Ministerul Sanataţii introduce coplata din toamna
Ministerul Sanataţii incearca in continuare sa introduca tarife medicale sub forma de coplata, pentru a descuraja „cererea nejustificata de servicii medicale”. In urma cu o saptamana, ministerul a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru privind condiţiile acordarii asistenţei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in care sunt prevazute tarifele pentru unele servicii medicale sub forma de coplata.
Reprezentanţii ministerului au anunţat deja ca masura va fi adoptata din toamna. „Introducem coplata cu scopul de a limita cererile nejustificate de servicii medicale, de aceea nu o putem introduce in nici un pachet de servicii medicale. Coplata se va achita de catre fiecare pacient care are nevoie de un serviciu medical, indiferent de pachetul de servicii de care beneficiaza: de baza, social sau facultativ”, a explicat ministrul Vasile Cepoi.
„Coplata este un mecanism – nu care reduce accesibilitatea la servicii medicale, ci care reduce accesibilitatea nejustificata la servicii medicale, pe de o parte, iar pe de alta parte permite un control mai corect al consumului de servicii medicale. Pentru ca daca acum un furnizor de servicii medicale rau intenţionat poate sa raporteze in mod fals nişte servicii medicale, atunci nu va mai putea, pentru ca va trebui sa aiba o chitanţa şi o plata facuta şi o semnatura a cuiva, care a dat acei bani. Deci este şi un mecanism de control şi o limitare a consumului nejustificat medical de servicii medicale”, a detaliat Cepoi.
El a precizat ca legislaţia privind coplata trebuie modificata, astfel incat aceasta sa fie aplicabila.
„Legea coplaţii, care este aprobata de Parlament, nu a putut fi aplicata din motive tehnice. Pentru ca, aşa cum a fost gandita, nu poate fi aplicata. De la faptul ca se prevede ca a douasprezecea parte din venituri se constituie plafonul maxim – ceea ce inseamna sa monitorizezi veniturile fiecarui cetaţean, sa monitorizezi consumul de servicii pe fiecare cetaţean ş.a.m.d., ar insemna nişte cheltuieli de administrare care ar depaşi cu mult coplata. Sau ar trebui sa punem o coplata care ar reduce accesibilitatea populaţiei la servicii medicale. Şi atunci a trebuit sa modificam legislaţia”, a spus el.
Legea 220/2011 privind coplata in sanatate a fost publicata in Monitorul Oficial din 30 noiembrie 2011, dar actul normativ nu a mai fost aplicat, neavand nici norme metodologice. Legea prevedea plata unor procente din tarifele serviciilor de sanatate, iar tichetul moderator de maximum 600 de lei pe an era inlocuit de plata a unei cote 1/12 din venitul anual (practic, banii dintr-o luna de munca se duceau la Sanatate.
Intre 4 şi 90 lei
Potrivit proiectului, coplata va varia intre 4 şi 90 de lei, in funcţie de medici. Bolnavii vor trebui de acum sa contribuie financiar pentru asistenţa medicala primara, asistenţa medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitaţile clinice, inclusiv recuperare, medicina fizica şi balneologie precum şi asistenţa medicala ambulatorie asigurata in baza competenţelor/atestatelor de studii complementare. Singurele servicii care raman gratuite pentru intreaga populaţie sunt cele de urgenţa.
Astfel, pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare de zi pacienţii vor da o coplata intre 20 de lei şi 60 lei, in funcţie de clasificare. Bolnavii internaţi in regim de spitalizare continua vor avea de achitat o coplata intre 40 şi 80 lei, dupa acelaşi criteriu. De asemenea, coplata pentru consultaţii este cuprinsa intre 4 şi 7 lei. Daca se realizeaza una pana la cinci analize de laborator, coplata este de 5 lei. Daca sunt efectuate intre şase şi 10 analize, coplata este de 10 lei, iar pentru mai mult de 10 analize, de 20 lei.
O parte din asiguraţi vor fi scutiţi de la coplata. Este vorba de categoriile sociale vulnerabile, cum sunt pensionarii cu venituri de pana la 740 de lei pe luna, copiii sub 18 ani, tinerii de pana la 26 de ani care nu au venituri, elevii, absolvenţii de liceu, pana la inceperea anului universitar, ucenicii sau studenţi. Vor fi scutite de la plata şi persoanele care sufera de afecţiuni incluse in programele naţionale de sanatate, insa doar pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afecţiuni şi daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse. Noua lege scuteşte de la plata femeile insarcinate şi lauzele pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii.
Diana Gabor