiune sistemul de franare de la autoturismul preşedintelui Asociaţiei Magistraţilor din Romania. Cerem autoritaţilor competente sa ia masuri de identificare a celor vinovaţi de savarşirea acestor acte, de aparare a independenţei şi reputaţiei magistraţilor”, se arata in comunicat.
De asemenea, tot luna trecuta, una sau mai multe persoane necunoscute i-au desfacut unei judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti prezoanele de la masina cu care aceasta circula. Este vorba despre judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Sectia I-a penala a Curtii de Apel Bucuresti, care, conform luju.ro, a fost amenintata in repetate randuri. Ea a fost atentionata in timp ce mergea cu masina de un alt sofer care a observat ca una dintre rotiele de la masina abia se mai tinea in prezoanele desfiletate. DNA o va trimite in judecata pe Cirstoiu, alaturi de judecatoarele Badescu si Piciarca. Ele sunt acuzate de abuz in serviciu si favorizarea infractorului, pentru decizia data in cazul anularii condamnarii de 7 ani inchisoare a afaceristului Dinel Staicu.
100.000 de euro viata unui magistrat
In 2004, judecatorul timişorean Vasile Gheran a fost gasit mort in locuinţa lui. Conform poliţiştilor, el a fost atacat de trei indivizi mascaţi care au patruns in casa, prin pod, şi l-au ucis in bataie. Soţia lui, Ida, de 71 de ani, a scapat prefacandu-se ca a murit. Ucigaşii au disparut cu bijuterii in valoare de 50 de milioane de lei vechi. Anchetatorii au reţinut la momentul respectiv un grup de suspecţi, insa nu a existat nicio proba solida care sa-i lege de locul crimei, aşa ca au fost eliberaţi cu toţii.
De asemenea, in urma cu doi ani, procurorul militar Barbu Razuşi a fost gasit mort in casa lui de vacanţa din judeţul Iaşi. Daca la inceput, anchetatorii au crezut ca Razuşi a murit dupa ce ar fi cazut pe scari, fiind in stare de ebrietate, anul trecut cei care ancheteaza modul in care a avut loc decesul au venit cu o ipoteza conform careia procurorul ar fi fost omorat in bataie.
De asemenea, exista o serie de suspiciuni legate şi modul in care procurorul Cristian Panait s-a sinucis in timp ce ancheta nume grele din politica romaneasca. De asemenea, sunt o serie de suspiciuni legate şi de moartea fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Argeş, Ionela Viorina Ionescu, gasita moarta in raul Argeş.
Ministerul Justiţiei nu a facut nici o statistica cu privire la magistraţii care au avut de suferit de pe urma deciziilor luat in cadrul proceselor prezidate, Catalin Predoiu a supus dezbaterii publice un proiect de lege prin care se doreşte ca magistraţii, abuzaţi sau ucişi de cetaţeni sau justiţiabil nemulţumiţi de verdictele primite, sa fie despagubiţi in sume de bani plafonate la 100.000 de euro.
Conform proiectului de hotarare, “magistraţii beneficiaza, in condiţiile prezentei hotarari, de despagubiri acordate din fonduri bugetare pentru situaţia in care viaţa, integritatea corporala, sanatatea ori anumite bunuri le sunt afectate printr-o fapta prevazuta de legea penala, savarşita impotriva lor cu intenţie sau cu intenţie depaşita, ca urmare sau in legatura cu exercitarea de catre magistraţi a atribuţiilor de serviciu”.
Razvan Robu