Profitând de cazul Caracal, adevărații băieți deștepți ai sistemului își ascută ghearele și lucrează la noi protocoale secrete încheiate între SRI și alte instituții ale statului, protocoale care au pus justiția la cheremul Serviciului Român de Informații. Pentru că după tragedia de la Caracal cu conotații interlope și trafic de persoane și o Românie fără protocoale secrete, nu-i așa că țara a scăpat de sub control? Și de parcă nu ar fi suficient, tot sub pretextul verificărilor legate de operațiunea de la Caracal, se dorește și recrearea structurii de informații din cadrul serviciului secret al MAI, controversata „Doi și-n sfert”.

Noile protocoale ”de după Caracal”

Sub motivul că tragedia de la Caracal putea fi evitată dacă nu erau anulate protocoalele secrete, se pregătesc noi protocoale de colaborare între instituțiile statului, documente la care se lucrează intens în aceste zile, susține jurnalistul Cătălin Tache. Practic, chiar dacă România nu are nevoie de protocoale secrete, ci doar de magistrați competenți, serviciile mai vor să jumulească încă o dată România, profitând de tragedia de la Caracal. Protocoalele secrete au fost aduse în discuție imediat după cazul Caracal, unii procurori au sărit ca arși susținând că rezultatul este o consecință a anulării acestora. Pe de cealaltă parte, există și magistrați onești care spun că este folosită tragedia pentru a justifica protocoalele nelegale. Practic, unii susțin că lipsa protocoalelor secrete ar fi dus la localizarea târzie a Alexandrei, iar localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceştia, iar dacă s-ar fi utilizat tehnica SRI, „indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR”, s-ar fi putut afla victima.

Deși unii susțin că dacă protocoalele ar fi fost în vigoare, nu s-ar fi ajuns la crime, uitând neregulile apărute odată cu protocoalele: subordonarea justiției și punerea pe locul doi a cetățeanului, sunt și magistrați care au acuzat folosirea cazului Caracal în alte interese. Spre exemplu, judecătoarea Dana Gîrbovan  declara că „este trista si foarte cinica folosirea cazului de la Caracal pentru ca diverși magistrați, jurnaliști sau formatori de opinie să își valideze tezele despre justiție și modificările aduse legilor justiției. Nu există astfel de legături decât în distorsiunea faptelor și a adevărului făcută prin tacticile lor manipulatorii (…). Am văzut tot procurori spunând că pe vremea când colaborau prin protocoale secrete cu SRI li se ofereau date exacte în privința localizării, ceea ce STS nu poate face. Ce lege din România dă dreptul doar SRI să facă astfel de localizări la nivel de performanță? De ce nu are și STS aparatură necesară, dacă STS și nu SRI e răspunzător de gestionarea apelurilor de urgență?”.

Ei bine, cu toate acestea, se pare că se lucrează la reînvierea protocoalelor secrete, ca urmare a dezastrelor din Caracal și Dâmbovița.

”Doi și-un sfert” redevine serviciu de informații

Aceeași sursă afirmă că în acest timp se lucrează, în mare secret, la modificările legislative aferente pentru ca actuala Direcție Generală de Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să-și recapete linia operativă a muncii de informații. Astfel că, va fi recreată structura de informații din cadrul serviciului secret al MAI. Justificarea reînființării structurii informative din actuala DGPI este făcută tot în jurul cazului Caracal și de la faptul că haosul în care s-au zbătut diversele structuri ale MAI implicate s-ar datora în mare parte lipsei unei direcții specializate de informații în cadrul DGPI.

Direcția Generală de Protecție Interna (DGPI) este urmașa celebrei ”Doi și-un sfert”, desființată în timpul regimului Constantinescu și reînființată ulterior. Despre acest serviciu secret se spune în mass-media că ar fi mai puternic chiar decât SRI, pentru că el ar centraliza informații de toate felurile adunate de polițiștii din toată țara. De-a lungul anilor, au existat diverse scandaluri în care serviciul a fost implicat, ofițerii fiind acuzați că ascultă ilegal telefoanele colegilor, dar și pe ale unor politicieni sau jurnaliști, cu scopuri mai puțin onorabile.

2 COMENTARII

  1. Ar trebui desecretizat și protocolul semnat de George Maior în numele românilor (vă vine să credeți?) și guvernul SUA, referitor la tehnologia 5G pe care baronul local al Clujului, o vrea trântită peste capetele noastre, fără ca vre-o dezbatere publică și studii științifice fundamentate, să aibă loc.
    Vom fi iradiați încontinuu cu microunde cu frecvențe între 5-30 GHz, adică tehnologia 5G: o antenă tot la 100 m, datorită razei de bătaie scurtă la aceste frecvențe.
    O provocare tocmai a fost lansată – o va primi micul tiran?
    https://clujulnou.blogspot.com/2019/09/emil-boc-agreeaza-ca-o-antena-5g-sa-fie.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.