Blocul de 25 de etaje, reclamat la Prefectura
Uioreanu desfiinţeaza aprobarile lui Boc

Blocul de 25 de etaje al omului de afaceri Radu Vlas , a carui construire a fost aprobata de comisia de urbanism a Primariei imediat dupa revenirea lui Emil Boc in funcţie, este contestat nu numai de cetaţenii din zona, ci şi de reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Aceştia din urma au analizat documentaţia privind avizele date de urbaniştii administraţiei locale şi au atras atenţia asupra faptului ca aceasta este incompleta. In plus, preşedintele CJ Horea Uioreanu a anunţat ca va depune o plangere la Prefectura in legatura cu acest proiect.  

Preşedintele CJ a declarat ca la momentul la care a cerut constituirea unei comisii pentru analiza proiectului urbanistic nu ştia cine este beneficiarul acestuia. Radu Vlas a mai beneficiat de amabilitatea administraţiei Boc atunci cand a luat in concesiune Piaţa Mihai Viteazu, iar administraţia locala este indignata de faptul ca Uioreanu işi da cu parerea intr-un subiect faţa de care nu are nici un fel de atribuţii.
In cadrul unei conferinţe de presa organizata saptamana trecuta, Uioreanu, alaturi de arhitectul şef interimar al judeţului, au prezentat rezultatele analizei facute de experţii instituţiei in legatura cu autorizaţia emisa de Primarie, care le-a oferit toate actele cerute. „Documentaţiile in baza carora s-a emis avizul Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism şi adoptarea Hotararii Consiliului Local, deşi sunt emise şi pentru PUZ nu au in conţinutul pieselor scrise şi a celor desenate decat documentaţia pentru PUD”, se arata in raportul semnat de arhitectul-şef al judeţului, Sanda Oltean.

Care sunt neregulile

Sanda Oltean a aratat ca exista mai multe nereguli, una dintre acestea fiind ca primaria nu a cerut aviz de oportunitate pentru acest proiect, care sa fie aprobata de Consiliul Local inainte de elaborarea unui nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ). „In prezent, legea care cerea avizul de oportunitate era in vigoare, prin urmare beneficiarul avea nevoie de acest aviz de oportunitate, pentru ca in zona in care doreşte sa construiasca sunt autorizate blocuri de numai 10 etaje. Nu s-a dat acest aviz, prin urmare, toate avizele care s-au elaborate sunt nule de drept, nefiind valabila, prin urmare nici autorizaţia de construire”, a explicat Oltean.
Deşi avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) şi hotararea Consiliului Local, se raporteaza la un PUZ, in documentaţia primita nu existau planşe pentru un asemenea plan. „Nu ştiu daca exista planşele unui PUZ, eu nu le-am vazut, deşi eu am cerut toata documentaţia care a stat la baza autorizarii acestui bloc”, a adaugat arhitectul şef al judeţului.
Autorizaţiile de construcţie emise pentru blocul de 25 de etaje ar fi nule, potrivit CJ Cluj.
Oltean a spus ca una din recomandarile ei pentru a se respecta amenajarea teritoriului şi urbanismul in municipiu, Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism ar trebui actualizata, iar in componenţa ei sa intre şi reprezentanţi ai instituţiilor precum Electrica, EON GAZ, etc. Actualizarea componenţei CTATU este impusa, potrivit raportului Arhitectului-şef interimar al judeţului, de OUG 7/2011.

