Ruinele Akademia produc 3.000 de lei/an

Pe falimentul afacerii Akademia Center o parte din clujeni și-ar dori un parc, alții camine sau un parking, insa pana la rezolvarea litigiului privitor la falimentul firmei care ar fi trebuit sa ridice un mall, nici o decizie nu va putea fi pusa in practica. Ceea ce este cert in acest moment este ca, lunar, de pe urma insolvenței SC Nisco Invest lichidatorul judiciar caștiga 3.000 de lei plus TVA. Akademia Center, proiectul omului de afaceri dan Nistor, a fost girata de fostul șef al CJ Cluj, Marius Nicoara, care acum candideaza pentru un post de senator din partea liberalilor.

Chiar daca inca de la eliberarea autorizațiilor de construcție, proiectul Akademia Center a starnit un val de proteste, atat municipalitatea cat și administrația județeana din Cluj au girat proiectul care s-a dovedit a fi unul falimentar. Dupa ce SC Nisco Invest, societatea care ar fi trebuit sa edifice mall-ul de pe strada Victor Babeș a intrat in insolvența Consiliul Județean a ramas cu un teren in construcție pe care s-a turnat o fundație de beton adanca de cațiva metri. In momentul acesta exista mai multe propuneri pentru a schimba destinația acelui spațiu pe care nu se va mai construi Akademia Center.
spre exemplu, membru PNȚCD Cluj Mihai Cucerzan a reușit sa convinga aproape 500 de clujeni ca in locul șantierului sa apara un parc.
“Proiectul mall-ului Akademia Center, prevazut a fi construit in zona campusului studentesc Hasdeu, a fost abandonat definitiv. Intrucat de ani de zile locul care trebuia sa gazduiasca respectiva investiție este lasat in paragina, oferind un aspect dezagreabil, propunem transformarea acestui spatiu in parc dotat cu terenuri de sport. Dupa cum se știe, in zona sunt zeci de baruri si nici macar un teren unde sa poata fi practicat sportul. In acest sens, avem speranța ca autoritațile locale vor imbrațișa aceasta inițiativa, convinși fiind ca miile de studenti din zona ar merita o asemenea investitie”, considera Cucerzan
Pe de alta parte, Consiliul Județean Cluj ar dori o investiție in parteneriat cu Universitatea de Medicina și Farmacie in urma careia sa se construiasca un parking sau camine studențești.
In momentul acesta, singurul lucru care este cert privitor la aceasta afacere este ca lichidatorul judiciar care se ocupa de falimentul firmei Nisco Invest a obținut o marire a onorariului de la 2500 de lei/luna la 3000 de lei/luna plus TVA.
Pe de alta partea, de-a lungul timpului, Dan Nistor a spus ca a avut dificultati in inceperea proiectului pentru ca administratia judeteana i-a pus la dispozitie terenul dupa 2 ani de la semnarea contractului de concesiune. Conform unor informatii, terenul respectiv nu era lipsit de sarcini si nu avea canalizare. In tabelul celor care au de primit bani de la SC Nisco, CJ Cluj s-a inscris cu suma de 16,5 milioane de lei (redeventa pentru teren pe care firma lui Nistor ar fi trebuit sa o achite timp de 25 de ani), BCR, cu 13 milioane de lei (imprumut bancar), BRD cu 2,5 milioane lei (Imprumut bancare),  SC Engexpor cu 4,7 milioane lei si Soil Tech Drilling cu 5,5 milioane lei.
“Societatea debitoare a ajuns in imposibilitatea demararii lucrarilor pentru acest proiect in principal datorita intarzierii de doi ani și șase luni a predarii amplasamentului de catre Consiliul Județean, considerand apoi ca inghețarea proiectului este varianta optima pana la terminarea recesiunii economice din Romania”, considera lichidatorul.

