CJ Cluj a atribuit, fără a organiza vreo licitație, contractul de supervizare a lucrărilor la Sistemul de management integrat al deșeurilor (SMID) Cluj. Firma care se va ocupa de contract este Irimat Cons, firma lui Florin Goroneanu, fost angajat la Compania Națională de Drumuri. Nu este prima afacere pe care această societate o încheie cu administrația județeană pe marginea acestui proiect. Pe la urechile lui Goroneanu a vâjâit o anchetă a procurorilor DNA, dar omul a scăpat de acuzații.
Contractul ”Servicii suplimentare de Asistență tehnică pentru Supervizarea contractelor de lucrări aferente proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor din județul Cluj” a fost acordat, fără organizarea vreunei licitații, firmei Irimat Cons. Valorea lui este de 180.000 lei, fără TVA. Oficialii CJ Cluj arată că nu au organizat o licitație pe motiv de ”absență a concurenței pentru motive tehnice”.
Nu este prima afacere pe care firma Irimat și CJ Cluj o fac împreună pe marginea proiectului gropii de gunoi a Clujului.
În 2016, CJ Cluj a atribuit licitația pentru supervizarea lucrărilor la proiectul rampei de gunoi (SMID) a județului plătit în mare parte cu fonduri europene. Inițial, autoritatea județeană estimase acest contract la suma 4.324.948,81 de lei, fără TVA. Cu toate acestea, firma ploieșteană Irimat Cons a câștigat contractul pentru suma de 1.425.016 de lei, fără TVA.
Anul trecut, CJ Cluj a suplimentat tot cu 200.000 de lei contractul încheiat cu Irimat Cons.
Atribuirea a fost făcută tot fără licitație, iar reprezentanții administrației județene au ”negociat” de la valoarea estimată de 203.494,42 de lei, fără TVA, la suma de 203.000 de lei, fără TVA.
Cei 200.000 de lei erau destinați pentru ”servicii suplimentare de asistentă tehnică pentru supervizarea contractelor de lucrări aferente proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor din județul Cluj” în condițiile contractului de servicii nr. 8336/61/6.4.2016, respectiv pentru următoarele contracte de lucrări: — Lucrări suplimentare necesare închiderii depozitului neconform de deșeuri Pată Rât, — Lucrări suplimentare necesare pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a versantului pe care este amplasată celulă de depozitare din cadrul CMID județul Cluj, inclusiv a lucrărilor conexe aferente celulei de depozitare. S.C. Irimat Cons este contractantul inițial, conform contractului de servicii nr. 8336/61/6.4.2016, potrivit art. 236 alin. (4) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, contractului de servicii nr. 8336/61/6.4.2016 i se aplică Instrucțiunea nr. 1 din 2.3.2016 privind modificarea contractului de achiziție publică în cursul perioadei sale de valabilitate și încadrarea acestor modificări că fiind substanțiale sau nesubstanțiale, analizând serviciile suplimentare prin prismă acesteia rezultă o modificare substanțială, neputând fi separate lucrările nu se pot separă nici serviciile Inginerului care supervizează execuția acestora, în aceste condiții fiind aplicată procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare în bază prevederilor art. 104 alin. (1) lit. b) din Lege”, arată CJ Cluj.
Licitații pe bandă rulantă pentru un fost șef la Compania de Autostrăzi
Societatea îi aparține omului de afaceri Florin Goroneanu, unul dintre apropiații lui Nelu Iordache și fost coleg de muncă cu el pe vremea când amândoi erau șefi în CNADNR.
De numele lui Goroneanu se mai leagă și un dosar al DNA peste care s-a pus praful. În 2010, DNA s-a autosesizat în cazul contractului semnat de CNADNR cu Ascot Engineering Services SRL, companie care s-a înființat în timpul licitației și ai cărei acționari erau angajați ca și consultanți la Compania de Drumuri și Autostrăzi. În cadrul licitației respective, Goroneanu era președintele comisiei de licitație care a atribuit contractul de 3 milioane de euro, în timp ce el fusese angajatul unuia dintre acționarii Ascot, firma Hyder Consulting.
În urmă cu doi ani, firma Irimat a câștigat la Constanța un contract similar cu cel licitat de CJ Cluj. Metoda a fost aceeași, sublicitarea.
Dacă valoarea estimată a contractului ”Asistență tehnică privind Supervizarea contractelor aferente Sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Constanța” a fost de 5.847.433,22 lei, fără TVA, acesta a fost atribuit la valoarea de 1.798.167 lei, fără TVA, firmei lui Goroneanu.
În perioada 2005-2007, el a fost director adjunct în cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) din România, fiind coleg, în acea perioadă cu Nelu Iordache. Funcţia de la CNADNR a venit, potrivit presei, pe linie politică, din partea Partidului Democrat, prezent la guvernare alături de Partidul Național Liberal. În 2007, după preluarea ministerului de către liberalul Ludovic Orban, Florin Gelu Goroneanu a plecat de la conducerea companiei.
În urmă cu doi ani, firma lui Goroneanu a câștigat un contract de la Ministerul Transporturilor. Contractul a fost atribuit în 29 decembrie 2016, prin procedură simplificată, și a vizat prestarea de servicii de asistență tehnică pentru supervizarea lucrărilor de construcție a infrastructurii rutiere și feroviare de acces la noul pod peste Dunăre de la Calafat-Vidin. Inițial, Ministerul Transporturilor era decis să cheltuiască pentru aceste servicii 264.000 de lei fără TVA, însă, în urma selecției de oferte, contractul a fost atribuit companiei ploieștene SC Irimat Cons SRL, pentru 149.750 de lei fără TVA.
În perioada 2009-2016, SC Irimat Cons SRL a primit din partea autorităților centrale sau locale contracte în valoare de nu mai puţin de 22.222.136,2 lei cu TVA inclus, adică 5.059.605,4 milioane de euro. Toate pentru servicii de asistență tehnică și consultanță.
Irimat a luat niște bănuți și de la nașul Boc
Firma Irimat Cons a câștigat de la municipalitatea clujeană și serviciul de dirigenție de șantier a obiectivului de investiții «modernizarea liniei de tramvai» în asociere cu compania Acciona Ing. SA. contractul a fost câștigat pentru valoarea de 0,6528% din valoarea situațiilor de lucrări executate și acceptate la plata de inspectorul de șantier în situația în care valoarea totală a lucrărilor de reabilitare la linia de tramvai din Cluj Napoca a fost de peste 100 de milioane de lei.
Contracte câștigate prin metoda sublicitării
Tot în 2016, CJ Cluj a mai atribuit o licitație firmei lui Goroneanu. Și în acest caz, câștigarea licitației a fost posibilă cu un preț net inferior față de cel estimat de administrația județeană. Este vorba de contractul ”Prestarea serviciilor de proiectarea și asistența tehnică pentru realizarea documentațiilor necesare realizării obiectivului POR 2014-2020 – Axa 6 îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională – Traseu Regional Transilvania Nord”. CJ Cluj estimase valoarea lucrărilor la suma de 954.484 de lei, fără TVA. Însă cei de la Irimat Cons au câștigat pentru suma de 398.700 de lei, fără TVA.
De asemenea, în județul Brăila pentru contractul ”Asistență tehnică pentru supervizarea contractelor aferente SMID din județul Brăila”, evaluat la aproape două milioane de lei, SC Irimat a câștigat lucrările pentru aproximativ jumătate din sumă, 1.044.948 de lei, fără TVA.