In ciuda protestelor facţiunii comuniste

10.000 de unionişti vor marşalui la Chişinau

In ciuda evenimentelor violente din cadrul marşului unionist de la Balţi, Platforma Civica „Acţiunea 2012”, alaturi de PNL şi alte organizaţii unioniste, cheama moldovenii la un marş pentru unirea Basarabiei cu Romania. Comuniştii au declarat ca un astfel de marş scindeaza populaţia şi invita la violenţe şi cer Primariei Chişinaului sa-l interzica.

10.000 de unionişti vor marşalui duminica, 16 septembrie, cu steaguri tricolore şi mesaje de unitate naţionala pe strazile Chişinaului. Organizatorul marşului, platforma Civica „Acţiunea 2012” cheama toate forţele pro-unioniste din Republica Moldova sa se alature Marşului unionist de pe 16 septembrie. Platforma civica „Acţiunea 2012” militeaza pentru drepturile europene ale basarabenilor şi pentru Unirea Republicii Moldova cu Romania.

Comuniştii de tem de posibile violenţe

Pe de o parte, unioniştii cer ajutor Primariei Chişinau pentru ca marşul sa se desfaşoare in mod paşnic. „Avand in vedere incidentele de la marşurile organizate vara aceasta la Cahul şi Balţi, facem un apel catre Ministerul de Interne sa ne asigure integritatea fizica, dreptul la libera exprimare şi pluralismul opiniilor. Speram ca pe 16 septembrie nu vom mai avea parte de scene in care comuniştii şi aliaţii acestora sa instige la ura şi violenţa, sa atace cu oua, pietre şi petarde atat participanţii la Marş, cat şi jurnaliştii ce reflecta evenimentul, punand iaraşi sub semnul intrebarii democraţia şi statul de drept din Republica Moldova”, au anunţat membrii Platforma Civica „Acţiunea 2012”, citaţi de Romanian Global News.
Pe de cealalta parte, aleşii comunişti din cadrul Consiliului Municipal Chişinau solicita primarului Dorin Chirtoaca sa interzica desfaşurarea Marşului Unirii, programat in ziua de 16 septembrie, „pentru a preveni posibile violenţe”, scrie 24h.md. „Consilierii PCRM din CMC fac un apel catre conducerea Primariei Capitalei, fracţiunile şi grupurile din Consiliul Municipal, sa protejeze locuitorii Chişinaului, pentru a preveni violenţele in strada şi incitarea la ura etnica. Orice alta soluţie ar insemna ca autoritaţile municipale acopera provocatorii şi faciliteaza organizarea carnagiului in centrul oraşului”, se menţioneaza intr-un comunicat de presa.
Primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoaca, a declarat, dupa incidentul de la Balţi, ca autoritaţile din Chişinau nu iau in calcul interzicerea sau ingradirea organizarii şi desfaşurarii unor asemenea manifestari in masa, deoarece, potrivit edilului, nu societatea este de vina pentru degenerarile de acest gen, ci politicienii care instiga la ura interetnica şi la violenţe, scrie UNIMEDIA.

Şi PNL iese la marş

Partidul National Liberal a anunţat ca va participa activ şi masiv la Marşul Unirii de la 16 septembrie. In şedinţa Biroului Permanent Central de joi, 6 septembrie, au fost examinate cateva chestiuni, inclusiv participarea la manifestaţia publica iniţiata de Platforma civica “Acţiunea-2012“. Aceasta poziţie a fost anunţata, tot pe 6 septembrie, in şedinţa tradiţionala a Platformei unioniste “Consiliului Unirii”, convocat pe tema sprijinirii iniţiativei ca unioniştii sa mobilizeze 10.000 de participanţi la un nou Marş al Unirii in Chişinau, pe 16 septembrie, se arata intr-un comunicat de presa preluat de Romanian Global News.
Pornind de la cazurile ieşite de sub controlul poliţiei la marşurile paşnice ale unioniştilor de la Chişinau, Cahul şi Balţi, PNL le cere instituţiilor statului sa respecte legea şi sa nu caute motive artificiale şi inventate pentru a o ocoli. De asemenea, PNL cere instituţiilor statului sa inceteze a-i intimida pe organizatorii Marşului Unirii sau a impiedica libera exprimare a cetaţenilor, ci sa caute metode şi modalitaţi pentru a asigura securitatea participanţilor la Marşul Unirii şi pentru a-i izola pe violatorii dreptului la intruniri publice ale cetaţenilor ce au opinii pe care ei le contesta. PNL va cere – printr-un demers adresat Procuraturii Generale – sa cerceteze cazurile şi sa deschida dosare reprezentanţilor statului care nu işi indeplinesc obligaţiile profesionale in timpul Marşurilor Unirii şi pun, astfel, in pericol viaţa cetaţenilor Republicii Moldova.

