Raportul de evaluare ii da pe Hosu si Baciu perfecti integrati social
Procesul tinerilor Andrei Hosu si Bogdan Baciu a continuat saptamana aceasta la Curtea de Apel Cluj. Cei doi au inaintat judecatorilor clujeni rapoarte de evaluare intocmite de catre Serviciu de Probatiune de oe langa Tribunalul Cluj, cu privire la situatia lor familiala, personalitatea lui Hosu si a lui Baciu, precum si sansele lor de reintegrare in societete. Gazeta de Cluj va prezinta in exclusivitate continutul acestor raporate si care dezvaluie caracteristicile personalitatilor fiecaruia dintre ei.
Cine este Andrei Hosu
In Referatul de Evaluare inaintat instantei clujene, Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Cluj arata, in mod detaliat, caracterele personalitatii inculpatului Andrei Hosu si factorii sociali, educationali si familiali care au contribuit la formarea personalitatii sale. Astfel, din referat aflam faptul ca „Hosu Andrei Dan, in varsta de 22 de ani, provinde dintr-o familie legal intemeiata in anul 1988, cu doi copii, sora sa mai mica avand actualmente 15 ani. Cadrul familial in care a crescut si s-a dezvoltat inculpatul a fost unul adecvat, caracterizat de stabilitate pe toate planurile (locativa, financiara etc), si de atentie sporita din partea parintilor.”. Despre aceasta relatie cu familia in raport se arata ca „ s-a bazat pe comunicare si suport reciproc intre membrii, parintii reprezentand modele pozitive de comportament pentru copii, in lipsa viciilor de orice fel sau a violentei domestice. In educatia copiilor s-a pus accentul pe asimilarea de catre acestia a normelor si a regulilor de convietuire sociala (referitoare la importanta educatiei, a muncii si a respectului interuman), dar si pe insuflarea valorilor si principiilor religioase (membrii acordand importanta deosebita participarii la evenimente de acest gen).
Referitor la relatia persoanla cu mama sa, Dana Hosu, cea care i-a fost mereu alaturi pe tot parcursul procesului penal, expertii sociologi afirma ca „aceasta a aratat ca fiul ei a dezvoltat o personalitate dicila si intelegatoare, nu acreat dificultati in familie si in comunitate, supunandu-se supravegherii parentale, motive pentru care Hosu Andrei Dan a beneficiat de incredere in toate privintele din aprtea parintilor. Asadar, de la o varsta timpurie, el a fost responsabil cu sarcini lucrative, dezvoltandu-si abilitati si deprinderi in acest sens, specifice naturii afacerii desfasurate de parinti”.
A fost un elev bun
Despre parcursul scolar al lui Andrei Hosu, reprezentantii serviciului de probatiune au ajuns la concluzia ca acesta nu a avut niciodata probleme in a invata sau in relatiile cu colegii. „ Hosu Andrei Dan a finalizat ciclul liceal de invatamant in anul 2008, in cadrul Liceului cu Program Sportiv din Cluj-Napoca. Din declaratia mamei, inculpatul a avut un parcurs scolar corespunzator, cu rezultate medii la invatatura, fara a inregistra repetentii sau conduite indezirabile (altercatii sau neintelegeri cu colegii sau cu cadrele didactice). Ulterior, dupa promovarea examenului de bacalaureat si pentru continuarea procesului educational, inculpatul a fost admis, pe un loc bugetat, la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA), din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, inscriindu-se totodata si la Facultatea de Drept a Univeritatii Spiru Haret, la forma de invatamant la distanta.
