Liviu Popa şi Vasile Blaga susţin un politist braconier

Salonta pare un loc uitat de lume din judetul Bihor. Un oraş de mai puţin de 20.000 de suflete, dar  in care legaturile conteaza mai mult decat in mafie. Şeful Politiei din Salonta, Alexandru Roxin, a fost reţinut pentru 24 de ore, insa magistratii de la Curtea de Apel Oradea nu l-au considerat suficient de vinovat, deşi a fost prins in flagrant in timp ce era la o partida de braconaj. Relaţiile cu Vasile Blaga, noul preşedinte al PDL, dar şi cu Liviu Popa, fostul şef al IGPR par sa-l scape din orice problema pe poliţist. Ce este ciudat este ca acesta a fost avansat la funcţia de comisar şef cat timp era suspendat din funcţia de comisar, conform unei surse.

Braconajul este o pasiune veche a sefului Politiei din Salonta, Alexandru Roxin. Acesta a fost prins la braconaj inca din anul 2003 cand pescuia in mod ilegal, conform unei surse. Paznicul de la vanatoare, Ion Boldi, din cadrul AJVPS Salonta, l-a surprins pe politist in timp ce pescuia in afara legii. Drept rasplata, Roxin l-a amendat pe acesta pentru un scandal pe care nu l-a facut. Amenda a fost anulata in instanta, dar politistul nu s-a oprit din actiunile ilegale, asa ca a fost prins din nou. De data aceasta la braconaj, iar Roxin a inceput sa il acuze de calomnie.

Braconaj flagrant

In urma cu jumatate de an, pe 5 februarie 2012 – era intr-o duminica – paznicii fondului privat de vanatoare Boboştea, din Bihor, au prins in flagrant un grup de braconieri. Fondul de vanatoare, cu suprafaţa de peste 12.000 de hectare, adaposteşte o populaţie bogata de caprioare şi este ravnit de braconieri. Asociaţia "Cervus elaphus” a instituit un regim de paza strict. Intr-o misiune de patrulare, paznicii s-au luat dupa urmele proaspete de cauciucuri intiparite pe zapada şi au auzit, in padure, doua focuri de arma. In scurt timp aveau sa descopere o maşina de teren, in bena careia patru barbaţi tocmai incarcau un cerb, se arata in Jurnalul National.

La vederea paznicilor, nepoftiţii au demarat in tromba, şi aşa a inceput o urmarire pe drumurile forestiere ce duc spre Mierlau. La un moment dat, fugarii au marit distanţa, facandu-se nevazuţi. Noroc cu un satean care a indrumat paznicii pe urmele lor. Intr-un tarziu, urmaritorilor le-a suras norocul: jeep-ul cautat era oprit pe marginea drumului, din motor ieşeau aburi. Fugarii il forţasera prea mult. Pazniii le-au blocat retragerea braconierilor, au anunţat poliţia şi au facut fotografii. Unul dintre cei prinşi, un barbat solid, blond, a mers la intimidare: „Ce ma intrebi tu pe mine cine sunt, ba? Iţi trag cateva de nu te vezi! Te sparg!”

Unul dintre paznici avea sa-l recunoasca in persoana „spargatorului de feţe” pe şeful Poliţiei Salonta, comisarul Roxin. Pana la venirea poliţiei, cei patru braconieri au fugit care incotro, in vreme ce paznicii au ramas sa pazeasca maşina – corp delict. Ce-aveau sa le faca fugarilor? Sa-i impuşte pe la spate? La sosirea echipajului de poliţie avea sa fie gasita şi „victima”: o frumuseţe de cerb, de peste 200 de kg, pe care cei patru infractori apucasera sa-l ingroape in zapada, la caţiva metri de maşina abandonata. Urmele de sange din bena erau prea abundente sa poata fi inlaturate.

Dupa ce criminaliştii şi-au terminat cercetarile, cazul avea sa fie preluat de un procuror de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea. Doi dintre braconieri au fost saltaţi deindata de mascaţi. Comisarul Roxin a fost şi el audiat, dupa care a zbughit-o in concediu, sa se linişteasca apele.