KGB-ul insista

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, fost KGB-ist, cere insa interzicerea marşului. „Autoritaţile trebuie sa intervina imediat şi sa interzica ambele manifestaţii. Ele nu fac decat sa adanceasca prapastia care s-a format in societate. Este un proces pe care nu-l vom putea opri daca nu acţionam acum. Ei sunt extremişti care nu au nimic in comun cu interesul ţarii. Nu ştim de cine sunt sprijiniţi, de cine sunt puşi la cale. Daca vrem sa ne manifestam ca partide care sunt inregistrate in Moldova, care işi fac griji pentru aceasta ţara, acum e momentul”, a declarat Diacov intr-o intervenţie pentru UNIMEDIA.
Contactaţi de Romanian Global News, lideri ai Platformei Civice “Acţiunea 2012” au declarat ca spera ca reprezentanţii SIS, ai Poliţiei, ai Procuraturii şi jurista Primariei din Chişinau nu se afla sub influenţa unui individ ca Diacov. Pentru ca la discuţiile de miercuri 5 septembrie aşa pareau,
Platforma Civica se intreaba daca cumva parerile exprimate de jurista Primariei, apropiate declaraţiilor lui Diacov, sunt cele transmise de Primarul general Dorin Chirtoaca.
Reprezentanta Platformei Civice „Acţiunea 2012”, Elena Podoleanu, a declarat: „Primaria municipiului Chişinau a venit cu propunerea ca Marşul sa se desfaşoare de la Academia de Ştiinţe pana in Piaţa Marii Adunari Naţionale, deşi in declaraţia noastra am avut ca punct final al Marşului scuarul Teatrului Naţional de Opera şi Balet. Suntem, prin urmare, de acord sa ajustam traseul Marşului nostru indicat pentru a evita orice fel de confruntare, singura confruntare pe care o salutam şi o incurajam este cea a ideilor”.

Diana Gabor

Ce s-a intamplat la Balţi

Marşul unionist la care au participat circa 400 de persoane a fost unul paşnic, desfaşurat cu aprobarea autoritaţilor. Deşi au fost provocaţi in mod constant, unioniştii au marşaluit in continuare manifestandu-şi susţinerea pentru reunirea celor doua state romaneşti, scandand „Basarabia este Romania!” şi „Unire”. Unioniştii participanţi la un marş au fost atacaţi de extremişti rusofoni. „Intervenţia” sutelor de persoane, membri ai Partidului Socialist din Republica Moldova, Partidului Socialist Democrat, Ligii Tineretului şi patrioţilor Moldovei, a dus la anularea marşului organizat de Platforma Civica „Acţiunea 2012”, dar a lasat in urma şi victime din randul jurnaliştilor care relatau la faţa locului.
O reportera de la Jurnal TV şi un reporter al Unimedia au fost loviţi cu brutalitate de batauşii rusofoni, reportera Victoria Ocara fiind internata cu plaga la cap. Poliţia a anunţat ca a reţinut persoana care se face vinovata de ranirea reporterului Jurnal TV, Victoria Ocara, in timpul protestelor de la Balţi. O piatra aruncata din tabara extremiştilor rusofoni care protestau faţa de marşul unirii la Balţi a ranit reporterul Jurnal TV.
Reintorşi in Chişinau de la Balţi, o parte a reprezentanţilor Platformei Civice “Acţiunea 2012” au mers la sediul MAI din Chişinau pentru a-şi exprima indignarea faţa de actele de violenţa care au periclitat desfaşurarea marşului unionist paşnic organizat la Balţi.
Ministerul Afacerilor Interne  de la Chişinau a anunţat ca a intentat doua dosare penale pentru huliganism şi violarea dreptului la libertatea intrunirilor in urma manifestaţiilor violente de duminica, 5 august, de la Balţi. Acestea risca pedeapsa cu amenda sau privaţiune de libertate pe un termen de pana la 7 ani. Totodata, o persoana a fost reţinuta, fiind suspectata de agresarea unui colaborator de poliţie. Alte cinci persoane au fost audiate de organele de ancheta, urmand a fi luata o decizie in vederea calificarii acţiunilor acestora.
Din mulţimea de manifestanţi au fost identificate şi izolate de catre colaboratorii de poliţie peste 50 de persoane de la care au fost ridicate mai multe obiecte interzise (bile de metal, briciuri, portative pentru drapel, fibre şi lanţuri de metal). Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinau informeaza ca examineaza probele video şi de alt gen in vederea identificarii tuturor persoanelor vinovate şi tragerii acestora la raspundere conform legislaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.