Construcţiile avizate de Primarie vor fi verificate de Consiliul Judeţean
Consiliul Judeţean a demarat acţiunile pentru infiinţarea unei comisii care sa verifice avizele de urbanism date de Primaria Cluj-Napoca, dupa ce aprobarea unui bloc de 25 de etaje pe Calea Floreşti a iscat un dialog in contradictoriu intre şefii celor doua instituţii. Dupa ce locuitorii din zona au ieşti in strada pentru a protesta impotriva acestei construcţii, Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), a declarat ca vrea sa verifice modul in care a fost emisa autorizaţia de construcţie.
„Am primit foarte multe petiţii cu privire la situaţia blocului de pe Calea Floreşti, nr. 138. Eu prin lege am dreptul sa verific proiectele urbanistice derulate de primariile clujene, in special cele care vizeaza investiţii de anvergura. Ca atare, voi incerca sa aflu cum a fost posibil sa fie emisa acea autorizaţie pentru un bloc de 25 de etaje”, a declarat Uioreanu. Drept urmare, preşedintele CJ a infiinţat o comisie pentru respectarea disciplinei in urbanism, prin care doreşte sa controleze toate autorizaţiile de construcţie emise de Primaria Cluj-Napoca, şi, daca e cazul, sa ceara Prefecturii anularea lor.
Comisie suplimentara la CJ
„In urma numeroaselor petiţii adresate de asociaţiile de proprietari din Cluj-Napoca – strazile Bucium şi Calea Floreşti, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a dispus constituirea unei comisii de analiza a legalitaţii autorizaţiei de construire emise de Primaria Municipiului Cluj-Napoca pentru obiectivul „Imobil multifuncţional pentru comerţ, servicii, birouri, locuinţe şi garaj subteran cu regim de inalţime S+3D+P+25E”, care se doreşte a fi edificat in Municipiul Cluj-Napoca, Calea Floreşti, nr. 138.”, se arata in comunicatul Consiliului Judeţean.
Din aceasta comisie vor face parte şase angajaţi ai Consiliului Judeţean, care vor avea misiunea de a urmari „respectarea disciplinei in domeniul autorizarii executarii lucrarilor de construcţii pe teritoriul administrativ al Judeţului Cluj, precum şi respectarea disciplinei in urbanism şi amenajarea teritoriului legata de procesul de autorizare a construcţiilor“. Comisia este coordonata Sanda Oltean, şefa Serviciului de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul CJC, iar restul de membri sunt angajaţi ai Serviciului de Autorizari, Disciplina in Construcţii, Gis.
„Am plecat de la blocul asta de 25 de etaje, care a fost autorizat aşa cum a fost, şi am decis sa cream o Comisie permanenta. Ea va activa pe baza reclamaţiilor depuse de oameni la Consiliul Judeţean, şi va merge sa verifice documentaţiile pe baza carora se elibereaza autorizaţii de construcţie”, a declarat pentru OradeCluj.ro preşedintele CJ. Documentaţiile verificate de aceasta Comisie, pentru care se constata erori sau lipsuri, vor fi reclamate la Prefectura Cluj, care poate dispune anularea lor in contencios administrativ. „Prefectura va fi cea care poate sa nu semneze pentru legalitatea unor autorizaţii, daca aceasta comisie a Consiliului va arata ca nu exista documentaţia completa sau legala pe cazurile reclamate”, a mai adaugat Uioreanu.
Pentru prieteni, cu placere
Totul a pornit de la aprobarea blocului de pe Calea Floreşti. Gazeta de Cluj a mai scris despre cum, inca din prima şedinţa de urbanism sub tutela lui Emil Boc, omul de afaceri Radu Vlas, cel care a primit de la fostul primar pe perioada primului sau mandat concesiunea Pieţii Mihai Viteazul, cea mai importanta piaţa din oraş, s-a ales şi cu aprobarea pentru blocul-turn din Manaştur.
„Se aproba Planul Urbanistic Zonal şi Planul Urbanistic de Detaliu – pentru imobil multifuncţional pentru comerţ, servicii, birouri, locuinţe şi garaj subteran 2S+3D+P+25E- Calea Floreşti f.n.(nodul N), beneficiara: S.C. Imperial Development SRL. Funcţional, cladirea va avea garaj colectiv in subsol şi demisol (136+104 locuri), comerţ, birouri, servicii la nivelele inferioare, birouri, hotel şi locuinţe la etaje”, se arata in hotararea consilierilor locali.
