La Loto se fac cele mai sigure fraude
Ultimul raport al Curtii de Conturi a Romaniei arata ca in perioada in care Loteria Romana a fost condusa de dejeanul Gheorghe Benea, in cadrul institutiei s-au constatat o serie de ilegalitati in urma carora compania a fost prejudiciata cu peste 18 milioane de euro. In urma unui control efectuat in perioada 24.01-16.05.2011 la Compania Nationala Loteria Romana(CNLR), Curtea de Conturi a conchis: ”Concluzia generala care se desprinde din verificarea efectuata este aceea ca la nivelul CNLR s-a conturat o practica in acordarea nelegala şi derularea defectuoasa a contractelor de achiziţie”.
Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca Loteria Romana a incheiat mai multe contracte cu diverse societati comerciale prin care institutia publica a fost prejudiciata. Spre exemplu, in cadrul contractului incheiat intre SC Compania de Paza Shelter Security SRL si Loteria Romana s-a constatat ca in documentaţia de atribuire au fost stabilite criterii tehnice restrictive, nu au fost identificate documente din care sa rezulte modul de calcul al necesarului de autoturisme şi personal pentru prestarea serviciilor. Cu toate ca oferta prezentata de SC Compania de paza Shelter Security SRL nu a fost conforma cu documentaţia de atribuire,firma a fost declarata in mod incorect caştigator al licitaţiei. ”Ca urmare: au fost supraevaluate produsele, serviciile şi software-ul de monitorizare; au fost procurate produse software care nu raspund funcţionalitaţilor pentru care au fost achiziţionate; au fost neimplementate produsele software, in condiţiile in care salariaţii carora le erau destinate nu au cunoştinţa despre aplicaţiile informatica”, precizeaza inspectorii CC. In aceste condiţii, CNLR a fost prejudiciata cu suma totala de 44.143.657,12 lei. De asemenea, prin incalcarea documentaţiei de atribuire, s-a prevazut şi s-a platit in contractul incheiat cu SC Compania de paza Shelter Security SRL, un avans de 30% din valoarea lucrarilor, suma platita in acest fel in mod necuvenit fiind de 23.779.160,13 lei”, se arata in raportul Curtii de Conturi. De asemenea, inspectorii Curtii de conturi au descoperit ca si prin contractul incheiat cu SC Form Trade, institutia publica a fost prejudiciata. ”Prin incheierea unui contract de comision cu o societate comerciala, SC Form Trade SRL Focşani, a carei activitate s-a rezumat numai la operaţiunea comerciala efectuata cu CNLR şi prin modificarea clauzelor contractuale stabilite iniţial, a scopului şi a naturii juridice a contractului, printr-un proces verbal semnat de o persoana, fara nicio funcţie şi atribuţii in acest sens, angajat de 24 zile la companie, CNLR a fost prejudiciata cu suma totala de 25.151.189,65 lei(5.589.153,25 euro)”- constata inspectorii CC. Acestia mai precizeaza: ”Conducerea CNLR, asistata de Consiliul de Administraţie, fara a lua masurile legale de recuperare a sumei platite in avans in mod necuvenit, a gasit doar „soluţia” reducerii stocurilor prin oferirea cartelelor telefonice Pelegrin ca premii la jocurile loto organizate sau prin utlizarea in activitatea proprie, majorandu-se in acest fel, in mod necorespunzator, cheltuielile companiei, in condiţiile in care contractul a fost incheiat pentru obţinerea de venituri”.
