Vacile de muls ale ministrilor
Saptamana trecuta au inceput sa fie facute publice o parte din rapoartele de audit facute la ministere. Cele mai mari probleme au fost depistate la Ministerul Administratiei si Internelor si la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. In mod paradoxal, aceste date au fost publicate cu putin timp inainte de votul referendumului privitor la suspendarea lui Traian Basescu. Chiar si folosite ca arma electorala, rapoartele de audit arata modul in care, indiferent de culoarea politica, cei pusi in functii cheie fura ca in codru.
Printre primele rapoarte de audit aparute este cel facut la Ministerul Administratiei si Internelor, unde actualul ministru PSD, Ioan Rus, spune ca a gasit “un act managerial erodat si neperformant, un climat de multe ori viciat de lipsa resurselor si a predictibilitatii masurilor adoptate, reformele avand un caracter haotic”.
Conform raportului prezentat de ministrul Rus ”diminuarea activelor Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) cu 10.000 prin disponibilizari a fost prezentata ca o victorie a binelui, fara a se lua in calcul efectelor, scaparea de sub control a fenomenului infractional, aflat in trend ascendent”. El a mai precizat ca daca in 2010 structurile de ordine si siguranta publica au inregistrat un deficit de personal de 13 la suta, ca urmare a punerii in aplicare a Legii 286/2010 si a bugetului de stat pe 2011 a fost diminuat semnificativ numarul politistilor si jandarmilor. Astfel, potrivit rezultatelor auditului realizat la Ministerul Administratiei si Internelor, 65 la suta din angajatii Politiei Romane carora le-au incetat raporturile de serviciu in 2011 au fost din structurile de ordine si siguranta publica. Potrivit rezultatelor prezentate de ministrul Ioan Rus, personalul Jandarmeriei destinat asigurarii pazei unor obiective s-a diminuat cu 23 la suta, iar la Oficiul Roman pentru Imigrari au fost disponibilizati 11 la suta dintre angajati. De la Politia de Frontiera au fost disponibilizati 800 de politisti, in conditiile in care structurile de ordine publica din unele judete situate in proximitatea frontierei de stat erau oricum subdimensionate, a adaugat Ioan Rus. “Eficienta sistemului de ordine si siguranta publica a fost compromisa ca urmare a diminuarii dispozitivului de ordine si siguranta publica cu 49%”, a mai spus Ioan Rus. Infractionalitatea sesizata a inregistrat constant un trend ascendent, cu patru la suta, infractiunile de natura judiciara au crescut cu 11 la suta, infractiunile contra patrimoniului au crescut cu 14 la suta, iar infractiunile stradale cu patru la suta. In mediul rural, situatia inregistrata in octombrie 2011 – aprilie 2012 comparativ cu perioada similara a anilor precedenti indica o crestere cu aproape sapte la suta. Astfel, au crescut furturile din locuinte cu 23 la suta, talhariile cu 17 la suta, furturile din autoturisme cu 15 la suta, infractiunile grave comise cu violenta cu 14 la suta, furturile din societati comerciale comise cu violenta cu 8,2 la suta.
Jonglerii cu bani europeni
La Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului, condus pana la schimbarea Guvernului de Elena Udrea, situatia pare mai grava decat la celelalte institutii. Concluzia raportului de audit in MDRT, pentru perioada 2009-2012, in ceea ce priveşte Compania Naţionala de Investiţii (CNI) şi PNDI este ca a avut loc un "jaf cu banul public", iar rezultatele controalelor vor fi transmise DNA, Parchetului şi Ministerului de Interne. Actualul ministru al Turismului, Eduard Hellvig. nu a existat o monitorizare a proiectelor şi nici o reacţie prompta de sancţionare a firmelor care nu şi-au respectat obligaţiile. Astfel, MDRT nu a inceput procedurile legale pentru recuperarea banilor de a firmele care nu şi-au indeplinit contractele.
Ministrul a spus ca acordarea banilor pe proiecte s-a facut "aiurea", ajungandu-se la aberaţii de investiţii precum drumuri care leaga "nimic de nimic", sali de sport in localitaţi in care numarul locuitorilor şi varsta acestora nu justifica asemenea investiţii, care nu sunt racordate la reţeaua de apa şi canalizare şi la electricitate, şi care sunt folosite cel mult pentru nunţi şi botezuri.
In urma auditului la CNI s-a constatat ca nu a existat o strategie corespunzatoare, iar sumele solicitate de companie pentru derularea investiţiilor au fost mult mai mari decat alocarile bugetare anuale.
