Cunoscut plagiator la Bruxelles, Pompei Cocean, pus de Marga sef la ICR Cluj

Un om acuzat de plagiat la cel mai inalt nivel, Cocean Pompei, este ultima reduta a lui Andrei Marga cu care incearca recucerirea Clujului, numindu-l pe acesta director adjunct al Institutului Cultural Roman(ICR), filiala Cluj. Toate problemele fostului prorector si eternului acolit al magnificului, dar si traficul de influenta exercitat de Cocean de-a lungul carierei sunt subiectul unei dezvaluiri pe care o puteti citi in continuare.

Profesorul Pompei Cocean, din cadrul Facultatii de Geografie, fostul prorector si cunoscut acolit al lui Andrei Marga, a fost numit director adjunct al Institutului Cultural Roman(ICR), filiala Cluj. Acesta a fost acuzat de plagiat si este de o morala indoielnica, numindu-si copii in functii platite din bani publici. Daca baiatul sau a fost numit sef de lucrari si apoi lector la Facultatea de Studii Economice si Gestiune Afacerilor(FSEGA) din cadrul UBB pe vremea cand avea puterea in mana si relatiile sale cu Dumitru Matis erau apropriate, acum profita de prietenia cu Marga si inca mai spera ca Academia Romana sa primeasca primul plagiator din istoria sa. Pe de alta parte, pe fiica sa a reusit sa o introduca de asemenea in sistemul public, angajand-o la Academia Romana.

Plagiatul scuzat la Bruxelles

Dupa ce l-a plagiat pe rectorul Universitatii din Bruxelles, acesta a mers intr-o delegatie ultra-secreta pe banii Universitatii Babes-Bolyai sa incearce sa isi ceara scuze de la cel plagiat. Acestuia i-au fost refuzate scuzele si a fost indemnat sa paraseasca incinta. S-a intors acasa cu delegatia, dar si cu tuica si cadourile pe care a incercat sa le dea drept mita, iar rusinea sa a fost la cote minime. Acest lucru nu l-a oprit din a iesi in societate cu capul sus, negand ulterior plagiatul si incercand chiar sa acceada in cele mai inalte foruri stiintitice romanesti, Academia Romana. Dupa cum il stim pe actualul presedinte al Academiei Romane, Ionel Haiduc, un plagiator nu va avea niciodata loc intr-o asemenea institutie. Faptul ca lucreaza la Academia Romana este si asa un plus, el incercand sa transforme titlul de angajat al Academiei Romane in academician.

Din camin pe blat, direct la Bucuresti

Prima data cand era student la Geografie statea in camin, unde a stat “pe blat”, fara sa plateasca si fara sa intre intr-un mod legal. Apoi a stat pe Albac. Nu platea nimic, sustine o sursa apropriata acestuia. Dupa terminarea facultatii a prins prima data speologia in Bucuresti, iar apoi si-a facut mutatia in Cluj. A facut armata la Zalau, unde ar fi o unitate precum cultivata de securisti, conform aceleiasi surse.

Angajarea in UBB

Profesorul Tiberiu Moraru a fost cel care l-a sustinut pe Pompei Cocean sa intre in facultate ca si cadru, desi decanul Facultatii de la Geografie, nu i-a permis accederea in cadrul universitatii.  Buta Iacob l-a refuzat spunand ca doar dupa ce pleaca el din facultate va angaja o asemenea persoana. Dar din cate se poate observa, faptul ca profesorul de Geografie si-a facut doctoratul cu Moraru l-a ajutat ulterior in cariera sa. Cocean a chiar candidat la functia de rector in 2004, pierduta fiind batalia dinainte de a fi candidat.

 300.000 in conturi

Pompei Cocean are conform ultimei declaratii de avere aproximativ 300.000 de lei in conturile sale. El ar fi avut actiuni la o anumita societate Authentic Turism, desi o asemenea societate nu apare oficial. Singura societate care apare este Autentic Turism, societatea fiind cu sediul in Sighetul Marmatiei si ii are printre actionari pe: Alexandru Ilies, Marin Ilies, Nicolae Cionga,Tunde Tothpal, Pompei Cocean, Nicolae Boar. Societatea nu a avut o cifra de afaceri anul trecut, ci a inregistrat doar datorii de 310.798 lei.

Venituri de 3 miliarde pe an

El a avut in anul precedent atat venituri de la Universitatea Babes-Bolyai, cat si de la Academia Romana. Desi acest lucru nu este permis de lege, el a incasat circa 270.000 de lei de la UBB, dar si 32.275 lei de la Academia Romana. Mai precis, acesta avea un venit de 25.000 de lei pe luna. Cat altii au intr-un an, Cocean obtine la limita legii din doua functii.

