Moştenitorul Casei Hintz: „Lupt de 12 ani şi cred ca e destul”

Moştenitorii familiei Hintz, proprietara imobilului in care se afla astazi Muzeul Farmaciei, deposedata de comunişti, nu mai au rabdare. Aceştia doresc sa vanda sau sa stabileasca o chirie pentru cei care ocupa cladirea, dupa 12 ani de procese pentru retrocedarea Casei Hintz. Bloggerul clujean Andrei Aroneţ a realizat un interviu cu Hintz Gabor-Csaba, cel mai tanar din cei 8 moştenitori carora instanţele le-au recunoscut dreptul asupra imobilului din centrul Clujului.

Hintz Gabor povesteşte ca farmacia a fost luata in 1949. „Dupa aceea nu s-a mai deschis ca şi farmacie, nu a mai fost deschisa, asta este şi un noroc, pentru ca inauntru toate frescele au ramas originale, din timpul lui Mauksch şi Hintz”, arata urmaşul. In legatura cu naţionalizarea, acesta relateaza ca tatal şi bunicul sau doreau sa deschida  farmacia, dar era pazita de doi oameni. „Nu au mai avut voie niciodata sa intre in farmacie. Tot ce era in farmacie… tatal meu nici o haina care era in farmacie nu a avut voie sa o scoata. Deci totul a ramas aşa cum a fost”, mai spune Hintz.

Chiriaş in propria casa

Dupa naţionalizare, familia a ramas in Cluj. Tatal lui Hintz Gabor a lucrat ca farmacist. „A lucrat in Cluj in multe farmacii, eu imi amintesc la Farmacia nr. 1, nr. 4 şi aşa mai departe. In casa am ramas noi. Bineinţeles, unele camere au fost rechiziţionate, şi de aceea erau camere in care locuiau doua femei. (…) Am platit chirie şi bunica mea a ramas aici, bunica Hintz a platit chirie”, işi aminteşte moştenitorul. Fiind de origine germana, familia a plecat pana la urma cu totul din Romania, iar in casa au ramas chiriaşii. Pe rand, toţi membrii familiei Hintz s-au stabilit in strainatate in mod legal, pentru ca era inca pe vremea lui Ceauşescu.
Dat fiind ca niciunul din urmaşii farmacistului Hintz nu doreşte sa se intoarca in ţara, moştenitorii vor sa dea casa, fie in chirie, fie sa o vanda. „Noi nu putem sa reţinem casa pentru ca costa numai bani şi din chirie nu se poate intreţine, vrem sa vindem. Suntem opt care am moştenit, de acelaşi grad cu mine, dar noi vrem sa vindem. Trebuie sa ne inţelegeţi, noi luptam de 12 ani sa primim casa. Am pierdut primii şase ani pentru ca aici locuia un prieten de-al lui Funar. Dupa aceea şase ani cu muzeul pentru ca muzeul se spunea ca nu este… legea 10 spune ca tot ce este in mana statului trebuie restituit. Mi s-a restituit casa, fara muzeu, pentru ca nu statul e proprietarul, e ministerul. Am ajuns pana la curtea suprema, pentru ca şi ministerul este tot statul roman şi am caştigat”, relateaza Hintz Gabor.
Pana acum, urmaşii familiei au primit in instanţa toata cladirea, urmand sa fie realizata şi punerea in posesie a camerelor ocupate de Muzeul Farmaciei. „Evacuarea muzeului nu este interesul nostru. Trebuie sa ne inţelegeţi şi pe noi. A fost naţionalizat, restituit şi muzeul nu plateşte nicio chirie. Am caştigat şi proces pentru chirie, deci muzeul trebuie sa plateasca chirie. (…) Nu am facut procesul pentru bani, ci pentru legalitate. (…) In sala cea mare unde acum sunt obiecte sanitare nu a fost niciodata farmacie. Deci muzeul sta acolo absolut abuziv”, arata moştenitorul.

