Poveste fara sfarşit
Licitaţia pentru Sala Polivalenta va fi reluata
Lucrarile la Sala Polivalenta vor continua abia dupa organizarea unei noi licitaţii. Primaria Cluj-Napoca a decis anularea licitaţiei caştigate de CON-A, pornind de la rezultatele expertizei independente comandate dupa ce instanţa a admis contestaţia ACI. Expertiza a analizat oferta celei din urma şi a prezentat administraţiei locale 19 puncte care demonstreaza ca aceasta este neconforma cu caietul de sarcini a licitaţiei. Dat fiind ca expertiza comandata de instanţa de judecata referitoare la oferta CON-A a relevat ca nici aceasta nu corespunde criteriilor, tot ce-i ramane Primariei este sa anuleze licitaţia la care au participat cele doua firme.
„Expertul pe care primaria, potrivit Legii achiziţiilor publice l-a angajat ne-a inaintat un raport care prezinta, in esenţa, urmatoarea concluzie: oferta AICI este neconforma, rezulta din raportul de expertiza depus de expertul independent angajat de Primaria municipiului. Cluj-Napoca. Ca o consecinţa a acestui raport de expertiza insuşit de Primarie, autoritatea contractanta dispune anularea procedurii de licitaţie pentru Sala Polivalenta”, a anunţat primarul Emil Boc intr-o conferinţa de presa.
Se reziliaza contractul cu CON-A
Acesta a explicat ca in urma acestei decizii, urmatorii paşi care trebuie facuţi sunt rezilierea contractului cu CON-A, conservarea lucrarilor la Sala Polivalenta, din perspectiva iernii care urmeaza, şi organizarea unei noi proceduri de licitaţie pentru lucrarile care au ramas de executat la Sala Polivalenta. „Ne aşteptam ca aceasta procedura sa fie finalizata pana cel tarziu in primavara anului urmator şi sa fie demarate lucrarile, astfel incat Sala Polivalenta sa fie gata pana la sfarşitul anului”, a adaugat acesta.
Lucia Luca, şeful Serviciului de achiziţii publice din cadrul Primariei, a explicat ca oferta ACI a fost respinsa, chiar daca a fost candva considerata conforma, pe baza expertizei al carei raport a fost depus la Primarie recent. „Decizia instanţei spune in felul urmator: s-a depus anularea licitaţiei, cu consecinţa imediata a reevaluarii tuturor ofertelor, bineinţeles, cu reţinerea faptului ca oferta CON-A este neconforma, in baza expertizei comandate de instanţa. Aceasta decizie a instanţei de judecata a fost modificata, in parte, de Curtea de Apel, care a spus in felul urmator: decizia instanţei de fond este legala, dar aceasta se putea exprima doar asupra rezultatului licitaţiei şi anularii adresei prin care a fost publicat acest rezultat.
Toate aceste reţineri ale instanţei de judecata, in situaţia in care s-a modificat şi compoziţia comisiei de evaluare, prin plecarea domnului Radu Moisin, punerea in aplicare a dispoziţiei Curţii de Apel a insemnat o reevaluare a tuturor ofertelor”, a declarat Lucia Luca. Aceasta a aratat ca aceasta reevaluare a fost facuta luand in considerare toate aspectele ofertelor, atat din punct de vedere al conformitaţii, cat şi al ofertei tehnice şi financiare. Pentru aplicarea principiului tratamentului egal, un principiu de baza al administraţiei publice, subliniaza Luca, s-a decis reevaluarea ofertei ACI, dat fiind ca cea a CON-A a fost reanalizata la cererea instanţei.
19 puncte „slabe” ale ofertei ACI
In urma expertizei, autorii au aratat in mod clar ca oferta nu corespunde documentaţiei de atribuire, in 19 puncte. De exemplu, subsolul prevazut in caietul de sarcini are anumite dimensiuni, care apar identic in partea scrisa a ofertei AICI, insa pe planşe acesta are alta dimensiune. „In cazul in care autoritatea contractanta ar fi decis executarea lucrarilor cu ofertantul ACI nu am fi ştiut ce sa punem in aplicare: partea scrisa a ofertei facuta de ACI sau partea desenata. Aceste doua componente ale ofertei tehnice nu sunt in concordanţa. Mai mult de atat, deoarece aceste doua parţi nu corespund, nici oferta financiara nu poate fi conforma”, arata şefa biroului de achiziţii publice. Mai grav este ca experţii au gasit mai multe disfuncţionalitaţi in ceea ce priveşte rezistenţa, care ar conduce la creşterea preţului lucrarilor, aspect care nu poate fi acceptat de administraţie.
