In Cluj poliţia iţi ia atat banii din portofel cat te mai şi amendeaza
Abuzurile gratuite ale poliţiei contra propriilor cetaţeni continua şi la mai bine de 20 de ani de la revoluţie, in anul 2012 aceştia putand ameninţa şi amenda pe oricine, dupa bunul plac. Gazeta de Cluj va prezinta un caz surprinzator al unei persoane care a fost amendata cu 1000 de lei pentru simplul fapt ca statea la intersecţia a doua strazi, asta dupa ce i-au fost confiscare bunuri personale şi toţi banii pe care ii avea in portofel.
Ameninţat şi amendat pentru ca statea pe strada şi aştepta pe cineva
Inca un caz incredibil de abuz de putere al poliţiştilor a avut loc saptamana aceasta la Cluj-Napoca. Aflat pe strada Iuliu Maniu, in faţa magazinului Play, Nicholas Sotirriss a fost acostat de catre doi agenţi de poliţie care i-au cerut ”sa se care” din locul in care se afla. Tanarul este mai cunoscut publicului clujean pentru muzica sa, fiind unul dintre puţinii experţi in mandolina din ţara. Insa in acel moment nu canta la mandolina, ci aştepta pe cineva in acel loc.
Cum nu a dorit „sa se care”, din moment ce nu facea nimic ilegal, poliţiştii i-au cerut sa se legitimeze. Ba mai mult, dupa ce şi-a prezentat actul de identitate, cei doi agenţi au procedat, fara drept, la o veritabila percheziţie corporala, punandu-l pe acesta literalmente la perete şi cautandu-i prin buzunare.
Ca şi cum toate aceste nu ar fi fost de ajuns, poliţiştii i-au percheziţionat şi geanta pe care o avea la el, motivand prin faptul ca ei cauta „droguri” şi insinuand faptul ca acesta ar fi utilizator de substanţe interzise. In geanta insa cei doi agenţi nu au gasit decat CD-uri cu muzica pe care acesta o crea la mandolina. Atunci poliţiştii i-au confiscat atat cd-urile audio “Magic of Mandolin”, cat şi l-au jefuit, la propriu, pe proprietarul acestora de toţi banii gasiţi in portofel, mari precis suma de 111 lei. In tot acest timp, tanarul a fost ameninţat ca va fi dus la secţia de poliţie şi va vedea el ce paţeşte acolo, şi ca va primi o amenda “record”. Intradevar, poliţiştii nu s-au “zgarcit” şi i-au aplicat o amenda consistenta in valoare de 1000 de lei. Pentru a-şi justifica jaful, reprezentanţii poliţiei romane au acostat doi tineri pentru a semna ca martori. Chiar daca cei doi martori, doi puşti din Ungaria, au explicat pe cat au putut ca ei nu sunt din Romania şi nici nu au vazut cele intamplate, aceştia au fost siliţi sub ameninţari sa semneze procesul verbal de constatare a contravenţiei.
Spre norocul sau, Nicholas Sotirriss, a filmat toate cele intamplate cu telefonul personal, de la inceputul abuzului, atunci cand agentul Mirea Ovidiu de la Secţia 1 Poliţie ii arunca, in scarba, buletinul, pana la momentul intervenţiei celor doi martori. Aceste abuzuri ale poliţiştilor se intampla pana şi in ziua de azi, in anno domini 2012, intr-un oraş care candideaza la titlul de capitala culturala europeana pentru anul 2021, şi nimeni nu pare a face mare lucru in acest sens.
