În raport de afirmațiile Președintelui României formulate în data de 28 august 2019, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcția de ministru al justiției a unui judecător, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă public astfel de acte ca fiind ingerințe deosebit de grave la adresa independenței justiției, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

“Secția pentru judecători subliniază în mod ferm că motivarea prezentată public de către Președintele României pentru justificarea respingerii propunerii în funcția de ministru al justiției a unui judecător, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenței și prestigiului justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii și puterea judecătorească, prin instanțele judecătorești, sunt singurele autorități îndreptățite prin dispozițiile expres prevăzute în Constituție și în legislația organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calitățile cerute de dispozițiile legale pentru exercitarea funcției.

Afirmațiile Președintelui României la adresa persoanei propuse pentru funcția de ministru al justiției, persoană care a îndeplinit funcția de judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicității acestora în cadrul mecanismelor legale și constituționale anterior amintite, un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției.

Secția pentru judecători a subliniat în nenumărate ocazii și reiterează în circumstanțele actuale că, indiferent de climatul social și politic, reprezentanții instituțiilor statului trebuie să dea dovadă în discursul public de echilibru și prudență, iar nicio situație nu poate justifica încălcarea garanției constituționale a independenței justiției.

Nu în ultimul rând, Secția pentru judecători consideră că programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justiției ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție și este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiție mai bun în folosul cetățeanului”, transmite Secţia pentru judecători a CSM.

Citește și: Dana Gîrbovan: “S-a văzut din nou că justiția e importantă ca armă în lupta politică”

3 COMENTARII

  1. Lăsați cu independența justiției, am fost prin sălile de judecată clujene și am văzut judecătorii independenți cum se șterg la dos cu legea dacă statul încalcă barbar normele juridice!

  2. Aceste gestuti si afirmatii ar trebui sa dea de gandit cetatenilor din tara daca in urma afirmatiilor facute de presedinte mai merita sa fie ales sau nu avand in vedere ca acesta a incalcat grav independenta justitiei prin afirmatiile facute !!!!

  3. Este necesara o lege care sa pedepseasca suprimarea autoritati de stat. Aceasta lege va consolida in mod temeinic statul de drept, pedeapsa sa fie mica puscarie de la 1 la 3 luni, sau salariu pe o luna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.