In cazul in care oferta ACI ar fi corespuns caietului de sarcini, Primaria ar fi cerut expertului sa ia in considerare lucrarile ramase de executat, şi sa vada daca acestea pot fi realizate de firma clujeana. Pe un proiect realizat de catre CON-A, ACI trebuia sa vina sa faca lucrarile ramase, numai in cazul in care oferta ACI din cadrul licitaţiei ar fi corespuns cerinţelor Primariei. Neconcordanţele au avut drept efect respingerea ACI ca potenţial executant al acestor lucrari.
„Au fost trei oferte. Prima nu mai este in discuţie pentru ca nu a fost potrivita, nu va mai fi supusa niciunei analiza. A doua, CON-A, a fost desfiinţata de instanţa de judecata. A treia, am dorit acelaşi nivel de expertiza ca şi cel comandat de instanţa, şi am angajat un expert, care a aratat in 19 puncte ca oferta AICI este neconforma. Autoritatea contractanta nu işi poate permite sa treaca peste expertiza unei autoritaţi independente şi sa ia alta decizie decat cea conforma cu rezultatul dat de catre ea”, a ţinut sa mai explice Emil Boc.
„Am toata stima şi aprecierea faţa de ACI, nu vreau sa prejudiciez in nici un fel imaginea acestei firme, dar in acest caz singular al licitaţiei de faţa, avand in vedere datele prezentate de o autoritate independenta, Primaria Cluj-Napoca nu poate sa acorde licitaţia şi se dispune anularea licitaţiei”, a adaugat acesta, subliniind ca este decizia cea mai buna, dupa parerea sa.
Pentru a pregati caietul de sarcini al urmatoarei licitaţii, se va pregati o expertiza, care va stabili şi costurile lucrarilor care au mai ramas de realizat. Pana acum, CON-A a realizat 65% din lucrarile de construcţie la Sala Polivalenta, pentru care a incasat 37,6 milioane de lei, din cele 63 de milioane, suma totala cu care a caştigat licitaţia. In zilele urmatoare, se va semna un contract de reziliere intre aceasta firma şi primarie, care nu impune plata de daune din partea uneia sau alteia din parţi.
Diana Gabor
Un an fara lucrari
Lucrarile la Sala Polivalenta au fost sistate in luna martie, dupa ce sentinţa Tribunalului Cluj in cazul contestaţiei ACI Cluj a fost favorabila celei din urma. Conform instanţei, s-a dispus anularea rezultatului licitaţiei din noiembrie 2010, iar oferta caştigatorului a fost declarata neconforma. Potrivit acelei sentinţe, Primaria Cluj-Napoca era obligata sa reanalizeze şi sa reevalueze ofertele depuse la licitaţie, iar consorţiul care a caştigat licitaţia, in solidaritate cu Primaria Cluj-Napoca, in calitate de autoritate contractanta, era obligat la plata sumei de 181.788 de lei, cheltuieli de judecata, catre reclamant. Sentinţa a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Cluj.
Judecatorii Curţii de Apel Cluj au admis in parte recursul la sentinţa Tribunalului Cluj prin care s-a anulat procedura licitaţiei. Contractul semnat intre Primaria Cluj-Napoca şi CON-A ramanea valabil, dat fiind ca nici nu s-a cerut rezilierea lui. De asemenea, procedura de reanalizare şi reevaluare a ofertelor, printre care se afla şi cea a companiei clujene ACI, trebuia reluata.
Desenul şi oferta nu corespund
Foto: porutiu
Directorul tehnic al Primariei, Virgil Poruţiu, care a fost şi preşedintele comisiei de licitaţie, a aratat ca oferta ACI cuprinde mai multe secţiuni: partea scrisa, partea desenata, cu mai multe componente, cu ar fi de arhitectura sau instalaţii, şi cea de oferta financiara. „Din analiza realizata de catre expertul angajat de Primarie rezulta ca oferta depusa de catre AICI, pentru fiecare din aceste paţi, are alte date. Partea scrisa cuprinde nişte date, partea desenata, de arhitectura, altele, practic alte dimensiuni ale Salii Polivalente, partea de instalaţii alte dimensiuni faţa de partea de arhitectura, şi rezistenţa la fel. Practic, oferta financiara nu are cum sa fie elaborata pe baza acestora”, a explicat Poruţiu. Acesta a confirmat ca şi in acest caz, ca şi la CON-A, concluziile expertizei arata ca nu corespunde oferta tehnica ca cerinţele din caietul de sarcini.