Blocul lui Vlas, contestat de 220 de familii
220 de familii contesta proiectul blocului omului de afaceri Radu Vlas, insa şansele vecinilor de a reuşi sunt minime. Proiectul se afla in mana lui Emil Boc, cunoscut prieten al omului de afaceri. Actualul edil i-a luat in prima instanţa apararea lui Vlas cu toate ca blocul acestuia poate clatina fundaţia blocurilor de 10 etaje şi ar putea provoca o catastrofa de neimaginat pentru cartierul Manaştur: prabuşirea primului bloc de 10 etaje din istoria cartierului.
“Am descoperit ca proiectul (n.r. Imperial Development) mai avea anumite lipsuri, care intre timp s-a completat, iar comisia de urbanism a decis ca proiectul trebuie sa continue. PUZ (n.r. Planul Urbanistic Zonal) şi PUD(Planul Urbanistic de Detaliul) nu au fost la latitudinea mea pentru ca erau deja aprobate. Acestea au fost aprobate in primavara lui 2008. Eu nu eram in consiliul local cand s-a aprobat acel PUZ. Din pacate pentru acei vecini, acel PUZ şi PUD nu a fost niciodata contestat in patru ani de zile. Din decembrie pana in ianuarie anul acesta am suspus proiectul pentru dezbateri, am anunţat chiar intr-o conferinţa de presa. Partea cu consultarea, legata de oportunitate era inchisa de multa vreme, din aprilie 2008. Şansele pentru locutori sunt mult mai mici sa reuşeasca contestarea acelor PUZ şi PUD in instanţa. Este pacat ca dumnealor nu au acţionat la timp, respectiv in primavara anului 2008”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, Radu Moisin.
Proiectul lui Vlas, ingraşat cu 4 zile inainte de Craciun
Proiectul omului de afaceri prieten cu Emil Boc se numeşte West Tower şi presupune o investiţie de 10 milioane de euro şi a fost aprobat de consilierii locali cu patru zile inainte de Craciun. Vlas este cunoscut pentru contractele sale cu autoritaţile locale, primind concesionarea Pieţii Mihai Viteazul cu 666 euro/luna in timp ce inchirierea unui metru de piaţa costa 130 de euro.
“Se aproba Planul Urbanistic Zonal si Planul Urbanistic de Detaliu-pentru imobil multifunctional pentru comert, servicii, birouri, locuinte si garaj subteran 2S+3D+P+25E- Calea Floresti f.n.(nodul N), beneficiara: S.C. Imperial Development SRL. Functional, cladirea va avea garaj colectiv in subsol si demisol(136+104 locuri), comert, birouri, servicii la nivelele inferioare, birouri, hotel si locuinte la etaje”, se arata in hotararea consilierilor locali de pe 20 decembrie 2011, cu patru zile inainte de Craciun.
Boc nu vede deranjul
Faptul ca un bloc de 25 de etaje se construieşte langa blocuri de 10 etaje nu reprezinta un discomfort, dupa parerea lui Emil Boc. Cetaţenii care au intarit fundaţia propriilor blocuri cu balast pentru a rezista nu vor fi deranjaţi pe acel spaţiu a unui bloc de 25 de etaje. Suntem curioşi daca blocurile de 10 etaje trebuiesc daramate pentru a-i face pe plac prietenului lui Emil Boc, omul de afaceri Radu Vlas.
“[…]In cazul de fata nu a fost nevoie de acordul vecinilor cf, L 50/1991, deoarece: construcţia este independenta, nu se amplaseaza adiacent altei construcţii, nu se schimba destinaţia unei construcţii, construcţiile invecinate au aceleaşi funcţiuni cu construcţia propusa – locuinţe cu spaţii comerciale. […]La sesizarea cetaţenilor Poliţia Locala – Serviciul Control Urbanism a verificat la faţa locului situaţia lucrarilor, constatand ca, la momentul verificarii, se lucra la imprejmuirea perimetrului şi organizarea de şantier, nefiind identificate acţiuni care sa nu se incadreze in tipul de lucrari autorizate prin autorizaţia de construire. Verificarile vor continua pentru a asigura respectarea indicilor autorizaţi, in caz contrar existand mijloace legale de penalizare, respectiv constrangere a beneficiarului sa respecte autorizaţia in forma aprobata spre neschimbare”, se arata in raspunsul biroului mass-media la cererea Gazeta de Cluj.
Ne scriu 220 de familii
“In numele a patru Asociaţii de proprietari (circa 220 familii) supunem atenţiei dumneavoastra urmatorul eveniment care ne afecteaza in mod direct, respectiv inceperea lucrarilor in vederea construirii unui „Imobil multifuncţional pentru comerţ, servicii, birouri, locuinţe şi garaj subteran cu regim de inalţime 2S+3D+P+25E” pe strada Calea Floreşti, numar alocat 139, in apropierea blocurilor noastre, de catre firma „SC IMPERIAL DEVELOPMENT SRL” şi care ne produce numeroase neplaceri şi disconfort.