Interventia la Dumitru Matis

I-a facut prima data post fiului sau la Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, apoi i-a rezolvat cu Dumitru Matis sa il duca la ISE, asistent de catedra, dar orele le tine la Geografie. Matis i-a dat lui Cocean ore la ISE. Cica sistemul a fost “imi dai, iti dau”, arata o sursa apropriata lui Cocean. Intermediarul ar fi fost insusi Ioan Plaies, conform aceleiasi surse. Ulterior fiul sau a devenit lector la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor(FSEGA).

Imprietenirea lui Cocean cu Marga, marele Titulescu

Daca Andrei Marga nu ii sustinea dezvoltarea lui Cocean, acesta nu ajungea atat de mare. Pe de alta parte si Cocean il sustine inapoi pe acesta, facandu-i propaganda de la Facultate si pana in toate mediile prin care umbla. Pseudo-relatia lui Cocean cu Vestul este cea care l-a atras pe Andrei Marga si care l-a motivat pe acesta sa il sustina pe Cocean prima data pentru functia de prorector, ca acuma sa il puna director adjunct la ICR Cluj.  Hans J. A. van Ginkel de la Universitatea din Utrecht a venit la o sindrofie, unde Pompei Cocean era seful ansamblului Martisorul al UBB. Dupa ce a vazut aceasta relatie dintre Cocean si Ginkel, Andrei Marga, pe atunci rector al UBB, i-ar fi spus profesorului plagiator ca il va ajuta si sustine intotdeauna. Cand a ajuns ministru de Externe, Cocean le-ar fi spus la studenti ca Andrei Marga este noul Titulescu, mai elevat decat acesta.

Academicianul refuzat de Academia Romana

Pompei Cocean, prorectorul Universitatii Babes-Bolyai, se lauda ca ar fi membru al Academiei Romane pe toate gardurile, chiar si in comuna sa natala, Tarlisua, judetul Bistrita-Nasaud, desi se afla pe eterna lista de propuneri, acesta publicand doar doua lucrari la standard ISI. Desi are mai multe lucrari in stadiul de “propuneri”, doar doua lucrari clasificate ISI are publicate pana in prezent. Avand in vedere ca sunt oameni la jumatatea varstei lui cu mai mult de 30 de lucrari ISI la activ si ca prestigiul Academiei Romane se bazeaza pe articole recunoscute la nivel international, suntem curiosi cum unul dintre acolitii lui Andrei Marga a incercat sa intre intr-o institutie de prestigiu fara sa aibe aproape pic de prestigiu in spate. Acesta a fost refuzat in prima instanta de Academia Romana spre a accede pentru membru corespondent, dar acesta va persista si in noiembrie anul acesta, desi numarul lucrarilor nu a crescut deloc. Mai ales ca este cunoscut pentru plagiat suntem curiosi cum pot cei de la Academia Romana macar sa discute despre  o asemenea propunere.
Reporter: Ati stat vreodata in camin fara sa platiti pe vremea cand erati student? Care era modalitatea in care ati intrat in camin?
Pompei Cocean: Am absolvit facultatea in anul 1973, ca sef de promotie. Fiind un
student merituos am beneficiat, pe toata durata studentiei, de caminizare
asociata bursei.
Rep.: Ati fost la Bruxelles sa va cereti scuze dupa ce ati fost acuzat de plagiat? Care au fost reactiile?
Pompei Cocean: Ma confundati, in mod regretabil si condamnabil, cu o alta persoana din
Universitate care a avut astfel de probleme la Bruxelles si asupra carora
rectoratul s-a pronuntat la momentul respectiv luand masurile de rigoare.
Nu am fost eu acea persoana si nu am plagiat niciodata. A se vedea si
raspunsul dat acestei invinuiri nedrepte in ziarul Adevarul de Cluj din 22
februarie 2006.
Rep.: Ati vorbit vreodata cu Dumitru Matis pentru a-l angaja pe fiul dumneavoastra la UBB?
P.C.:  Nu am discutat cu nimeni o astfel de problema.

O ultima incercare de a trezi la viata fosilele ramolite din randul acolitilor arata disperarea lui Andrei Marga si lipsa prieteniilor viabile care sa fie ramase pe meleagul clujean. Suntem curiosi daca singura persoana pe care a gasit-o pentru functia de director adjunct este Pompei Cocean, un plagiator refuzat de Academia Romana, atunci cand se va intoarce fara nicio putere pe malul de pe Somes oare va mai conta?  

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.