Filiala clujeană a Partidului Ecologist Român cere demisia primarului Emil Boc și a șefului administrațeniei județene, Alin Tișe, pentru situația dezastroasă a proiectelor de gestionare a deșeurilor.

Reprezentanții PER îi consideră pe cei doi lideri din administrația locală și județeană ca fiind ”principalii vinovaţi de situaţia gunoaielor la nivelul Mun. Cluj-Napoca şi a judeţului Cluj, „groparii” proiectelor europene legate de managementul deşeurilor, alături de societăţile de salubritate care prestează acest serviciu pe raza Municipiului Cluj-Napoca şi de majoritatea:

– primarilor Municipiului Cluj-Napoca,
– preşedinţilor Consiliului Judeţean Cluj,
-˜ prefecţilor judeţului Cluj,
– directorilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj,
– conducătorilor Gărzi de Mediu Cluj,
-˜ directorilor SRI
– procurorilor DNA,
– inspectorilor-şefi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.

Pentru un post călduţ şi un salariu bun, aceştia au preferat să închidă ochii şi au contribuit la agravarea, adâncirea, avansarea şi astuparea problemei privind depozitarea deşeurilor şi construcţia noului Centru de management integrat al deşeurilor, prin nepăsare, indiferenţă, slugărnicia de partid, prin neluarea niciunei măsuri de prevenţie sau îndepărtare a consecinţelor dăunătoare ale stării create, prin lipsa controalelor, prin neglijarea problemei, deşi aveau atribuţii şi obligaţii în acest sens şi se impunea autosesizarea lor.

Îngrijorarea Organizaţiei Judeţeane Cluj a Partidului Ecologist Român porneşte de la efectele negative ale incinerării deşeurilor asupra mediului şi în special poluarea datorată emisiilor în aer, sol, apele de suprafaţă şi apele subterane, precum şi a riscurilor pe care acestea le prezintă pentru sănătatea oamenilor, animalelor şi deteriorarea naturii, prin faptul că aerul este irespirabil, sunt provocate infecţii în rândul populaţiei şi poate fi perturbat traficul aerian de pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu”, fapt care ar aduce grave prejudicii de ordin financiar.

Organizaţia Judeţeană Cluj a Partidului Ecologist Român adresează preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, următoarele întrebări:
1. Cum definiţi termenul de „groapă” având în vedere faptul că, pentru realizarea Centrului de managament integrat al deşeurilor, aţi achiziţionat un teren situat pe culmea unui deal?

2. Care este situaţia sumelor plătite (15,8 milioane de euro) în primul mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj către Confort S.A., intrată ulterior în insolvenţă? A fost recuperat prejudiciul creat?

3. Ce ne puteţi spune despre declaraţia dată pe proprie răspundere înaintea reprezentanţilor Uniunii Europene, în condiţiile în care ea nu avea drept bază şi o hotărâre a Consiliului Local Cluj-Napoca, astfel cum impuneau prevederile normative?

4. Este adevărat că între dumneavoastră şi fostul Primar al Mun. Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a intervenit un conflict, în perioada mandatului anterior (2008-2012), fiecare susţinând o altă tabără în războiul pentru supremaţia asupra deşeurilor din Municipiul Cluj-Napoca şi judeţul Cluj?

5. Este adevărat că unul dintre motivele acestui conflict a fost şi refuzul Consiliului Local Cluj-Napoca de a emite acea hotărâre, care vă era necesară?

6. Este adevărat că în timpul mandatului dumneavoastră de prefect al judeţului Cluj aţi instituit regimul de arie naturală protejată cu privire la un teren cumpărat de Silviu Prigoană în vederea soluţionării problemei cu depozitarea neconformă a deşeurilor, blocând astfel rezolvarea problemei?

Organizaţia Judeţeană Cluj a Partidului Ecologist Român solicită Primarului Mun. Cluj-Napoca să nu mai dezinformeze cetăţenii, obligaţiile legale ce îi revin fiind, conform art. 59 din Legea nr. 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deşeurilor:

a)asigură implementarea la nivel local a obligaţiilor privind gestionarea deşeurilor asumate prin Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană; b)urmăresc şi asigură îndeplinirea prevederilor din PJGD; c)elaborează strategii şi programe proprii pentru gestionarea deşeurilor; d)hotărăsc asocierea sau cooperarea cu alte autorităţi ale administraţiei publice locale, cu persoane juridice române sau străine, cu organizaţii neguvernamentale şi cu alţi parteneri sociali pentru realizarea unor lucrări de interes public privind gestiunea deşeurilor, în condiţiile prevăzute de lege; e)asigură şi răspund pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase, potrivit prevederilor legale în vigoare; f)asigură spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu şi dezvoltă în mod corespunzător centrele înfiinţate potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015 pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă; g)asigură informarea locuitorilor prin mijloace adecvate şi prin postare pe site-ul propriu, asupra sistemului de gestionare a deşeurilor din cadrul localităţilor, inclusiv cu privire la centrele prevăzute la lit. f); h)acţionează pentru refacerea şi protecţia mediului; i)asigură şi răspund pentru monitorizarea activităţilor legate de gestionarea deşeurilor rezultate din activitatea medicală;

(2)Autorităţile administraţiei publice locale a unităţilor administrativ-teritoriale şi a municipiului Bucureşti aprobă, prin hotărâri ale consiliului local/judeţean/general, măsurile necesare pentru interzicerea abandonării, aruncării sau gestionării necontrolate a deşeurilor.

Domnule Primar, Emil Boc, sunteţi principalul vinovat, alături de finul dumneavostră, Alin Tişe, şi primariul pe care l-aţi susţinut, Sorin Apostu!

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat sumele necesare închiderii gropii de gunoi neconforme de la Pata Rât încă din anul 2005 (în timpul primului mandat al Primarului Emil Boc), însă banii s-au evaporat, iar închiderea nu s-a înfăptuit nici după 15 ani”, arată reprezentanții PER Cluj.

Citeste si CJ Cluj a acordat fără licitație un contract de 11,6 milioane de euro

1 COMENTARIU

  1. Demisia numitilor Boc și Tișe trebuia cerută de Parchetul Cluj care e complice prin neinstrumentare la dosare ce privesc situația dezastroasă cu infracțiunile imobiliare unde numitul Emil Boc şi Serviciul Infracțional Control Urbanism sunt principalii vinovați alături de finul Alin Tişe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.