Primaria a aprobat in data 07 Iunie 2012, sub autorizaţia de construire nr. 651, inceperea construcţiei mai sus menţionate (proiectul fiind aprobat in 15.04.2008), respectiv a unui imobil de 25 etaje, pe un spaţiu foarte mic şi aflat in panta. Noi, proprietarii care locuim in aceste 4 blocuri consideram ca realizarea acestui imobil este total neadecvata locaţiei respective ştiind bine ca nici noi nu avem spaţiul necesar pentru trai civilizat, parcare sau relaxare. Pana in prezent, pe acest loc s-a aflat un spaţiu verde neamenajat pe care Primaria Cluj-Napoca ar fi putut crea parcari imperios necesare sau un mini parc in aceasta zona deja supraaglomerata;
Incepand cu date de 17 Iulie 2012, in acest loc au sosit muncitori care au taiat arbori, au pus note de avertizare pentru eliberarea spaţiului pe parbrizele autoturismelor parcate, au batut borne pentru amenajarea şantierului de lucru, au montat stalpi de metal şi gardul din plasa de sarma pentru imprejmuirea viitorului şantier;
Pe site-ul domnuleprimar.ro proprietarii au depus sesizari, iar in data de 23 iulie au fost depuse sesizari la Primaria Cluj şi la Consiliul Judeţean;
In data de 24 iulie, un inspector al Primariei s-a prezentat la faţa locului, dar fara sa ia legatura cu cineva de la blocurile care au facut sesizarea, intalnirea cu oameni din bloc fiind absolut intamplatoare. In urma discuţiei, raspunsul inspectorului a fost ca totul este in regula, ca exista toate avizele, ca nu era nevoie de acordul de vecinatate;
In data de 25 iulie 2012 in ziarul Ora de Cluj – ”In replica, arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirica, a aratat ca pentru blocul de 25 de etaje, omul de afaceri Radu Vlas nu avea nevoie de acordul vecinilor. “Aşa cum mi se transmite de catre doamna Subţirica, nu era nevoie de acest acord al vecinilor. Reprezentanţii Primariei au fost acolo in zona şi au constatat ca tot şantierul este in limitele autorizaţiei de construcţie şi in limitele legalitaţii. Noi vom supraveghea mai departe situaţia acolo”, a aratat Emil Boc pentru OradeCluj.ro.”
Blocurile noastre au 10 etaje, apartamentele sunt proprietate, iar construirea unui astfel de bloc mastodont cu 25 de etaje in imediata apropiere intr-o zona oricum sufocata de densitatea construcţiilor este un afront grosolan la libertatea noastra de viaţa intr-un spaţiu şi aşa limitat;
Daca Primaria in mod deliberat a dat toate autorizarile proiectului in discuţie, noi proprietarii blocurilor, nu am fost consultaţi, nici informaţi şi nici nu am dat vreo aprobare firmei “IMPERIAL DEVELOPMENT” pe baza careia Primaria sa aprobe PUZ (plan urbanistic zonal), PUD (plan urbanistic de detaliu) şi mai ales sa emita autorizaţia de construcţie nr. 651 /07.06.2012. Conform Legii nr. 350/2001, Art.46, Alin. 7 ”In vederea unei utilizari coerente şi raţionale a teritoriului localitaţilor, zonele cu coeficienţi de utilizare a terenului (CUT) cu valoare mai mare de 4 se stabilesc numai prin Planul urbanistic general (P.U.G.) şi regulamentul local aferent”, iar acest proiect are CUT 6,5; adica este un imobil de 25 etaje langa imobile de 4 etaje şi 10 etaje !!!;
Pe acest loc, pentru fixarea terenului, proprietarii blocurilor noastre au adus in urma cu 35 de ani, aproape 60 de basculante de pietriş, lucru care in mod cert a consolidat fundaţia blocurilor deja expuse la deplasare datorata unghiului de panta şi a aluviunilor pluviale. Exista o teama evidenta a locuitorilor din zona ca aceasta construcţie va afecta structura de rezistenţa a blocurilor in care suntem proprietari”, se arata in scrisoarea semnata de Asociaţia de Proprietari din Calea Floreşti, Nr.137, Bloc C1, Asociaţia de Proprietari din Calea Floreşti Nr. 133, Asociaţia de Proprietari din Calea Floreşti, Nr. 135, Bloc C2 şi Asociaţia de Proprietari din str. Bucium, Nr. 1, Bloc B1.
Tiberiu Hrihorciuc