Cladire cu probleme

Acesta a subliniat ca, din cate ştie, toate procesele sunt incheiate şi caştigate. „Am primit email de la doamna Ciongradi ca muzeul vrea sa cumpere toata casa. Am o evaluare cunoscuta şi la muzeu, care va fi o baza de negociere. E mai mare de 2 milioane de euro, e din 2008 şi a fost mai mare. Ministerul trebuie sa ia legatura cu mine sau cu avocaţii care se ocupa de aceasta. Aştept ca primul pas sa-l faca muzeul, sa incepem, negocierile şi cat mai repede. Eu nu mai am rabdare. Lupt de 12 ani şi cred ca e destul”, a conchis Hintz Gabor Csaba.
Amintim ca Radu Crişan, directorul instituţiei a declarat pentru Gazeta de Cluj ca moştenitorii au cerut in instanţa şi obiectele expuse in Muzeul Farmaciei, insa tot ce a ramas din vechea farmacie dupa naţionalizare şi transformarea in placintarie, utilitate cu care a funcţionat timp de caţiva ani ani, este un dulap incastrat in perete. Colecţia expusa in prezent are la baza obiectele adunate de profesorul Iuliu Orient şi imbogaţita de-a lungul timpului cu alte donaţii de obiecte folosite in activitatea farmaceutica din Transilvania medievala.
Cladirea este una cu probleme, au aratat atat Crişan, cat şi locatarii acesteia, iar cine o va cumpara va avea mult de lucru şi va trebui sa faca investiţii considerabile, dat fiind ca este vorba de o cladire de secolul XVI, care are nevoie de avize speciale pentru orice mica modificare. O soluţie ar fi cumpararea intregii cladiri de catre Ministerul Culturii, care a invitat deja in repetate randuri moştenitorii la negocieri in legatura cu vanzarea acesteia. Potrivit lui Crişan, moştenitorii cereau pe cladire anul trecut doua milioane de euro, dar nu a existat nicio oferta pentru aceasta, in afara de cea a Ministerului Culturii.

Negocieri cu MNIT

Elena Rachita, consilierul juridic al Muzeului Naţional de Istoria Transilvaniei (MNIT), in subordinea caruia este Muzeul Farmaciei, a explicat ca au fost deja lansate proceduri pentru a relua negocierile, iar Ministerul Culturii are drept de preemţiune in cazul vanzarii imobilului şi trebuie anunţat in cazul in care urmaşii decid sa-l scoata pe piaţa.
„Nu am primit nicio adresa oficiala. Aşteptam. Ştiu ca mai sunt procese pe rol. Aşteptam sa se termine ca sa putem face o oferta moştenitorilor Hintz. Suntem interesaţi sa cumparam intreaga cladire”, a declarat directorul Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei, Carmen Ciongradi, pentru Adevarul.
Imobilul va fi cumparat dupa ce se va face o evaluare a unui expert, iar apoi va intra intr-un proces de reabilitare, potrivit acesteia. „Nu ne-a parvenit inca soluţia Inaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie din 27 aprilie. Ştim ca aceasta a dat caştig de cauza moştenitorilor Hintz. Cu aceştia mai sunt doua procese pe rol, la Cluj, unul legat de evacuare, iar al doilea, legat de faptul ca muzeul contesta, la Curtea de Apel, decizia Tribunalului de a plati moştenitorilor Hintz o chirie de circa 38.000 de lei pentru 3 ani”, afirma juristul Muzeului de Istorie, Elena Rachita. Muzeul refuza sa plateasca respectiva chirie deoarece nu exista niciun contract semnat in acest sens cu moştenitorii, insa Hintz Gabor declara ca caştigat definitiv acest proces.

Diana Gabor


Altfel de placintarie

Aşa cum am mai relatat, in lipsa unor cumparatori, moştenitorii s-au gandit sa mai faca un ban şi au inchiriat spaţiul de la strada unui restaurant spaniol, cu o chirie de 3000 de euro pe luna, potrivit unor surse. Gazeta de Cluj a fost sesizata in legatura cu faptul ca proprietarii restaurantului au dat gauri in peretele dinspre curtea interioara al Casei Hintz, casa monument istoric, care dateaza din secolul XVI. De asemenea, tamplaria dinspre strada pare schimbata, iar aparatele de aer condiţionat fac balţi in curte.
Atat vecinii, cat şi administraţia Muzeului Farmaciei, au declarat ca a fost sesizata Comisia Monumentelor, dar nimeni nu a venit inca sa vada starea cladirii, astfel ca este indoielnic faptul ca aceasta ar fi emis autorizaţiile necesare. Aceasta ipoteza a fost confirmata de arhitectul Virgil Pop, de la Comisia Monumentele Istorice, care a declarat ca „nu s-a solicitat şi nu s-a eliberat vreun aviz pentru casa Hintz. Lucrarile sunt ilegale”. Vecinii povestesc ca atunci cand au vrut sa vopseasca ramele ferestrelor şi au solicitat aprobarea comisiei, li s-a permis sa foloseasca doar vopsea albastra care sa corespunda aspectului iniţial al cladirii. Tamplaria restaurantului, insa, a inlocuit complet pe cea veche, susţin aceştia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.