Frauda de 2 mil euro la ADRNV Cluj

O afacere ilegala de aproape doua milioane de euro a fost depistata de procurorii DNA Cluj. Este vorba de contabila de la Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest  din Cluj Napoca, Cosmina Druta, care este acuzata de spalare de bani si inselaciune. Ea este acuzata ca a falsificat mai multe ordine de plata prin care a varsat bani de la ADR Nord-Vest in contul unei firme la care era asociat si administrator. Acesta este unul din multele cazuri de deturnare a fondurilor europene care au loc la Cluj.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj efectueaza cercetari penale fata de inculpata DRUTA COSMINA, contabil la Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest si la SC Institutul Regional pentru Cercetare educatie si Transfer Tehnologic (IRCETT), asociat si administrator la SC Vangher SRL, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de inselaciune, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, toate in forma continuata.
“Inculpata Druta Cosmina a profitat de calitatea de angajata a ADR Nord –Vest si S.C. IRCETT S.A., cu drept de a depune instrumente de plata la banca si trezorerie, de a ridica extrase de cont si de a completa ordine de plata, astfel incat, in perioada ianuarie 2011-iulie 2012, cu complicitatea sotului sau, Naica Vasile, a falsificat ordine de plata in baza carora suma totala de 7.667,212,88 lei (1,8 milioane euro) a fost transferata din contul celor doua institutii la care inculpata era contabil in contul S.C. VANGHER S.R.L, societate la care inculpata era asociat si administrator.
Inculpata Druta Cosmina a falsificat ordinele de plata atat prin inserarea de mentiuni care nu aveau la baza existenta unor raporturi de natura contractuala, cat si prin falsificarea semnaturii unor persoane cu functii de conducere din cadrul ADR Nord Vest sau S.C. IRCETT S.A.
Totodata, pentru a masca modalitatea frauduloasa in care banii au fost transferati in contul S.C. VANGHER S.R.L, inculpata Druta Cosmina a falsificat, in perioada in cauza, toate extrasele de cont, de la banca si de la trezorerie, pe care le-a depus in contabilitatea ADR Nord–Vest si S.C. IRCETT S.A.
Pentru a ascunde originea ilicita a transferurilor de bani in contul S.C. VANGHER S.R.L., inculpata Druta Cosmina si invinuitul Naica Vasile, in calitate de administratori ai S.C. VANGHER S.R.L. au emis facturi care reflectau operatiuni comerciale fictive pentru fiecare transfer in contul S.C. VANGHER S.R.L., operatiuni pe care le-au inregistrat in contabilitatea acestei societati comerciale. Inculpatei Druta Cosmina i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 2 august 2012, raportat la infractiunile de inselaciune si spalare de bani, ambele in forma continuata, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatei Druta Cosmina pe o perioada de 24 de ore, urmand ca aceasta sa fie prezentata la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata NAICA VASILE, asociat si administrator la S.C. VANGHER S.R.L, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la inselaciune si spalare de bani, ambele in forma continuata”, arata procurorii DNA Cluj

In agricultura dispar cele mai multe fonduri UE

In topul neregulilor cu fonduri europene, domeniul subventiilor din agricultura ocupa primul loc.
Pentru neregulile descoperite pana acum, Comisia Europeana a amendat Romania cu circa 75 milioane de euro pentru modul defectuos in care a facut plaţile catre agricultori in 2008. Astfel, Romania nu va mai primi aceasta suma de la Comisia Europeana in anii urmatori. Chiar daca sumele alocate anual fermierilor nu vor avea de suferit, dar aceasta diferenţa va fi suportata de stat, adica de bugetul public.
"Aceşti bani, practic, nu vor fi rambursaţi, din cheltuielile noastre rambursabile la Comisia Europeana. Sunt, practic, bani care vor ramane ca efort pe buget", spune fostul sef al APIA, Florin Marius Faur. Iniţial, Comisia Europeana a anunţat autoritaţile de la Bucureşti ca urmeaza fie amendate cu aproape 100 de milioane de euro, dar argumentele aduse de Romania in organismul de mediere au redus suma cu o patrime. APIA face demersuri in continuare şi pentru o eşalonare a plaţii amenzii. Principalul reproş adus Romaniei vizeaza funcţionarea sistemului de identificare a parcelelor de teren. Controalele au relevat ca 30% din suprafaţa declarata de agricultori nu exista.
„in sistemul plaţilor cu fonduri europene s-au bagat niste şmecheri care fac raportari false ca au nu ştiu ce pamanturi şi, in cardaşie cu primarii şi cu caţiva angajaţi din primariile comunale, fac mii de dolari care numa’ pe animale nu se duc. Schema este relativ simpla. Vine X-ulescu din Cluj, blindat cu ceva banuţi şi influenţa acolo unde conteaza şi “agaţa” un primar de comuna care nu poate refuza niste banuţi. Primarul depune la Agenţia de Plaţi şi Intervenţii in Agricultura (APIA) cateva cereri de plata pentru a accesa programul de acordare a unor ajutoare financiare persoanelor fizice şi juridice care exploateaza terenuri agricole. Programul asta e finanţat din bani europeni printr-un fond special pentru agricultura şi dezvoltare rurala, adica bani ţarani sau fermieri, cum vreţi sa le spuneţi. Primaru’ cere, ca intr-un caz concret şi din pacate nu singurul, vreo 30.000 de euro pentru ca utilizeaza cateva sute hectare. Culturi, paşuni pentru creşterea animalelor, gaseşte el ca doar a trait la ţara o viaţa şi ştie cam ce-i trebuie. Doar ca aştia nu-şi dau bani doar aşa in orb, ci au nevoie de nişte dovezi. Aici apare falsul şi frauda pentru ca se depune la dosar o simpla adeverinţa prin care se menţioneaza ca el e inscris in Registrul Agricol cu suprafaţa respectiva de teren cu mica diferenţa, ca el n-are nimic. E, caz concret, paşunea comunei sau a composesoratului. Problema e ca dupa ce se scrie adeverinţa, trebuie sa falsifici şi in registrul agricol. In alte cazuri, primarii spun celor de la APIA ca nu au date terenurile in arenda sau concesiune, pentru ca in cazul asta nu mai primeşti banii. Insa terenurile respective sunt arendate şi iaraşi trebuie facut un fals ca sa primeşti banii. Treaba e ca in toate cazurile astea, adevaraţii “sponsori” nu pot fi gasiţi vinovaţi decat daca sunt turnaţi de cei prinşi”, spune una dintre sursele Gazetei de Cluj.

Romanii prefera fraudele cu fonduri UE
Conform unei statistici, peste o suta de dosare penale legate de fonduri europene au fost soluţionate prin rechizitorii de catre Direcţia Naţionala Anticorupţie in ultimii 6 ani şi trimise in instanţa. Pentru acestea, s-au constatat prejudicii totale de 13,7 milioane euro şi alte 3,38 milioane lei, potrivit informaţiilor transmise de catre DNA. Prin hotarari nedefinitive, au fost condamnaţi un numar de 51 de inculpaţi in 29 de cauze. In total, DNA a soluţionat prin rechizitorii 118 dosare penale şi inculpaţii au fost trimişi in instanţa. In ultimii 2 ani au fost soluţionate in instanţa 19 dosare cu 30 de inculpaţi, mai mult decat in toţi ceilalţi ani (2004-2008) la un loc.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.