Contract cu Radacini de 715.386 de euro
In condiţiile inexistenţei la dosarul licitaţiei a documentelor pentru stabilirea valorii estimate şi a specificaţiilor tehnice, prin documentaţia pentru atribuirea contractului privind „Furnizarea de autovehicule in sistem buy back” s-a supraevaluat valoarea estimata pentru autoturismele ce urmau a fi procurate. De asemenea, s-au stabilit pentru acestea specificaţii tehnice care nu permiteau niciunui producator sau comerciant de autovehicule de pe piaţa din Romania, inclusiv S.C. Radacini Motors S.R.L. Bucureşti, sa prezinte oferte la licitaţia organizata de CNLR. Cu toate acestea, singurul ofertant S.C. Radacini Motors S.R.L. Bucureşti, cu care de altfel s-a şi incheiat contractul, a fost admis pentru a participa la licitaţie, caracteristicile tehnice inexistente introduse in documentaţia de atribuire conducand la impiedicarea participarii altor ofertanţi la licitaţia respectiva, existand in acest fel indicii ca a fost direcţionat contractul catre furnizorul in cauza. ”In condiţiile in care CNLR a solicitat procurarea unui numar semnificativ de automobile (183 bucaţi), S.C. Radacini Motors S.R.L. Bucureşti nu numai ca nu a oferit un discount, ci a ofertat preţuri chiar mai mari decat cele pe care le practica respectiva companie la data ofertei. Pentru cele 182 de automobile procurate pentru activitatea proprie, CNLR a platind in plus suma totala de 3.219.239,49 lei (715.386,55 euro – n.red), inclusiv TVA”- se arata in concluziile raportului. Curtea de Conturi a constatat ca CNLR a efectuat plaţi nejustificate şi nelegale catre SCA Raţiu & Raţiu, in suma totala de 12.026.460,07 lei(2.672.546,68 euro-n.red.). ”Fara sa analizeze situaţia patrimoniului, precum şi variantele de soluţionare a situaţiilor spaţiilor neintabulate, CNLR a incheiat cu SCA Raţiu & Raţiu, un contract avand, practic, acelaşi obiect cu doua contracte derulate şi platite anterior (in anul 2006 cu SCA Hahui si Asociaţii şi in anul 2008 cu Cabinet de Avocat Arthur Muşetescu)”- prezizeaza autorii controlului. Pentru prestarea acestor servicii, CNLR a efectuat plaţi nelegale in valoare de 10.291.454,70 lei. CNLR a incheiat contracte subsecvente pentru prestarea aceloraşi servicii care ar fi trebuit sa fie realizate de salariaţii serviciului Achiziţii. Urmare derularii acestor contracte, CNLR a platit, nejustificat şi nelegal, suma de 1.112.871,11 lei catre SCA Raţiu & Raţiu. CNLR a solicitat societaţii de avocatura sa efectueze servicii de consultanţa juridica deşi au fost aprobate de Consiliul de Administraţie numai servicii de asistenţa şi reprezentare juridica. ”Procedand astfel CNLR a excedat aprobarea CA şi prevederile acordului cadru şi a platit nejustificat şi nelegal suma de 622.134,26 lei. CNLR a incheiat contracte subsecvente fara sa stabileasca valoarea acestora. Prin modul de administrare subiectiv al acordurilor cadru şi incalcarea prevederilor legale, valoarea maxima a acordului cadru din 2009 a fost depasita cu suma de 5.917.634,91 lei”- arata raportul CC.
Prejudicii de milioane
Pentru atribuirea contractului de servicii de paza umana pentru perioada 01.02.2010-31.01.2011, CNLR a utilizat o metoda de calcul care a condus la o subevaluare a contractului de achiziţie publica sub pragul de 125.000 euro, cu scopul de a eluda prevederile OUG 34/2006 care instituie obligaţii ale autoritaţii contractante in raport cu anumite praguri valorice. Pe de alta parte, CNLR SA a solicitat demararea procedurii de achiziţiei a serviciilor cadastrale pentru toate imobilele din cadrul companiei deşi in mare parte, acestea erau intabulate. Curtea de Conturi a mai constatat ca in cadrul CNLR exista un numar de 40 contracte de mandat, pentru directorii executivi şi pentru directorii centrelor de profit, incheiate de catre directorul general al companiei, fara sa fie mandatat de catre Adunarea Generala a Acţionarilor. In contractele de mandat au fost prevazute clauze care au permis acordarea unor drepturi necuvenite beneficiarilor acestora şi crearea unui prejudiciu de 1.207.341 lei. In fine, s-a constatat ca ”CNLR a incheiat, contrar intereselor companiei, un contract pentru servicii de instalare de echipamente de birotica cu SC EUROCO PARTNER INDUSTRY SRL, existand indicii ca CNLR a fost prejudiciata cu suma de 1.680.207,44 lei”.
PLUS FOTO benea
Benea e printre acuzatii inspectorilor fiscali
In cele mai multe cazuri, sunt indicati ca principali vinovati, Gheorghe Benea- directorul general, Ripanu Ovidiu- şef Serviciu achiziţii publice, contractari, derulare contracte, Iuliana Dina- şef birou control financiar preventiv, Stanculescu Cristian- director executiv al Departamentului Vanzari şi Marketing, Sucea Liviu- director executiv al Departamentului Economic si altii.
Stefan Trandafir