Astfel, afacerile lui Vlas infloresc in cel de-al treilea mandat de primar al lui Boc, care i-a acordat omului de afaceri o autorizaţie de construcţie care a fost respinsa de catre foştii primari Sorin Apostu şi Radu Moisin. Chiar Vlas recunoaşte ca fostul edil interimar ar fi avut o problema cu acel Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru blocul de 25 de etaje.
De altfel, aprobarea acestui proiect vine oarecum in contradicţie cu o masura de urbanism implementata de Boc la inceputul mandatului, prin care cei care doresc sa construiasca in Cluj-Napoca se supun unor noi reglementari, potrivit carora Primaria va notifica toţi vecinii in legatura cu proiectul de modificare a planurilor urbanistice zonale sau de detaliu. Primarul Emil Boc a declarat ca aceste masuri au fost luate pentru a evita pe viitor conflictele dintre cei care construiesc şi regiile instituţiei care se ocupa de aceste aspecte, dar şi pentru ca vecinii sa fie informaţi in legatura cu certificatele de urbanism care ii afecteaza in mod direct.
Inştiinţarile n-au mai ajuns la vecini
„Astfel dorim sa intarim transparenţa şi corectitudinea in procesul de autorizare a unei construcţii, pentru a evita situaţiile in care vecinii afla ultimii. Noile masuri vor fi implementare cu ajutorul direcţiei urbanism”, a declarat Emil Boc in cadrul unei conferinţe de presa. Alaturi de cei de la urbanism, primarul a stabilit o procedura in detaliu pentru elaborarea de Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD) şi Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Odata cu depunerea documentaţiei, va fi obligatoriu ca cel care doreşte sa construiasca sa identifice proprietarii parcelelor vecine. Apoi, Primaria va notifica proprietarii identificaţi de cei care doresc schimbarea de PUD sau PUZ, şi va acorda un termen de 15, respectiv 7 zile pentru ca aceştia sa faca observaţii, daca ei considera ca este nevoie. Dupa scurgerea acestei perioade, in termen de 5 zile se notifica cel care solicita aprobarea, iar documentaţia se promoveaza in Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU).
Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirica, a menţionat ca paşii de aplicare a regulamentului de consultare a publicului sunt gandiţi pentru a-i responsabiliza pe proiectanţi care trebuie sa propuna construcţii care respecta regulile de urbanism, chiar daca beneficiarii care i-au contactat doresc altceva. Mai mult, acesta a afirmat ca şi beneficiarii au obligaţia de a afişa la faţa locului un panou de informare privind proiectul pe care il au in vedere, tocmai pentru a-şi informa vecinii, modalitate foarte utila mai ales in cazul Planurilor Urbanistice Zonale dorite in noile extensii ale oraşului. Arhitectul-şef al oraşului a precizat ca in cazul noului regulament se va ţine cont de opinia majoritaţii in momentul in care exista nemulţumiri cu privire la o noua construcţie propusa in oraş. „Daca o singura persoana se va impotrivi nu inseamna ca proiectul respectiv nu se va face. Vor conta argumentaţia proiectantului şi a arhitectului, ce aduce in plus proiectul, dar şi argumentaţia celor nemulţumiţi, daca aceasta este solida”, a explicat Subţirica.
Aceasta procedura incearca „sa elimine fisurile in procesele urbanistice”. Edilul a subliniat ca incurajeaza şi cetaţenii „sa fie vigilenţi, cu cat curmam raul de la radacina, nu se multiplica. Vom insista asupra implementarii acestor masuri. Dorim sa corectam timpuriu potenţialele abuzuri”, a declarat Boc.
Cetaţenii care au ieşit in strada abia dupa aprobarea blocului de 25 de etaje nu au fost, se pare, informaţi, pe baza noului regulament din Primarie. Fiind vorba despre un proiect de o asemenea anvergura, Primaria putea sa acorde o perioada de dezbatere publica sau sa revina asupra deciziei comisiei de urbanism, aşa cum s-a intamplat in cazul crematoriului uman din Cimitirul Manaştur. Probabil ca Vlas este considerat un partener „de incredere” al Primariei, de vreme ce in cazul mamutului sau de la marginea oraşului nu se aplica aceleaşi reguli ca şi pentru muritorii de rand.
Marin Escaladrian