CSM-ul şi Ministerul Justiţiei se cearta pe funcţiile de Procuror General al Romaniei şi Procuror Şef DNA

In aceasta perioada Ministerul Justiţiei desfaşoara selecţia procurorilor pentru mult ravnitele funcţii de Procuror General al Romaniei şi Procuror Şef DNA.  Mandatul Laurei Codruţa Kovesi in funcţia de procuror general al Romaniei se incheie la 2 octombrie, cu doua zile inaintea finalizarii selecţiei, in timp ce mandatul lui Daniel Morar la conducerea DNA, care a expirat pe 12 august, a fost prelungit pentru o perioada de şase luni. Gazeta de Cluj va prezinta condiţiile care trebuie sa le indeplineasca procuroii pentru a accede la cele doua funcţii, precum şi scandalul iscat in jurul procesului de selecţie.

Cu procurorii la psiholog

Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a anunţat faptul ca selecţia procurorilor pentru funcţiile de Procuror General al Romaniei şi Procuror Şef DNA se desfaşoara in condiţiile prevazute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor şi procurorilor, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, iar in acest scop au fost intocmite Standardele de organizare şi desfaşurare a selecţiei procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire in functiile de conducere prevazute de art. 54, alin. (1) din Legea nr. 303/2004 şi Standardele de evaluarea interviului susţinut pentru selecţia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire in funcţiile de conducere prevazute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004.

Conform acestor standarde, pentru accesul in funcţiile de conducere ale Ministerului Public, procurorii-candidaţi trebuie sa aiba o vechime de 10 ani ca procuror sau judecator, sa nu fi facut parte din cadrul serviciilor secrete sau colaborator inainte de anul 1990. O chestiune interesanta este faptul ca magistraţii trebuie sa nu aiba un interes personal, care ar putea afecta obiectivitatea şi imparţialitatea acestora.  In acest sens, "Procurorii care participa la selecţie sunt obligaţi sa dea o declaraţie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au facut parte din serviciile de informaţii inainte de anul 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, precum şi o declaraţie de interese care se actualizeaza anual ori in termen de 15 zile de la apariţia unei schimbari sau de la data la care procurorul a luat cunoştinţa despre aceasta".

Procurorii vor susţine şi un interviu, in urma caruia le vor fi testate „capacitatea de organizare, rapiditatea in luarea deciziilor, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiza, sinteza, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativa, capacitatea de adaptare rapida, capacitatea de relaţionare şi comunicare”. Din comisia care ii va evalua pe procurori, in perioada 2-3 octombrie, vor face parte Ministrul Justiţiei, un procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un procuror de la Direcţia Naţionala Anticorupţie (DNA), un procuror specialist in management şi organizare instituţionala precum şi un psiholog.

Procedura criticabila aprinde conflictul mocnit dintre Ministerul Justiţiei şi CSM

Procedura de atribuire a funcţiilor de Procuror General al Romaniei şi de şef al DNA a iscat tensiuni intre Ministrul Justiţiei şi membrii CSM. Mai precis, CSM-ul cere schimbarea unor prevederi procedurale, referitoare la locul unde vor avea loc interviurile de selecţie,fapt cu care Mona Pivniceru nu este de acord. Reprezentanţii CSM au cerut ca interviurile sa nu mai aiba loc la Ministerul Justiţiei ci in plenul Consiliului, motivand ca astfel acestea vor putea fi transmise in direct pe internet pe site-ul CSM-ului şi astfel vor fi indeplinite condiţiile privitoare la transparenţa impuse de forurile europene. Uniunea Europeana a cerut transparenţa totala in procedura de numire a conducerii Ministerului Public şi DNA,dezbatere publica asupra candidaţilor, care sa includa publicarea tuturor nominalizarilor, CV-urilor şi planurilor de acţiune ale candidaţilor, planurile de management sa fie insoţite şi de o declaraţie de intenţie, prin care fiecare candidat sa-şi expuna viziunea pe care o are asupra instituţiei pe care vrea sa o conduca şi concluziile comitetului de selecţie sa fie facute publice

Faptul ca Ministrul Justiţei, Mona Pivniceru, pare sa fi ignorat recomandarile UE, a atras critici dure din partea CSM-ului. Expertul anticorupţie Laura Ştefan a criticat dur procedura şi criteriile de selecţie stabilite de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru:"Mi se pare ca intreaga procedura este o mare gluma. Cred ca este absolut de neconceput ca cineva din sistemul judiciar sa ia o decizie de cariera atat de importanta in numai cinci zile. Pregatirea unui plan de management in numai cateva zile e un indiciu ca procedura are deja nişte persoane care sunt favorite pentru ocuparea acestor funcţii", a declarat Laura Ştefan pentru Jurnalul TVR.

Justiţie e supravegheata de forurile europene

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat saptamana trecuta, dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta, ca pentru atingerea de catre Romania a obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare, este deosebit de important ca numirea procurorului general şi a şefului DNA sa fie derulata "corect şi transparent".

Potrivit unei scrisori inaintate de catre secretarului general  al Comisiei Europene, Catherine Day, se solicita Ministerului Roman al Justiţiei sa organizeze selecţia pentru funcţia de procuror general al Romaniei şi pentru cea de procuror-şef al DNA  pe criterii de profesionalism şi moralitate, regulile de concurs  sa fie anunţate din timp pentru a se oferi şansa mai multor magistraţi de a  se pregati temeinic,  iar procedurile selecţiei sa fie transparente.
Potrivit legislaţiei, propunerile facute de Ministerul Justitiei in urma selecţiei trebuie sa obţina avizul consultativ al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dupa care numirea in funcţii este facuta de preşedintele Romaniei.
Mandatul Laurei Codruţa Kovesi in funcţia de procuror general al Romaniei se incheie la 2 octombrie, in timp ce mandatul lui Daniel Morar la conducerea DNA, care expira pe 12 august, a fost prelungit de procurorul general pentru şase luni.

Calendarul selecţiei

    18 – 24 septembrie: depunerea cererilor de inscriere, pentru una sau pentru ambele funcţii de conducere, insoţite de celelalte inscrisuri menţionate
    18 septembrie – 1 octombrie: depunerea la Cabinetul ministrului Justiţiei a unui proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participa
    25 septembrie: afişarea la sediul Ministerului Justiţiei şi publicarea pe pagina Internet a acestuia a listei procurorilor care indeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie, cu menţionarea celor care au optat pentru ambele funcţii de conducere, lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii (nedepunerea inscrisurilor, neindeplinirea condiţiei de vechime, etc.), precum şi programarea interviurilor
    2 -3 octombrie: susţinerea interviului
    4 octombrie: afişarea la sediul Ministerului Justiţiei şi publicarea pe pagina Internet a rezultatelor selecţiei

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.