Consilierii locali au aprobat propunerea lui Remus Lapuşan, preşedintele PSD Cluj, de a mari numarul de membri din Consiliul de Administraţie al fabricii Clujana de la 3 la 9, maximul prevazut de lege. Acesta susţine ca masura a fost luata pentru a atrage specialişti care sa scoata Clujana din situaţia dificila in care se afla, evidenţiata de un raport al Curţii de Conturi. Raportul arata ca fostele conduceri se fac vinovate de sustrageri şi indemnizaţii mai mari decat prevede legea.

In cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Cluj din 11 septembrie a fost aprobat un amendament la hotararea forului privind funcţionarea fabricii Clujana, prin care numarul de membri din Consiliul de Administraţie creşte de la 3 la 9. Amendamentul a fost propus de Remus Lapuşan. Mai nou, majoritatea instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean au cate 9 persoane in consiliu, dar cifra aprobata pentru Clujana este surprinzatoare, dat fiind ca are doar 3-400 de angajaţi. Fiecare din aceştia va primi o indemnizaţie platita din banii contribuabililor, fiind aleşi prin concurs de catre o comisie desemnata de instituţie. Astfel, se ridica intrebarea daca creşterea numarului de membri din CA nu este o strategie pentru a infiltra mai mulţi oameni politici in afacerile controlate de administraţia judeţeana.

„Este o falsa problema”

Contactat de Gazeta de Cluj, consilierul judeţean Remus Lapuşan a declarat ca noua lege prevede noi condiţii pentru Consiliile de Administraţie. „Firma este intr-o situaţie grava, are nevoie de oameni cu experienţa in numar cat mai mare pentru a trece peste acest impas. In timp, la Clujana au fost oameni foarte echilibraţi, foarte serioşi, cu experienţa in industria de incalţaminte. Insa sunt şi alţi oameni cu experienţa in vanzari şi alte domenii, care pot sa-şi aduca aportul”, a explicat Lapuşan motivul pentru care a cerut creşterea numarului de membri la maximul prevazut de lege.
Indemnizaţiile, care pana acum erau in jurul sumei de 1000 de lei, vor fi stabilite ulterior de CJ pe baza indicatorilor financiari şi a ce se urmareşte in perioada urmatoare, a spus preşedintele PSD Cluj. „La nivel de Consilii de Administraţie se practica sume de cateva sute de lei. Cred ca va fi mai puţin de 1000 de lei”, arata Lapuşan. Intrebat daca aceste sume nu vor ingreuna mai mult situaţia economica a societaţii, acesta a declarat ca „nu are legatura numarul de oameni cu ceea ce ar putea sa suporte Clujana. Sunt datorii foarte mari şi exista management performant. Eu consider ca, conform legii, numarul poate sa mearga pana la 9 pentru ca daca o sa fie doi specialişti in plus e foarte bine. Cand e vorba de o companie cu 300 de angajaţi, nu ma uit daca platesc 1000 de lei in plus. Este o falsa problema”, a conchis Remus Lapuşan.
Gazeta de Cluj a ridicat problema numarului de membri din consiliile de administraţie ale celorlalte instituţii din subordinea CJ, care este mai mic. Lapuşan a aratat ca Aeroportul Cluj-Napoca, de exemplu, fiind regie, poate sa aiba maxim 7 membri, pe cand societaţile comerciale pot sa aiba intre 5 şi 9. 9 membri este un numar rezonabil, dat fiind ca „nu dorim sa fie indemnizaţii foarte mari, ci sa fie persoane cu experienţa.” Lapuşan a adaugat ca poziţiile vor fi anunţate in presa şi vor fi selectate pe baza de CV, de catre o comisie constituita la nivelul Consiliului Judeţean.

Prejudiciu de 100.000 de lei

Amintim ca iniţiativa lui Lapuşan a venit in contextul unui proiect de hotarare care viza numirea unui reprezentant al CJ in Consiliul de Administraţie Clujana, dupa ce preşedintele instituţiei a cerut infiinţarea unei comisii care sa clarifice situaţia financiara a societaţii şi deficienţele de management care au dus la problemele de acum.
Intr-un raport remis anul acesta, Curtea de Conturi a constatat ca fostul director al fabricii de incalţaminte Clujana, Radu Ţarmure, a prejudiciat compania cu 100.000 de lei. Acesta, precum şi alţi doi directori ai companiei, ridicau bani din casieria unitaţii, fara a-i mai returna, relateaza Adevarul. De asemenea, potrivit raportului, directorii generali şi membri ai consiliului de administraţie au primit salarii şi indemnizaţii mai mari decat cele prevazute in lege.
In perioada 1 aprilie 2010 – 3 aprilie 2012, Radu Ţarmure a luat din casierie suma de 111.707,32 de milioane de lei, din care, la momentul controlului, returnase doar 95.000. Curtea de Conturi a calculat penalitaţi de intarziere in valoare de 121.443 lei. Compania i-a chemat la conciliere pe foştii directori Dan Ungureanu, Radu Ţarmure şi Gheorghe Peter, dar primul nu s-a prezentat, al doilea nu a fost de acord cu recuperarea debitului pe cale amiabila, iar al treilea a solicitat o noua conciliere, pe 11 septembrie.