Unii dintre constructorii cu care CNI avea incheiate contracte de lucrari au intrat in insolvenţa. Totodata, s-au facut decontari pentru contracte incheiata cu CNI in anul 2009, pentru obiective de investiţii prin programul "bazine de inot", la care stadiul de execuţie al contractului in luna mai 2012 era 0.
In ceea ce priveşte PNDI, auditul a aratat ca nu au existat criterii relevante pentru evaluarea, prioritizarea şi selectarea proiectelor. Licitarea pe pachete foarte mari, coroborata cu condiţiile finanţarii, a condus la limitarea concurenţei.
In urma auditului, ministrul a dispus adoptarea de masuri pentru contractele de executare de lucrari. Astfel, vor fi stabilite responsabilitaţi individuale pentru persoanele care se fac vinovate de prejudicii, vor fi recuperate prejudiciile rezultate din avansurile acordate şi, unde nu s-au executat lucrari, cu aplicare de penalitaţi.
Blondele prefera Satu Mare
Hellvig a aratat ca pentru anumite contracte valoarea investiţiilor a crescut substanţial, de multe ori cu aproape 50%. De exemplu, la Sala Polivalenta de 4.000 de locuri din Piatra Neamţ constructorul are intarzieri de 282 de zile in realizarea obiectivului, iar valoarea contractului a crescut cu aproape 45%. Totodata, valoarea unui contract atribuit SC Consim, pentru intervenţii de prima urgenţa, a crescut cu 41%. Alt exemplu este firma Rico SRL, care are 18 contracte cu MDRT. Valoarea contractelor a fost majorata, iar acestea inregistreaza intarzieri.
SC Bella Consulting Construction are 9 obiective de investiţii in programul de lucrari de intervenţii de prima urgenţa, contractate intre 26 octombrie 2010 şi 31 ianuarie 2011, toate avand intarzieri care se intind pe parcursul a 110 şi 370 de zile. Ministrul a vorbit şi despre firma SC European Hidroconstruct, care are un singur angajat, dar care a caştigat 14 contracte de investiţii (poduri şi podeţe) şi care a terminat trei obiective, la celelalte 11 avand stadii de execuţii incepand cu 15%. Hellvig a spus ca firma SC European Hidroconstruct reabiliteaza poduri şi ziduri tot in programul de lucrari de urgenţa, avand patru contracte cu CNI, iar urgenţa se concretizeaza in intarzieri intre 106 şi 262 de zile. La sala de sport de la Liceul Teoretic Victor Babeş, obiectiv caştigat de SC European Hidroconstruct, firma cu un singur angajat, in asociere cu o alta societate, preţul oferit de constructorul selectat a fost mai mare decat al altor constructori, ale caror oferte au fost respinse, pe motiv ca erau necorespunzatoare.
In prezent, termenul de finalizare este depaşit, stadiul de execuţie este de 50%, iar decontarile şi plaţile sunt mai mari cu 16,5% faţa de valoarea din contract.
SC Bella Consulting Construction a caştigat un pachet de noua obiective de intervenţii de urgenţa la care toate termenele de finalizare sunt depaşite, stadiul fizic de execuţie este de 60-70%, iar plaţile şi decontarile sunt mai mari cu 12,3%.
Hellvig a mai spus ca s-a construit o sala de sport in comuna Rieni, in valoare de 2,5 milioane de lei, la 571 de locuitori.
In comuna Joraşti, judeţul Galaţi, unde numarul locuitorilor este mai mic de 2.200, s-a construit o sala de sport care a costat peste 650.000 de euro. In plus, comuna Vargiş din Covasna are doar 1.900 de locuitori, dar are apropare pentru sala de sport in valoare de peste 2,5 milioane de lei.
Potrivit lui Hellvig, corpul de control a constatat ca ca la nivelul conducerii CNI, intr-o anumita perioada de timp, nu s-au facut demersuri pentru recuperarea unor sume de la firmele care nu şi-au indeplinit contractele şi nu s-a incercat penalizarea acestora.
Filiera Basescu
Cele doua firme (Bella Consulting Construction si European Hidroconstruct) preferate de fostul ministru Elena Udrea, sunt controlate de un afacerist din Satu Mare, Dumitru Pop, care in urma cu cativa ani a facut puscarie. El a ajuns sa fie “preferat” de Udrea pe filiera presedintelui Basescu, atunci cand acesta a fost ministru al Transporturilor. Pop, cunoscut si dupa porecla Mitica Ofsaid, a fost arestat in dosarul Anderco si care au fost implicati sefi de politie de frontiera din Satu Mare. De asemenea, Dumitru Pop este nasul fostului sef al Agentiilor Domeniilor Statului (ADS), Radu Mircea Cristescu, acuzat, la randul lui, de o serie de afaceri cu iz de dosar penal..
Stefan Trandafir