Romanii din Serbia şi Bulgaria, haituiţi de autoritaţi fara oprire
Chiar daca pe plan diplomatic, Ministerul de Externe da semne ca Romania nu şi-a abandonat diaspora din Serbia şi Bulgaria, situaţia de fapt este una mult mai sumbra, romanii de peste hotare fiind tot mai des victimele unor harţuieli neincetate. Autoritaţile sarbe şi bulgare par sa fie decise sa destrame organizaţiile religioase şi laice romaneşti, intr-un efort al carui scop este dezromanizarea zonei.
Pe hartie situaţia este sub control
Din punct de vedere teoretic, diplomaţii autohtoni par a fi luat in serios ameninţarile de care au parte romanii şi vlahii de peste hotare, in ultima perioada existand tot mai multe demersuri pozitive pe plan internaţional in acest sens. La Reuniunea Anuala a Diplomaţiei Romane ce a avut loc la Bucureşti, Ministrul de externe Titus Corlaţean a purtat o serie de discuţii cu secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare in Europa (OSCE), ambasador Lamberto Zannier despre situaţia romanilor de peste hotare. Cu ocazia acestei intalniri, Ministrul de Externe Titus Corlaţean a subliniat faptul ca Romania contribuie la identificarea de soluţii vizand depaşirea impasului in care se afla regimul de control al armamentelor convenţionale in Europa, in plus ţara noastra pronunţandu-se pentru implicarea activa a organizaţiei pan-europene in promovarea drepturilor omului şi ale minoritaţilor naţionale. Cu aceasta ocazie s-a facut referire expresa la situaţia minoritaţii romane din Serbia, conflict care mocneşte tacit dar la care nu s-a gasit pana acum o soluţie satisfacatoare. Atat reprezentantul Romaniei cat şi secretarul general OSCE au subliniat necesitatea dezvoltarii activitaţilor de teren, evidenţiind importanţa prezenţei organizaţiei, prin misiuni şi oficii, pentru impulsionarea democratizarii, a statului de drept şi a drepturilor omului in ţarile membre, cu impact direct asupra creşterii securitaţii şi stabilitaţii pan-europene. Cu alte cuvinte, pe viitor situaţia romanilor de peste hotare se va ameliora din punct de vedere a supravegherii abuzurilor indreptate asupra lor, chiar daca momentan soluţiile sunt doar pe hartie.
In cadrul aceluiaşi eveniment, Ministrul de Externe Titus Corlaţean a prezentat noua strategie a MAE pentru stimularea participarii comunitaţilor romaneşti din strainatate la proiectul „o singura Romanie”, in cadrul caruia romanii din strainatate reprezinta un vector important al acţiunii de remodelare a societaţii romaneşti.
Continua acţiunile antiromaneşti in Serbia
In timp ce reprezentanţii diplomaţiei romane prezenţi la evenimentul anual discutau strategii de aparare a intereselor romanilor de peste hotare, autoritaţile sarbe şi bulgare au continuat seria acţiunilor antiromaneşti indreptate asupra vlahilor şi romanilor. Intr-o scrisoare adresata de diaconul şi preşedintele consiliului parohial din Bobova, Protopopiatului Ortodox Roman de Dacia Ripensis, acesta arata ca autoritaţile sarbeşti continua ameninţarile la adresa populaţiei romaneşti. „Este vorba despre actiunile comise in mod neoficial şi semioficial din partea securitati şi politiei locale, care actioneaza inca din luna martie a acestui an impotriva existenţei parohiei noastre ortodoxe romane in Bobova. In moduri diferite, uneori greu de explicat, de la nişte sfatuiri prieteneşti cu intentia de ai indeparta pe oameni de Biserica Noastra Ortodoxa şi pana la implicare directa in viata credincioşilor noştri şi a Bisericii Ortodoxe Romane.
Dupa informatiile obtinute de credincioşi, politiştii din zona, sau pe unii securitatea, i-au contactat , direct sau indirect, in felul sus explicat, adresandu-le intrebari sugestive şi tendenţioase, precum – „ce cautati in biserica romaneasca, de ce va bagati in aşa ceva„, „oare nu ştiti ca biserica romaneasca este ilegala şi veti avea complicaţii, de ce aveti nevie dea aşa ceva`, şi aşa mai de parte. Au fost amenintati si credinciosii care poseda firmele sale particulare, spunandu-li-se „de ce ai treaba cu biserica romana, esti un om de afaceri, ai firma, de ce sa-ti faci probleme?„Din cauza supravegheri exagerate si prezentei peste masura a politistilor, cum m-au instiintat insisi cei care au adunat semnaturi, pentru ai cere episcopului nostru Daniil infiinţarea unei parohii romaneşti in localitatea Bobova, trebuind ei sa ascunda hartiile si sa ocoleasca fugind peste locuri sau ţarine”, s-au retras catva ne mai luand parte la formarea consiliului parohial.” arata parintele.
In Bulgaria se urmareşte relocarea romanilor
Nici in Bulgaria situaţia romanilor de peste hotare nu este mai buna, autoritaţile din localitatea bulgara Vidin continuand acţiunile antiromaneşti. Intr-un interviu, preşedintele asociaţiei etnicilor romani din Bulgaria, Ivo Gheoghiev, arata situaţia disperata cu care se confrunta romanii din Bulgaria. „Fraţi romani de pretutindeni, Primaria de la Vidin impreuna cu autoritatile locale din nou au inceput sa tortureaza romanii din Bulgaria, incercand din nou sa ne scoata din spaţiu de unde ne aflam, violand spaţiul la sediul AVE, distrugand tabelele cu inscriptii ale sediului si cerand ca noi sa parasim spatiul unde ne aflam care nu este proprietatea primariei si este in proces de judecata cu statul bulgar.”a aratat acesta. Intr-un apel destinat tuturor romanilor, Ivo Ghiorghiev cere sprijinul tuturor „ Frati romani care duceti suflet si spirit romanesc ajutati-ne ca sa nu isi mai bata joc autoritatile din Bulgaria de noi, trimiteti scrisori de protest pe facebook , sau direct catre autoritatile din Bulgaria. Romanii sunt umiliti si torturati psihic de autoritati. Va rog fratilor dati o mana de ajutor.”
Actiunile antiromaneşti din Bulgaria
1. Intoleranta etnica care se aplica de zeci de ani de zile acuma a devenit violenta la adresa singurei organizatii romanesti din Bulgaria care a creat o biblioteca romaneasca si face cursuri de limba romana benevol, fara nici un sprijin;
2. Violare de spatiu este o ilegalitate care dupa legile in vigoare se pedepseste;
3. Distrugerea de bunuri, functionari ai primariei din Vidin au aruncat zeci de cutii de carioci care au fost donate pentru copii care invata limba romana si urmau ca sa fie date in prima zi de scoala pe 15.09.2012;
4. Refuzarea de orice dialog din partea primarului cu noi ;
5. Continuarea procesului de asimilare dorit mentinut din partea oficialitatilor din Bulgaria impotriva noastra prin nerecunoasterea noastra ca neam si refuzarea de a se deschide scoli de limba materna in zonele cu masa compact romaneasca de aici;
Andrei Tomoş
vreti drepturi pt minoritatea romaneasca de pe la vecini???! sa mearga UDMR la negocieri si sa vedeti ca vor avea drepturi ,noi romani …parca suntem depasiti, sau NU ne intereseaza ~!