Un criminal de război a fost omagiat de comunitatea maghiară clujeană prezentă la evenimentul Zilele Bisericii Sfântul Mihail din Cluj (28 şi 29 septembrie). Este vorba despre criminalul de război Wass Albert şi a scriitorul fascist Nyro Jozsef.

Potrivit ziarulfaclia.ro, după Liturghia oficiată în Biserica „Sf. Mihail”, cei prezenţi au putut asista la un recital suţinut de un actor ungar după opera lui Wass Albert, declarat criminal de război printr-o sentinţă a Tribunalului Poporului din Cluj din 1946. Acelaşi actor, începând cu ora 19,45 a susţinut în sala Asociaţiei Femeilor Catolice un recital din opera „Viaţa nemuritoare’’ a scriitorului fascist József Nyírő.

Acest tip de iniţiative se înscriu în categoria acţiunilor care promovează cultul persoanelor considerate crimanali de război, lucru interzis prin ordonanța de urgență 31/2002.

Wass Albert


Wass Albert a fost condamnat la moarte în contumacie, printr-o hotărîre din 1946 a Tribunalului Poporului din Cluj-Napoca, pentru crime de razboi. Scriitorul a fost dovedit că a instigat trupele hothyste să omoare români şi evrei din Mureşenii de Câmpie şi Sucutard, localităţi situate în judeţul Cluj. Unul dintre fiii săi, Andreea Wass, a demarat o acţiune în instanţă pentru reabilitarea lui Wass Albert, însă Curtea de Apel Cluj a decis că nu sunt elemente pentru a da curs unei astfel de solicitări. Cât priveşte Nyiro Jozsef, acesta a fost unul dintre cei mai zeloşi şi agresivi propagandişti ai regimului horthysto-szalasist din Ungaria.


Nyiro Jozsef


Nyiro Jozsef a fost membru al Partidului Naţional Maghiar şi, după interzicerea acestuia în 1939, al Partidului Ardelean, înfiinţat la Budapesta în decembrie 1940, după Diktatul de la Viena. Fapt demonstrat nu doar în scris, ci şi prin „acţiuni concrete”: potrivit unui raport al consulului ungar la Cluj, dr. Bothmer Karoly, Nyiro Jozsef a fost căpetenia unuia din grupurile din „grupele teroriste de elemente declasate, şovine şi fasciste” care au atacat, devastat, incendiat, terorizat şi ucis români la Cluj şi în împrejurimi, în zilele premergătoare sosirii trupelor horthiste în oraş, în 11 septembrie 1940.

La scurt timp după aceasta, ca membru al Parlamentului ungar reprezentant al maghiarilor din Transilvania, Nyiro Jozsef s-a stabilit în capitala Ungariei, unde a înfiinţat revista „Magyar Ero” (Forţa Maghiară), unul dintre instrumentele celei mai violente propagande panhungariste, şovine şi antisemite ale regimului horthysto-szalasist. Nyiro Jozsef îşi va păstra aceeaşi atitudine şi după preluarea puterii în Ungaria, în octombrie 1944, de către Partidul „Crucea cu Săgeţi – Mişcarea Hungaristă” condus de Szalasi, implicându-se cu „total devotament” în promovarea ideologiei acestuia. Esenţa personalităţii lui József Nyírő este cuprinsă în câteva fraze ale scriitorului şi criticului literar Géza Hegedűs (1912-1999) „În politică, drumul ales de el este cel al fascismului. (…)A fost dezamăgitor pentru cei care au observat înrudirea sa spirituală cu mitul criminal al purităţii sângelui. Pe aceştia i-a surprins ataşamentul clar al lui Nyírő, ce tocmai păşea pe scena politică, faţă de reprezentanţii în Ungaria ai nazismului german, faţă de Partidul Crucilor cu Săgeţi. (…) József Nyírő este un instigator la război, incitator la asasinate în masă, criminal de război în sensul dreptului penal. A aparţinut spiritual statului major al lui Szálasi. Chiar şi în emigraţie, în America şi Spania, în cărţile publicate încearcă să justifice acest spirit. (…).

3 COMENTARII

  1. N-au alte personalități. Sau poate așa înțeleg ungurii că trebuie să trăiască împreună cu alte popoare în Europa, glorificând criminalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.