Prefectura poate ataca avizul

Consiliul Judeţean va lua act de neregulile sesizate, trimiţand mai departe raportul de expertiza catre Prefectura Cluj, dar şi Inspectoratul de Stat in Construcţii. „Noi nu putem sa luam masuri in acest caz, insa vom sesiza mai departe Instituţia Prefectului, care are atribuţia de a anula hotararea de Consiliu Local prin care s-a aprobat aceasta documentaţie de urbanism. De asemenea, Inspectoratul de Stat in construcţii va putea sa sisteze lucrarile, daca va constata ca nu se respecta legalitatea in acest proiect”, a declarat preşedintele CJ. Amintim ca prefectura este singura care poate decide reclamarea in contencios administrativ a autorizaţiilor, in vederea anularii lor.
Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei, a declarat ca nu exista nicio obligaţie ca documentele sa fie puse la dispoziţia Consiliului Judeţean şi ca, chiar şi aşa, aceştia nu au inţeles nimic din  acestea. „Noi am fost de buna credinţa şi le-am pus la dispoziţie absolut toata documentaţia care a stat la baza autorizarii acestui bloc. Am facut acest lucru in virtutea transparenţei şi in ideea ca oamenii au dreptul sa fie informaţi corect, nu pentru ca am avea vreo obligaţie in sensul acesta faţa de Consiliul Judeţean.
Cum sa spui ca nu exista PUZ cand acesta poate fi vazut de oricine. Cand proiectanţii s-au prezentat cu PUZ-ul in mai multe randuri in şedinţe CTATU. Atat avizul CTATU cat şi aprobarea Consiliului Local au avut in vedere atat documentaţia PUZ cat şi pe cea a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD)”, a declarat Oana Buzatu pentru cotidianul Ziua de Cluj. „Sper ca oamenii sa inţeleaga ca pentru autorizarea acestui bloc, s-au respectat absolut toţi paşii legali, iar acest lucru poate fi verificat de oricine”, a adaugat Buzatu.

Comisie pentru analiza proiectelor urbanistice

Comisia care a analizat documentele cerute de la Primarie a fost infiinţata pentru ca aprobarea unui bloc de 25 de etaje pe Calea Floreşti a iscat un adevarat scandal in randul vecinilor. Dupa ce locuitorii din zona au ieşti in strada pentru a protesta impotriva acestei construcţii, Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), a declarat ca vrea sa verifice modul in care a fost emisa autorizaţia de construcţie.
„Am primit foarte multe petiţii cu privire la situaţia blocului de pe Calea Floreşti, nr. 138. Eu prin lege am dreptul sa verific proiectele urbanistice derulate de primariile clujene, in special cele care vizeaza investiţii de anvergura. Ca atare, voi incerca sa aflu cum a fost posibil sa fie emisa acea autorizaţie pentru un bloc de 25 de etaje”, a declarat Uioreanu. Drept urmare, preşedintele CJ a infiinţat o comisie pentru respectarea disciplinei in urbanism, prin care doreşte sa controleze toate autorizaţiile de construcţie emise de Primaria Cluj-Napoca.
In cadrul conferinţei de presa de saptamana trecuta, Uioreanu a declarat ca aceasta comisie va continua sa funcţioneze şi va analiza şi alte proiecte de urbanism aprobate de administraţia locala. „Prefectura va fi cea care poate sa nu semneze pentru legalitatea unor autorizaţii, daca aceasta comisie a Consiliului va arata ca nu exista documentaţia completa sau legala pe cazurile reclamate”, a declarat Uioreanu.

Marin Escaladrian

Cine vrea turn pe Calea Floreşti

Gazeta de Cluj a mai scris despre cum, inca din prima şedinţa de urbanism sub tutela lui Emil Boc, omul de afaceri Radu Vlas, cel care a primit de la fostul primar pe perioada primului sau mandat concesiunea Pieţii Mihai Viteazul, cea mai importanta piaţa din oraş, s-a ales şi cu aprobarea pentru blocul-turn din Manaştur.
„Se aproba Planul Urbanistic Zonal şi Planul Urbanistic de Detaliu – pentru imobil multifuncţional pentru comerţ, servicii, birouri, locuinţe şi garaj subteran 2S+3D+P+25E- Calea Floreşti f.n.(nodul  N), beneficiara: S.C. Imperial Development SRL. Funcţional, cladirea va avea garaj colectiv in subsol şi demisol (136+104 locuri), comerţ, birouri, servicii la nivelele inferioare, birouri, hotel şi locuinţe la etaje”, se arata in hotararea consilierilor locali.
 Astfel, afacerile lui Vlas infloresc in cel de-al treilea mandat de primar al lui Boc, care i-a acordat omului de afaceri o autorizaţie de construcţie care a fost respinsa de catre foştii primari Sorin Apostu şi Radu Moisin. Chiar Vlas recunoaşte ca fostul edil interimar ar fi avut o problema cu acel Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru blocul de 25 de etaje.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.