A pus mereu accentul pe viata de familie
Raportul de specialitate a aratat ca viata de familie a fost mereu deosebit de importanta pentru Andrei Hosu, dupa lasarea sa in libertate el intemeindu-si propria familie. „Dupa punerea sa in libertate, in situatia inculpatului au survenit modificari semnificative, el intemeidu-si o familie impreuna cu prietena sa (in prezent Hosu Ioana), cu care a avut o relatie din vara anului 2008. Tinerii si baiatul lor (Hosu David Cristian, de 7 luni) locuiesc impreuna cu parintii si sora inculpatului in comuna Floresti, fiind multumiti de conditiile de trai pe care le au la dispozitie (cu privire la spatiu, dotari si utilitati). Membrii familiei se gospodaresc in comun din castigurile salariale ale inculpatului si a mamei sale (ambii angajati ai SC Despagubitri Accidente Vatamari din Bucuresti, pe post de sofer, respectiv consilier), din indemnizaatia de crestere a copilului obtinuta de sotia inculpatului, dar si din sume ocazionale realizate de Hosu Andrei Dan din activitatile de comercializare a articolelor vestimentare si incaltaminte catre cunostiinte sau prieteni.”
Despre sumele de bani realizate pentru intretinerea familei, raportul arata ca acestea se ridica la suma de „38000 de lei pe luna, din care 2000 de lei remuneratia inculpatului, 800 de lei remuneratia maternala si 1000 de leis alariul mamei, la care se adauga bonusurile si comisioanele pe care le incaseaza mama inculpatului, pana la 2000 de lei pe luna.”
A fost sanctionat doar pentru incalcarea vitezei in trafic
In concluzia raportului de evaluare se arata faptul ca „Hosu Andrei Dan nu are antecedente penale, si nu este cunoscut organelor de politie ca o persoana violenta sau cu probleme de comportament. Cu toate acestea, in perioada 2008+2012, tanarul a fost sanctionat contraventional in 14 randuri pentru incalcari la legea circulatiei rutiere. Din familia lui, doar mama (Hosu Dana Doina) a fuferit o condamnare penala (cu suspendarea conditionata a pedepsei), pentru savarsirea ifractiunii de marturie mincinoasa, in legatura cu infractiunea de talharie pentru care este judecat fiul ei, fapta pe care acesta nu si-o asuma, fiind convinsa de nevinovatia fiului ei si de acuratetea declaratiilor date de ea in fata instantei”.
Perspective de reintegrare sociala
In raportul de evaluare sociala a lui Andrei Hosu, expertii a ajuns la concluzia ca sansele pe care acesta dle a re de a se integra in societate si de a fi un cetatean model sunt mari. „Bazandu-,a pe informatiile prezentate in capitolele anterioare (ale raportulu- n.r), apreciez ca Hosu Andrei Dan dispune de resurse personae (pregatire educationala adecvata, abilitati si experienta in munca, motivatie intrinseca de a respecta legea etc), familiale (atasament fata de sotie si copil, suportul si sustinerea parintilor) si comunitare (oportunitati lucrative) suficiente pentru un traseu pro-social si lipsit de abateri legislative semnificative. Mai mult, consider ca experienta negativa a detentiei si a derularii procedurilor judiciare reprezinta un element motivational aditional pentru inculpat de a respecta legea ( prin considerarea indeaproape a actiunilor adoptate si a anturajelor frecventate).”, sustine Consilierul de Probatiune, Gheorghe Cristina. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al expertului, Andrei Hosu nu ar intalni nicio problema in a se intregra perfect in societate si a sta departe de orice anturaj negativ.
Achitat in prima insatnta, Bogdan Baciu are, de asemenea, un raport de evaluare bun
Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Cluj a intocmit un raport de evaluare si cu privire la persoana lui Bogdan baciu, tanarul care este acuzat ca fiind coautor al jafului de la Banca Transilvania si care a fost achitat de catre Tribunalul Cluj. Conform datelor din raport, „Baciu Bogdan, in varsta de 23 de ani, provine dintr-o familie legal intemeiata, el fiind singurul copil. Tanarul locuieste impreuna cu parintii intr-un apartament aflat in proprietate, sitauat in cartierul Manastur din Cluj-Napoca. Parintii inculpatului au o vechime in munca de peste 20 de ani. Mama a lucrat ca muncitor la fosta fabrica de mobila „Libertatea” o perioada mare de timp (19 ani), iar in anul 2007 si-a schimbat locul de munca. Veniturile financiare ale familiei Baciu au reusit intotdeauna, dupa cum relateaza sursele intervievate, sa acopere nevoile membrilor in mod multumitor, iar acest lucru caracterizeaza si situatia prezenta, mama realizand un venit de 2000 de lei lunar si tatal 1200 de lei plus bonuri de masa.”
