Spre sfârșitul lunii august, președintele Klaus Iohannis a fost într-o vizită în SUA. A ținut un discurs și a primit o șapcă. Însă, la scurt timp după ce Iohannis a revenit în țară, Guvernul SUA a emis un anunț în care se arată că Liviu Dragnea și cei doi copii ai lui nu mai au ce căuta pe teritoriul Statelor Unite. Am încercat să aflăm care sunt motivele pentru care familia Dragnea are interdicție în SUA, însă răspunsul venit din Biroului Internațional de Narcotice (!) este unul anemic, care nu aduce nicio noutate vizavi de acuzațiile de corupție care îl vizează pe Dragnea.
La începutul lunii septembrie, Michael R. Pompeo, fost șef al CIA și actual secretar de stat al SUA, a lansat un comunicat de presă prin care îi declară pe Liviu Dragnea și pe copii lui, Valentin și Maria, persoane non-grata și le interzice să intre pe teritoriul Statelor Unite.
”Secretarul de stat Michael R. Pompeo îl desemnează în mod public pe fostul președinte al Camerei Deputaților a României, Liviu Nicolae Dragnea, drept persoană cu interdicție de a intra pe teritoriul SUA, din cauza implicării sale în acte semnificative de corupție. Această desemnare este făcută în temeiul Secțiunii 7031(c) din Legea privind alocările bugetare referitoare la Departamentul de Stat, operațiunile externe și programe asociate, 2019 (Div. F, P.L. 116-6). Secțiunea 7031(c) stabilește că, în cazurile în care secretarul de stat deține informații credibile că oficiali ai guvernelor altor țări au fost implicați în acte semnificative de corupție, acele persoane precum și membrii apropriați ai familiei nu sunt eligibili să pătrundă pe teritoriul Statelor Unite.
De asemenea, legea impune ca secretarul de stat să desemneze în mod public sau în particular pe acești oficiali și membrii apropriați ai familiei. În afară de desemnarea domnului Dragnea, secretarul de stat îi desemnează drept ineligibili pentru intrarea pe teritoriul SUA pe cei doi copii ai domnului Dragnea, Valentin Ştefan Dragnea și Maria Alexandra Dragnea.
Acțiunea de astăzi trimite un semnal puternic că Statele Unite sunt angajate să lupte împotriva corupției și să sprijine statul de drept în România”, arată comunicatul de presă.
Pe lângă faptul că Liviu Dragnea este în pușcărie în urma unei condamnării definitive, am încercat să aflăm ce anume a declanșat acum declararea membrilor familiei Dragnea drept persoane non-grata în SUA.
În urma unei solicitări adresate de Gazeta de Cluj către U.S. Department of State am primit un răspuns de la Biroul internațional de stupefiante și de aplicare a legii, o agenție a SUA care se raportează la secretarul de stat pentru securitate civilă, democrație și drepturile omului din cadrul departamentului de stat, care nu oferă nimic concret!
”Mulțumim că ne-ai contactat. În legătură cu desemnarea publică 7031 (c) pentru corupția semnificativă a fostului oficial român Liviu Nicolae Dragnea, vă pot împărtăși următoarele informații cu privire la fond: Secretarul de stat are informații credibile conform cărora domnul Dragnea a fost implicat în dosare de corupție semnificative în timp ce a exercitat funcții politice diferite, inclusiv în calitate de președinte al Camerei Deputaților din România.
În România, ca și în alte țări, corupția aduce costuri substanțiale economiei, societății și securității, poate facilita crima organizată și înfrânează încrederea în statul de drept și guvernare. Acest lucru are un impact direct asupra securității naționale a SUA, a intereselor economice și de politică externă și, credem noi, a națiunilor partenere”, arată într-o adresă oficială Scott Lueders, specialist de comunicare în cadrul U.S. Department of State Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs.
Fumigene din SUA
Declarația lui Pompeo este o ”fumigenă” electorală de care Guvernul SUA s-ar fi putut lipsi fără nicio problemă. Pe de o parte, electoratul lui Iohannis este conștient de acuzațiile de corupție îndreptate împotriva lui Dragnea, iar alegătorii PSD-ului sunt, la rândul lor, greu de impresionat de comentariile oficialilor SUA vizavi de corupția din România.
Pe de altă parte, Dan Alistar, una dintre cele puternice conexiuni ale lui Liviu Dragnea, nu are nicio problemă cu Guvernul SUA. Una dintre firmele lui, Romanian Security Systems SRL, face parte dintr-o delegația economică în cadrul căreia s-a semnat la Washington, împreună cu alte 66 de companii din 12 ţări, angajamentul „Pledge to America’s Workers”, prin care se anunţă planurile privind crearea unui număr de aproape un milion de oportunităţi pe piaţă pentru muncitorii americani.
În același timp, la începutul anului Dan Alistar a fost arestat preventiv, alături de alte 7 persoane, pentru 30 de zile, Dosarul vizează infracțiuni de evaziune şi spălare de bani, cu prejudiciu de aproximativ trei milioane de euro. Concret, în perioada mai 2012 – august 2014, reprezentanţii Alistar Security ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii şi au declarat organelor fiscale cheltuieli fictive în cuantum de 43.573.537 de lei, provenind de la mai multe societăţi de tip „fantomă”, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de aproape 3 milioane de euro. După încasarea în conturile bancare ale societăţilor cu de tip „fantomă” a sumelor înscrise în facturile fictive pe care acestea din urmă le-au emis, în valoare de 10 milioane de euro, acestea au fost retrase în numerar şi restituite dispunătorilor plăţilor, în scopul disimulării provenienţei ilicite a acestora. Surse judiciare au mai precizat că patronul firmei de pază ar fi folosit mai multe firme „fantomă” care ar fi prestat servicii fictive pentru Alistar Security, pe care societatea le-ar fi achitat doar în acte, astfel încât să îşi poată deduce TVA.
Cu toate acestea, cel puțin la nivel oficial, firma lui este primită în SUA pentru a facilita înființarea de locuri de muncă pentru americani.
Lista secretă a politicienilor români care nu au ce căuta în SUA
Pe lista politicienilor români acuzați, judecați și condamnați pentru corupție care nu mai pot intra pe teritoriul SUA se numără Adrian Năstase și fostul șef al CJ Constanța, ambii PSD-iști. Practic, lista ar conține cel puțin 15 nume, dar care nu pot fi date publicității.
Pe de altă parte, Ministerul de Externe precizează că nu a fost informat în legătură cu interdicţia aplicată unor cetăţeni români de a intra în SUA, precizând că refuzurile de acordare a vizei de intrare în Statele Unite se comunică doar persoanelor vizate.
„Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat în legătură cu interdicţia aplicată unor cetăţeni români de a intra în SUA. În baza procedurilor specifice consulare şi a legislaţiei privind protecţia datelor personale, eventualele refuzuri de acordare a vizei de intrare în SUA se comunică direct de Ambasada SUA doar persoanelor/cetăţenilor români vizaţi, dacă există astfel de situaţii”, se arată în răspunsul MAE.
piyşu, kaka mare!..tot hoţii strigă hoţii!
Johanis va trebui să dea americanilor şapca înapoi, cât de curând!