A depus plangere penala contra poliţiştilor şi plangere contravenţionala
Dupa toate abuzurile poliţiei, mai mult sau mai puţin recente, in sfarşit una dintre victime a decis sa faca plangere atat la organului ierarhic superior cat şi justiţiei clujene. Nicholas Sotirriss, victima abuzului de saptamana trecuta, a despus plangere contra abuzului atat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj – Sectia 1, secţie la care activeaza agentul Mitrea Ovidiu, cat şi a depus o plangere contravenţionala la Judecatoria Cluj contra procesului verbal de constatare a contravenţiei in care a “incasat” 1000 de lei drept amenda, chiar nu a facut nimic ilegal. In acţiunea in instanţa, Nicholas a cerut suma de 10.000 de lei drept daune morale, ca urmare a umilinţelor şi a batjocurei la care a fost supus. Deşi este ştiut faptul ca, in practica, Curtea Europeana a Drepturilor Omului condamna Romania in 9 din 10 cazuri pentru incalcarea drepturilor propriilor cetaţeni, in Cluj puţine procese sunt caştigate atunci cand este chemata in judecata ca parte responsabila civilmente Poliţia Romana. Cu toate acestea, fiind o adevarata premiera in acest sens, Nicholas Sotirriss a cerut, pe langa anularea contravenţiei şi retrocedarea bunurilor confiscare, daune morale cuantificate in bani. ” Nu ma intereseaza daca voi caştiga material suma pe care am cerut-o sau nu, ceea ce conteaza este crearea precedentului, in sensul ca sa deschidem ochii lumii ca si nu mai trebuiasca sa ne temem şi sa ne inchinam in faţa unor agenţi cu opt clase absolvenţi de şcoala de subofiţeri care cer respect pentru simpul fapt ca deţin o uniforma”, a declarat pentru clujzilla.com Nicholas Sotirriss.
De amintit este faptul ca in seara de sambata, 13 octombrie 2012, agentul de poliţie Mitrea Ovidiu, impreuna cu un colegs care nu a vrut sa se legitimeze, a confiscat unei persoane, fara drept, suma de 111 lei direct din portofel şi bunuri personale fara a avea un motiv legal, pentru simplu motiv ca i-a cerut “sa se care” de din locul in care acesta se afla la acel moment şi acesta a refuzat. Acest caz de abuz din partea poliţiei nu este unul singular, in Cluj existand nenumarate cazuri similare, impotriva carora, din pacate, de prea puţine ori partile vatamate depun plangere contra faptelor abuzive la care sunt supuşi.
Legea 61/1991 (r3) din 27/09/1991 republicata la 31/01/2011
Art. 4. – (1) Contravenţiile prevazute la art. 3 se sancţioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 100 lei la 500 lei, cele prevazute la pct. 3), 4), 11), 14), 17), 18), 22), 31), 33) şi 34);
b) cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei, cele prevazute la pct. 1), 12), 16), 24), 25) şi 28);
c) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei, cele prevazute la pct. 2), pct. 5)-7), pct. 8)-10), pct. 13), 15), 19), 20), 26), 27), 29) şi pct. 32);
Cum a fost amendat cu 1000 de lei, conform art. 4 din Legea 61/1991 (r3) din 27/09/1991 republicata la 31/01/2011, Nicholas Sotirriss a fost sancţionat contravenţional pentru ca statea pe strada şi aştepta pe cine, cei doi agenţi de poliţie l-au bagat la unul dintre urmatoarele articole:
Art. 1. – Pentru asigurarea climatului de ordine şi linişte publica necesar desfaşurarii normale a activitaţii economice şi social-culturale şi promovarea unor relaţii civilizate in viaţa cotidiana, cetaţenii sunt obligaţi sa aiba un comportament civic, moral şi responsabil, in spiritul legilor ţarii şi al normelor de convieţuire sociala.
12) intreruperea curentului electric sau stingerea, fara drept, a lampilor ce servesc la iluminatul public pe strazi, in parcuri, sali de spectacol sau in alte locuri publice;
16) deteriorarea, ridicarea sau mutarea, fara drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistica şi rutiera ori a celor care semnaleaza existenţa unui pericol pentru viaţa persoanelor;
24) provocarea ori participarea efectiva la scandal, in locuri sau localuri publice;
25) tulburarea, fara drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;
28) alungarea din locuinţa comuna a soţului sau soţiei, a copiilor, precum şi a oricarei alte persoane aflate in intreţinere;
Sabin Ripan