Faliment cu off-shore din paradisul fiscal

Anul trecut, magistratii Tribunalului comercial Cluj au decis ca SC Nisco Invest, firma omului de afaceri clujean Dan Nistor, trebuie sa intre in insolventa. Lichidatorul desemnat in acest dosar, Solvendi, a decis ca firma va fi falimentata pentru ca administratorii societatii nu au putut prezenta un plan de reorganizare si scoaterea firmei din criza. Conform site-ului Ministerului de Finante, firma administrata de Dan Nistor si detinuta de off-shore-ul cipriot BYCOURT INVESTMENTS LTD are active de peste 24,9 de milioane de lei si datorii de peste 26,5 milioane de lei. Cu toate acestea, in tabelul creditorilor suma se ridica la circa 50 de milioane de lei, majoritatea celor care au de primit bani de la Nisco Invest fiind bancile care au acordat imprumuturi pentru acest proiect.
SC Nisco Invest, societatea patronata de omul de afaceri clujean, Dan Nistor, a primit in urma cu cinci ani un teren (circa 4.000 de mp) in incinta spitalului de pneumoftiziologie Leon Daniello din cadrul Ansamblul Clinicilor pentru a construi o parcare si un centru multifunctional. In acea perioada, la sefia CJ Cluj era liberalul Marius Nicoara, care este unul dintre cunoscutii lui Nistor, iar intr-o perioada de circa trei ani, SC Nisco Invest a mai primit prin atribuire sau rectificari la contractul de concesiune inca aproape 4.000 de mp in aceeasi locatie. Tot in aceeasi perioada, proiectul initial s-a transformat, ajungand in momentul de fata sa semene mai mult cu un mall decat cu o parcare cu spatii medicale.
Cu tot acest sprijin din partea institutiei conduse de liberali, Nistor nu a apucat nici macar sa ridice un prim etaj al acestui proiect imobiliar. Mai mult, conform unor actiuni care au ajuns in fata magistratilor clujeni, afaceristii clujeni nu si-au platit o parte din lucrarile contractate pentru construirea Akademia Center, proiectul celor de la SC Nisco. Reprezentantii unei firme din Bucuresti, SC Soil Tech Drilling, care lucrat la construirea fundatiilor acestui proiect sustin ca trebuie sa primeasca circa 5,5 milioane de lei de la SC Nisco Invest, drept pentru care I-au dat in judecata.  Actiunea a fost deschisa la Tribunalul Comercial Cluj in august 2008, iar cei de la SC Soil Tech au primit castig de cauza, astfel ca judecatorii au instituit un drept de poprire (drept de retentie) asupra unei suprafete de teren care, in mod normal, apartine Consiliului Judetean Cluj si a fost dat in concesiune catre SC Nisco Invest.

Afacere contestata
Inca de la aparitia ideii de a construi un parking in incinta unui spital de pneumoftiziologie, Gazeta de Cluj a tras semnale de alarma privitoare la riscul la care sunt supusi bolnavii. In 2005, pentru ca SC Nisco Invest SRL sa castige in mod sigur licitatia pentru constructia parkingului, pe ultima suta de metri, forul judetean a inclus o noua cerinta: pe langa parcarea si spatiile cu destinatie medicala prevazute in caietul de sarcini, cel care va primi prin concesionare terenul va trebui sa construiasca acolo si un heliport, conform unei mai vechi initiative a consilierilor PSD. Firmele care participau alaturi de SC Nisco s-au retras din joc, nefiind pregatite pentru o asemenea investitie. Culmea este ca, in ianuarie 2007, Comisia Zonala a Monumentelor respinge cererea pentru avizul de construire a unui centru multifunctional, cu heliport, in curtea Spitalului de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj. Motivatia era ca proiectul depus nu respecta prevederile PUG, care stabileste, printre altele, ca regimul de inaltime sa fie maxim parter plus 3 etaje. La acea data, constructia centrului necesita reamplasarea mai multor puncte: statia de epurare a apei, care apartine spitalului, morga, spalatoria, parcarea de 30 de locuri si rampa de gunoi, care vor fi facute de constructor pe propria cheltuiala. Pentru a linisti apele, apare in scena tot Consiliul Judetean (CJ) care aproba un proiect pentru stramutarea anexelor respective care stateau in calea investitiei lui Nistor.

Atrium Center, un mall inchis inainte de construire
Un alt proiect de mall care a avut aceeași soarta este Atrium Center, pe terenul caruia au crescut copaci Atrium Center trebuia finalizat in 2010, dupa care proiectul a fost amanat pentru 2011, insa cu siguranta nu va fi gata nici in 2012. Terenul de 18.000 de metri patrati ai fostei fabrici Somesul a fost cumparat in 2007 pentru ridicarea Atrium Center, dar criza financiara a blocat tot mai mult proiectul.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.