CENTRUL DE STUDII TEHNICE RUTIERE ȘI INFORMATICĂ (CESTRIN) a acordat o licitație de peste 30 de milioane de lei unei firme, TECNOSERVICE EQUIPMENT SRL, controlate de George Sicoe, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Gabriel Vlase, șeful Serviciului Extern de Informații (SIE). De asemenea, printre partenerii de afaceri de-a lui Sicoe se numără fostul Premier al României, Mihai Tudose.

CENTRUL DE STUDII TEHNICE RUTIERE ȘI INFORMATICĂ CESTRIN din cadrul CNAIR este condus de Ioniță Stefan. Pentru o scurtă perioadă de timp el a fost și șeful CNAIR, dar după ce Comisia de Transporturi din Camera Deputaților a anunțat că are în lucru o investigație care îl privește direct, el a demisionat. Nu a rămas fără loc de muncă pentru că, rapid, a fost recompensat cu calitatea de membru în diferite comisii și comitete de unde primește bani frumoși. Omul trebuie să muncească ținând cont că soția lui are salariul unui profesor din învățământul primar!

Ionita Stefan

Dintre ”muncile” lui Ioniță se distinge o licitație cu o valoare de 30 de milioane de lei.

Spre sfârșitul lunii trecute, CESTRIN a atribuit licitația ”Achiziția echipamentelor pentru verificarea calității lucrărilor de construcție, reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere în vederea asigurării viabilității și siguranței traficului”. La ce carnagii au loc, aproape zilnic, pe drumurile din România, se pot ridica semne de întrebare vizavi de modalitatea în care sunt puse în practică aceste contracte.

Contractul a fost împărțit pe mai multe loturi care au fost câștigate de două societăți comerciale.

Astfel, lotul ”Achiziție echipament pentru determinarea vizibilității pe timp de noapte (coeficient de retroreflexie RA) pentru indicatoarele de semnalizare rutieră” a fost câștigat de firma ROM TECH S.R.L. pentru suma de 237.000 de lei, fără TVA.

”Lozul cel mare” constă în 6 loturi (Echipament pentru măsurarea planeității și rugozității suprafeței de rulare a drumurilor prin măsurarea coeficientului de frecare GripNumber, Echipament pentru măsurarea planeității și rugozității suprafeței de rulare a drumurilor, Achiziție echipament pentru determinarea capacității portante tip Falling Weight Deflectometer, Achiziție echipament pentru determinarea continuă a coeficientului de luminanță retroreflectată RL a marcajelor rutiere, Achiziție echipament pentru determinarea planeității (longitudinal/transversal), rugozității și a geometriei drumurilor, Achiziție echipament pentru evaluarea stării de degradare cu sistem de prelucrare automată/manuală a imaginilor). Punerea Dacă drumurile din România ar respecta standardele impuse de aceste măsurători s-ar putea reduce cu mult numărul de accidente rutiere.

Aceste loturi au fost câștigate de firma S.C. TECNOSERVICE EQUIPMENT pentru suma de 30.581.000 de lei, fără TVA.

Suveica din jurul șefului SIE

Firma TECNOSERVICE EQUIPMENT SRL are sediul într-o casă particulară de pe str Dej nr 40 din București. Obiectul principal de activitate al societății este ”Comerț cu ridicata al mașinilor pentru industria minieră și construcții”, pe anul trecut a fost declarată o cifră de afaceri de 10 milioane de lei, un profit de 1,6 milioane de lei și 16 angajați. Administrator și asociat este George Sicoe.

Sediul
TECNOSERVICE EQUIPMENT SRL

Patronul Technoservice este conectat la șeful SIE, Gabriel Vlase, dar și la fostul premier Mihai Tudose, cu care a împărțit o afacere.

În 2006 a fost înființată firma 1001 NET ROMANIA SRL. Timp de opt ani firma nu a declarat niciun angajat, nicio cifră de afaceri, iar profitul a mers pe minus în tot acest timp. În 2015, firma care avea sediul la etajul 10 dintr-un bloc de locuințe din centrul Brașovului s-a dizolvat.

Mihai Tudose

Administratorul și posesorul unui pachet de 10% din acțiunile firmei a fost sociologul Romulus Florian Oprică (doctor la SNSPA şi asistent guvernator al Rotary Braşov), iar acțiunile societății au fost deținute de George Sicoe (acționar majoritar), Mihai Tudose, Premier în perioada 29 iunie 2017 până la demisia sa din data de 16 ianuarie 2018, Dragoș Secăreanu, manager Generali şi preşedinte al clubului Lions din Bacău, și firma Saga Trans SRL, care avea un pachet de 30% din acțiuni. Societatea Saga Trans SRL, radiată în urma unei fuziuni, a fost controlată de actualul șef al Serviciului Extern de Informații (SIE), Gabriel Vlase, care deținea 80% din firmă. În urma fuziunii, Saga Trans SRL a fost absorbită de SC Saga SRL, controlată tot de șeful SIE. În 2017, și această societate a fost radiată în urma unei divizări, astfel apărând INVESTICA GENERAL – S.R.L. si GABRIO BUSINESS – S.R.L. cu sediul în Bacău. Ambele firme sunt în funcțiune și acționarul majoritar este Gabriel Vlase.

Trebuie menționat că afacerile lui Vlase nu apar în declarația lui de avere sau de interese, informațiile fiind anonimizate.

Unul dintre partenerii constanți de afaceri ai lui Vlase este șeful SIF Moldova, Liviu Doroș, cel mai bogat șef al unei societăți de investiții financiare din România. Doroș este fiul generalului de brigadă (r) Vasile Doroș, care a condus, timp de opt ani, SRI Bacău. După ce a administrat fondul Gelsor al lui Sorin Ovidiu Vîntu, din postura de președinte, în perioada 1996 – 2002, Liviu Claudiu Doroș a fost numit în mandatul de premier al lui Mihai Tudose, vicepreședinte și director general al SIF Moldova.

Potrivit datelor vehiculate în presă, șeful SIE este unul dintre ”locotenenții” lui Viorel Hrebenciuc. De asemenea, el este finul celebrului Corneliu Iacubov, condamnat la o pedeapsă de şapte ani de închisoare în dosarul RAFO.

Leafa merge, investigațiile rămân fără rezultat

Anul trecut, o parte din licitațiile organizate de CNAIR în timpul conducerii lui Ioniță Ștefan au fost investigate de Comisia de Transporturi din Camera Deputaților, însă până acum nu a fost dat publicității niciun rezultat. „Vom analiza cazuri de la CNAIR și cele ale CFR, pe unele situații le cunoaștem. Am și spus clar că ni s-au părut curioase adjudecări de contracte date de acest Ioniță (Ștefan Ioniță, director general al Companiei de Autostrăzi și Drumuri până în mai 2018 – n.red) pe repede înainte de a pleca și care toate sunt contestate”, a declarat Cătălin Rădulescu, membru în comisia parlamentară.

După o perioadă de timp, Ioniță Stefan și-a dat demisia de la CNAIR și a fost numit șef la CESTRIN.

Veniturile lui sunt constituite integral de pe urma indemnizațiilor: 96.500 de lei de la CNAIR, 127.000 de la CESTRIN, 23.514 de lei de la CFR Călători (membru în Consiliul de administrație),14.898 de la Ministerul Transporturilor (consilier ministerial) și 26.676 de la Comisia Națională de strategie și Programe. Soția lui este profesor în învățământul primar.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.