Ianukovici a consfinţit naşterea „limbii moldoveneşti”

Limba romana şi cea moldoveneasca sunt doua limbi diferite, potrivit vecinilor noştri de la nord. Proiectul de lege referitor la limbile recunoscute in Ucraina a trecut şi de ultimul prag formal, intrand in vigoare. Astfel, preşedintele Ucrainei Viktor Ianukovici a semnat legea cu privire la principiile politicii lingvistice, informeaza agenţia moldoveneasca de presa Unimedia.

Legea a fost elaborata la cererea lui Ianukovici, care a cerut Cabinetului de miniştri crearea unui grup de lucru din care sa faca parte experţi din educaţie, ştiinţa, arte, dar mai ales specialişti in lingvistica, pentru a veni cu propuneri in legatura cu imbunataţirea legislaţiei privind utilizarea limbilor in Ucraina.
Noul act normativ prevede ca limba rusa sa devina limba regionala in 13 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei, alte limbi regionale incluse in proiect fiind romana, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, idiş, moldoveneasca, poloneza, slovaca, maghiara, romani. In anumite cazuri, statutul de limba regionala poate fi acordat de catre consiliile locale, insa doar in regiunile in care vorbitorii limbii respective reprezinta cel puţin 10% din populaţia acelui teritoriu.
Actul legislativ prevede ca toate actele la nivelul autoritaţilor publice şi locale vor fi traduse din ucraineana in limba rusa şi limbile regionale. In plus, Rada Suprema a Ucrainei a propus introducerea unui nou model de paşapoarte in care informaţia despre posesorul acestuia va fi scrisa atat in limba ucraineana, cat şi in limba minoritaţii naţionale din care face parte. Un pas inainte este faptul ca instituţiile de invaţamant vor fi obligate sa formeze clase separate in care lecţiile se vor susţine in limba regionala, iar la cererea reprezentantului minoritaţii naţionale, toate testarile vor fi traduse in limba regionala sau a minoritaţii naţionale.
Opoziţia din Ucraina susţine ca acest proiect de lege este unul anti-ucrainean, deoarece, prin sporirea drepturilor de utilizare oficiala la nivel regional a limbilor minoritare, se doreşte, de fapt, ca limbii ruse sa i se acorde statut de a doua limba de stat, pe langa ucraineana. In luna mai, din cauza aceluiaşi proiect, zeci de deputaţi ai puterii şi opoziţiei s-au luat la bataie. Violenţele au fost provocate de discuţiile despre statutul limbii ruse in Ucraina.

Limba moldoveneasca?

In urma cu caţiva ani, autorul Vasile Stati publica un dicţionar care avea pretenţia sa traduca limba moldoveneasca in limba romana, o absurditate care a starnit proteste in randul grupurilor naţionaliste şi nu numai.  Pe coperta controversatului dicţionar a lui Stati apare aşa numita  harta a „Moldovei Mari” iar dupa lansare a fost promovat in majoritatea şcolilor din Republica Moldova de catre Mihail Garbuz, preşedintele organizaţiei care militeaza contra Romaniei, Patrioţii Moldovei.
Referitor la prima ediţie, mai mulţi critici atat moldoveni cat şi romani anunţau ca adevaratul scop urmarit prin apariţia aşa-zisului „dicţionar moldovenesc-romanesc" al lui Vasile Stati – cel care şi-a obţinut titlul de doctor prin lucrarea „Falsificatorii burghezi ai adevarului despre limba moldoveneasca” era unul cu o coloratura politica. In opinia mai multor lingvişti de la Chişinau, scopul pentru care respectivul dicţionar şi-a facut apariţia a fost acela de a reduce prestigiul limbii romane vorbite in Republica Moldova ca limba de cultura, ca limba cu bogate tradiţii literare. Potrivit unor sure citate de  Romanian Global News din Kiev, cei care au facut lobby pentru ca romanii sa fie desparţiţi in “moldoveni “ şi romani au fost stataliştii de la Chişinau, unul dintre ei fiind ministrul de externe Iurie Leanca, care personal a insistat pentru recunoaşterea separata a limbii “moldoveneşti”, care ar corespunde termenului din Constituţia Republicii Moldova. Iar recenta legislaţie adoptata de Ucraina nu face decat sa consfinţeasca aceasta aberaţie.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.