Auditul intern al Consiliului Judeţean

Auditul intern comandat de Consiliul Judeţean pentru a clarifica situaţia Clujana a fost pus la dispoziţia presei in cursul saptamanii trecute. Acesta arata ca , la data de 30 iunie 2012, societatea avea datorii de 1.808.273 de lei şi avea de incasat 3.050.342 lei, din care suma de 2.873.301 a fost eşalonata pe o perioada de 60 de luni. Aceasta diferenţa considerabila este considerata de autorii raportului una din dovezile managementului defectuos de la fabrica de incalţaminte clujeana.
Auditul şi-a propus  evaluarea modului de gestionare a patrimoniului modului de determinare a profitului net in vederea stabilirii dividendelor si varsamintelor nete, respectiv modul de stabilire a impozitului pe profit. Astfel, a scos la lumina faptul ca in perioada mai 2010 – aprilie 2012, s-au acordat directorului Radu Tarmure „avansuri de trezorerie nejustificate in valoare de 191.113, 23 lei”. Ţarmure şi-ar fi cumparat intre 2010 şi 2012 incaltaminte in valoare de 22.929,52 lei, fara sa o mai achite.
Raportul arata ca „s-au decontat cheltuieli in urma deplasarilor din strainatate, dar acestea nu sunt decontate  in conformitate cu prevederile legale, iar deplasarile nu sunt facute in legatura şi in interesul societaţii. Cheltuielile sunt in suma de 5649,04 lei plus penalitaţile de intarziere aferente, respectiv suma de 928,40 euro plus penalitaţile de intarziere aferente”.
Acestea nu doar pentru Ţarmure, ci şi pentru Dan Ungureanu şi Gheorghe Peter. Colegii de partid ai fostului lider al CJ Cluj au facut şi calatorii in interes de „servici” in ţara: „s-au decontat şi alte cheltuieli aferente deplasarilor efectuate in ţara şi protocol, dar acestea nu sunt decontate in conformitate cu prevederile legale, iar deplasarile nu sunt facute in legatura şi interesul societaţii. Cheltuielile sunt in suma de 1414, 22 lei plus penalitaţile de intarziere aferente”.
Reprezentantul CJ in adunarea Generala a Acţionarilor, Steluţa Racolţa, a fost acuzata ca a ţinut aceasta situaţie ascunsa. Aceasta a aratat, intr-un comunicat de presa, ca de fapt a recomandat schimbarea a trei directori, datorita managementului defectuos, dar şi ca „cei care au incasat sume necuvenite, pentru indemnizaţii sau salarii, din necunoaşterea legislaţiei salarizarii de catre unii funcţionari, sau din alte cauze,  trebuie sa restituie acele sume de bani. Ceea ce s-a şi intamplat, in proporţie de 80%”.

Cate noua pentru popor

Potrivit datelor primite de la Consiliul Judeţean, majoritatea instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean au cate 9 membri in Consiliul de administraţie, maximul prevazut de lege. De altfel, la aeroport sunt chiar mai mulţi decat ştia Lapuşan, nu 7, ci chiar 9.
Astfel, Regia Autonoma Aeroportul Cluj-Napoca, Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP), Regia Autonoma a Drumurilor Judeţene (RADJ), SC Compania de Apa Someş SA, SC Univers T SA, SC Tetarom SA, SC Centrul Agro Transilvania SA, iar acum SC Clujana SA, au cate 9 membri in consiliile de administraţie. SC Cluj Arena are 7, iar SC Paza şi Protecţie Cluj are 1.
In total, 80 de membri in consiliile de administraţie ale instituţiilor din subordinea CJ Cluj. Toţi aceştia sunt platiţi din bani publici, cu indemnizaţii de aproximativ 1000 de lei pentru fiecare din şedinţele lunare ale CA la care se prezinta. In cazul in care are loc o singura adunare a Consiliilor de Administraţie, aceştia incaseaza in total 80.000 RON din bani publici, adica 800.000.000 de lei vechi, numai pentru indemnizaţiile CA-urilor umflate din subordinea CJ Cluj.


Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.