Un vanator cu temperament de iepure

In luna martie, impotriva comisarului şef Roxin a inceput urmarirea penala. In cursul audierilor, el a cautat sa ingreuneze identificarea sa. De pilda, cand a fost vorba sa se realizeze expertiza criminalistica fotografica, el a refuzat cu incapaţanare sa se lase fotografiat de subordonaţii sai din profil. Colac peste pupaza, s-a prezentat in faţa procurorului cu ditamai barboiu, pe care ulterior avea sa-l „retuşeze” intr-un preafrumos cioc, numai sa nu semene cu… el insuşi, aşa cum fusese pozat in ziua flagrantului, de paznici. Pentru expertiza fotografica, a depus la dosar trei poze, spre comparaţie: in toate trei purtand o barba impunatoare, intr-una din ele şi cu trabucu-n gura.

Numai anchetatorul lui Roxin sa nu fii! Caci, iata, procurorul a dispus efectuarea recunoaşterii din grup, intreaga procedura a fost pusa la punct, martorii invitaţi in sediu, camera speciala pregatita, numai ca poliţistul nostru este cuprins brusc de ruşine şi refuza cu indaratnicie sa se supuna expertizei. Cand a fost vorba sa fie supus unei alte expertize criminalistice, la Laboratorul interjudeţean de la Timişoara, dupa o tentativa nereuşita de citare a lui Roxin, anchetatorii au fost nevoiţi sa-i puna pe subordonaţii acestuia intr-o postura absolut ingrata. Ei au fost nevoiţi sa-l insoţeasca, in temeiul mandatului de aducere, la Timişoara. Iar acolo, ce sa vezi, iar l-a apucat pe comisar ruşinea, ca a fugit pur şi simplu de sub escorta colegilor sai, din faţa laboratorului criminalistic. Iata, aşadar, un vanator cu temperament de… iepure. Şi tentativa de a-şi construi un alibi fals, aducand martori care sa spuna ca in ziua flagrantului era in alta parte, a eşuat. In faţa mijloacelor tehnice moderne de proba e greu sa convingi pe cineva ca tu te afli in alta parte, atunci cand telefonul tau mobil emitea semnal din celula ce corespundea geografic cu locul in care a fost impuşcat cerbul.
Un comisar şef prins la braconaj poate fi un fapt divers. In fond, pofta de vanatoare in sezonul interzis nu e specifica unei profesii, nu e ceva neobişnuit. Insa, iata, braconierul-şef din Bihor a pastrat, beneficiind de protecţie cel puţin ierarhica, daca nu şi politica, scaunul de şef al unei poliţii municipale in condiţiile in care nu intrunea condiţiile de integritate impuse de funcţie. El a fost protagonistul mai multor dosare penale şi a fost subiectul unor scandaluri publice rasunatoare pe plan local. Unul dintre complicii sai in dosarul de braconaj este ciobanul Ilie Ionuţ. Surse locale susţin ca, din turma de 1000 de mioare a acestui cioban, vreo 600 de oi aparţin chiar comisarului.
Acum doi ani, conform plangerii penale pe care o citam, Ilie Ionuţ, insoţit de trei argaţi, a dat foc unei colonii de ţigani din Ciumeghiu. In locuinţa incendiata se aflau doi adulţi şi cei patru copii minori. Cei şase au ieşit, sa nu arda ca şobolanii. Afara, incendiatorii ii aşteptau cu bate şi bice. Ulterior atacului ce aminteşte de epoca neagra a Ku Klux Klanului, unul dintre copii a murit. Nu se ştie daca moartea a avut legatura cu agresiunea, pentru simplul motiv ca şeful Poliţiei Salonta a rupt cu mana sa plangerile victimelor, in sediul postului local de poliţie. Roxin a impus, astfel, neinregistrarea unui dosar penal in care care – cel puţin pentru distrugere calificata şi tentativa de omor – urmarirea penala se efectua din oficiu.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.