Pivniceru le zornaie CSM-istilot cheile din justitie

Dupa o serie de lupte de interne, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au reusit sa se intruneasca pentru a lua act de demisia Monei Pivniceru, propunerea guvernului Ponta pentru postul de ministru al Justitiei. Incurcati in birocratie si luptele pentru apararea propriilor interese, CSM-istii au incercat orice pentru a incurca numirea unui judecator de instanta suprema ca ministru al Justitiei. Prinsi in razboiul dintre cele doua palate, priviti din exterior, judecatorii au ajuns “carpa” de sters pe jos din Justitia romaneasca.

Numirea unui ministru al Justitiei nu inseamna decat apararea unor interese personale, declansarea unor procese penale cu dedicatie pentru o tabara sau alta. Practic, daca Mona Pivniceru va ajunge ministru al justitiei, prin mandatul ei se va incerca erodarea puterii lui Traian Basescu prin atacuri la cei doi “nebuni” cu care presedintele ataca: procurorul general, Codruta Kovesi, si seful DNA, Daniel Morar. Daca Pivniceru nu va ajunge pe postul pentru care si-a dat demisia din magistratura, “vanatoarea de vrajitoare” impotriva membrilor USL se va intensifica. Cu alte cuvinte, ministrul Justitiei nu va insemna nimic mai mult decat o sula de impins in coastele inamicilor, oricare ar fi ei. Magistratii din tara vor continua sa fie platiti la fel, numarul de dosare pe care trebuie sa le judece pe banda rulanta va fi la fel de mare, judecatorii care pot fi acuzati de mita vor ramane in sistem, ministrul Justitie va fi la fel (in)util ca si predecesorul Catalin Predoiu.
Initial la mijlocul saptamanii, cand era stabilita intalnirea membrilor CSM pentru a lua act de demisia lui Pivniceru, pentru ca ea sa poata fi numita ministru, o parte din membrii CSM au “sabotat” intalnirea pentru a intarzia numirea lui Pivniceru.
Pe langa faptul ca presa nu a avut in sala de sedinte, au absentat exact atatia membri cat ar fi trebuit pentru a intruni cvorul necesar pentru a lua o decizie. Procurorul Isac Gratiana nu a venit pentru ca ar fi in afara granitelor tarii, procurorul Gavadia Florentina a lipsit pentru acelasi motiv si a “plusat” cu o alta scuza conform careia ar avea “probleme de sanatate in familie”. Procurorul Gabor Bogdan a lipsit pentru ca ar fi avut probleme de sanatate, iar judecatorul Labus Ana, tot ”probleme de sanatate in familie”. De remarcat este ca au lipsit procurorii si una dintre judecatoarele cu care Mona Pivniceru este intr-un conflict deschis.
Abia in ziua urmatoare, la presiunile reprezentantilor societatii civile, membrii CSM au luat act de demisia judecatorului Mona Pivniceru, chiar daca ei pregatisera, in secret, un document prin care ar fi dorit sa amane luarea la cunostinta cu 30 de zile.

Procurorii asteapta decapitarea

Printre motivele pentru care Monica Pivniceru este alegerea lui Ponta pentru postul de ministru al Justitiei se numara faptul ca ea ii poate pe sefii DNA si DIICOT fara sa clipeasca. De altfel, in ianuarie 2012, Mona Pivniceru declara intr-un interviu acordat Romania Libera ca mandatul lui Morar in fruntea DNA n-ar trebui prelungit, potrivit publicatiei citate. "Daca legea pune punct unui mandat, atunci punctul este punct. (…) Daca textul de lege nu permite continuarea mandatului, acel mandat nu trebuie continuat. Nu trebuie sa fortam nota. Daca a fost laudat, aceasta nu inseamna ca e singurul procuror din Romania care vrea sa-si faca bine profesia", a sustinut Pivniceru referitor la prelungirea activitatii lui Daniel Morar in fruntea DNA dupa ce i se termina mandatul. In octombrie anul trecut, plenul CSM a decis sa sesizeze inspectia judiciara privind o serie de declaratii facute de procurorul sef al DNA, Daniel Morar, la Televiziunea Publica, unde acesta a criticat Inalta Curte de Casatie si Justitie. Solicitarea a fost sustinuta in plenul CSM de catre Mircea Aron, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a precizat ca are si mandatul judecatoarei Mona Pivniceru. Declaratiile facute de Daniel Morar au fost condamnate si de Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de Mona Pivniceru, care, la randul ei, a transmis o solicitare la CSM.  Pe 10 iulie 2012, CSM a adoptat o pozitie prin care cere ca, in perioada de interimat prezidential, sa nu fie numiti sefii la DNA si la Parchetul General. Potrivit site-ului membricsm.ro, in cadrul dezbaterilor din plenul CSM pe punctul privind numirea noilor sefi la DNA si Parchetul general, judecatoarea Mona Pivniceru a sustinut ca nu e treaba CSM sa impuna cand sa fie numiti sefii Parchetelor. Acum, Mona Pivniceru ajunge in situatia de a fi ea cea care poate propune sefii DNA si ai Parchetului General, prerogative pe care s-ar putea sa le foloseasca incercand sa imprime deciziei sale o aura de ministru independent (deoarece ea nu este membra PNL), iar cei care au propus-o sunt pregatiti sa prezinte partenerilor din strainatate ideea ca numirile le-ar fi facut un ministru al Justitiei independent.

Averea noului ministru
Mona Pivniceru deţine din 2001 un apartament in Iaşi, in suprafaţa de 65,66 metri patraţi, o casa de vacanţa de 400 de metri patraţi şi un teren intravilan de 7.100 de metri patraţi in comuna Tulgheş, cumparate in 2007, potrivit ultimei declaraţii de avere, din 14 iunie 2012. Pivniceru are un autoturism Volkswagen cumparat in 2007 şi un ATV Linhai "supus inmatricularii". Ministrul propus pentru Justiţie are aproape 78.000 de lei in conturi şi depozite bancare, nu a facut investiţii şi nu are datorii. Din salariul de judecator la Inalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, Mona Pivniceru a avut venituri in anul fiscal precedent de 96.036 de lei, iar de la Consiliul Superior al Magistraturii a incasat un salariu de 57.422 de lei. In declaraţia de avere, Mona Pivniceru a notat şi venituri de 4.500 de lei din drepturi de autor, primite de la Editura "Hamangiu", precum şi 13.103 lei diurna detaşare, 381,59 lei transport, 9.327,68 lei decontare pentru chirie, 96,60 euro diurna delegaţie externa şi 5.062,50 lei diurna delegaţie interna.

“Locul II” refuza numirea in CSM
In mod normal, in locul lui Pivniceru, la CSM ar fi trebuit sa vina judecatoarea Gabriela Barsan, dar ea a refuzat sa faca parte din acest for. Barsan s-a situat pe locul al doilea ca numar de voturi la precedentele alegeri pentru membri CSM din partea Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceasta este urmarita penal de catre procurorii anticorupţie. Pe 10 noiembrie anul trecut, DNA informa ca judecatoarele Gabriela Birsan (preşedinta Secţiei de contencios administrativ a ICCJ, intre timp revocata din funcţie) şi Iuliana Puşoiu ar fi primit bijuterii şi alte foloase in schimbul facilitarii soluţionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Judecatoarea Birsan, anchetata pentru mita in excursii in Extremul Orient, atenţionata ca are telefoanele interceptate!Cele doua ar fi primit bijuterii, vacanţe in Malaezia, plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant sau chiar asigurarea folosirii gratuite a unui apartament in Paris.
 

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.