Despre familia Baciu, expertii subliniaza faptul ca „relatiile familiale au la baza respect, sprijin reciproc si atasament. Tanarul are o buna relatie de comunicare cu ambii parinti, care l-au sustinut in toate proiectele sale si carora le-a oferit ascultare. Mama inculpatului arata ca acesta a beneficiat de incredere din partea parintilor, ca nu a creat probleme in familie sau in comunitate si ca este apreciat si iubit de persoane din familia extinsa (bunici, fratii parintilor).
A fost mereu preocupat de sport
Parte a personalitatii lui Bogdan Baciu a fost mereu dedicata sportului, activitate pe care a indragit-o inca de pe bancile scolii primare. „Baciu Bogdan a fost preocupat, inca de timpuriu (de la 7 ani), de sport, indeosebi de fotbal. Astfel, el a fost inscris din clasa a cincea la o clasa cu acest profil sportiv, iar ulterior a urmat si cursuri liceale ka acelasi profil.El a absolvit primele clase de liceu la Licel cu Profil Sportiv din Cluj-Napoca, iar clasa a 12-a la un liceu cu profil similar din municipiul Arad. Tanarul a fost inscris la mai multe cluburi de fotbal din municipiul Cluj-Napoca, iar in interesul practicarii acestui sport a fost plecat inca de la 15 in cantonamnete prin tara. La 17 ani a primit si acceptat un angajament de joc la un club din Arad, motiv pentru care s-a transferat in acest oras, unde a finalizat ciclul liceal si a obtinut diploma de bacalaureat, in anul 2008.” Expertii mai afirma ca inclinatia lui Bogdan Baciu spre sport a fost mereu incurajata de catre parinti si prieteni. Astfel, acestia ar fi vazut in practicarea sportului de catre Bogdan „o oportunitate de a capata independenta financiara si au apreciat stilul de viata pe care il presupune practicarea unui sport”.
Nu avea nici macar o amenda incasata
Expertii care au efectuat raportul de evaluare in cazul lui Bogdan Baciu, dupa consultarea organelor de politie, au ajuns la concluzia ca acesta nu a fost niciodata certat cu legea penla, ba mai mult, cazierul sau fiind totalmente curat. „Baciu Bogdan nu se afla in evidenta luratorilor de politie, de la sectia pe raza careia isi are domiciliul, pentru comportamente antisociale, el nefiind sanctionat contraventional sau cercetat penal. Aceleasi informatii sunt si in ceea ce ii priveste pe ceilalti membrii ai familiei, care nu sunt cunoscuti ca avand comportamente negative in comunitatea locala.”, se arata in raport. De altfel, Bogdan Baciu si-a sustinut mereu nevinovatia in ceea ce prives faptele de talharie de la sediul Bancii Transilvania din Manastur, si care ia-u fost imputate in calitate de coaputor, alaturi de Andrei Hosu.
Arestul l-a afectat negativ
Faptul ca a peztrecut mai bine de un an in arest preventiv doar ca apoi sa fie achitat, l-a afectat in mod negativ pe Bogdan Baciu, atat din punct de vedere al carierei sportive pe care vroia sa o urmeze cat si pe plan familial. Astfel, din raportul de evaluare, aflam ca „ experienta arestului preventiv, de durata ( 19 ianuarie 2010-5 mai 2011), l-a marcat in mod negativ pe tanar, atat direct cat si prin consecintele aasupra membrilor familiei, aici el facand referire la problemele de sanatate ake tatalui, care au debutat in acest context (atacuri de panica, stari de anxietate etc).
Chiar si dupa o experienta nefasta cum este cea a arestului preventiv, din cate se pare, Bogdan Baciu si-a refacut viata si intentioneaza sa isi recapete locul in societate. „Dupa punerea sa in libertate, inculpatul si-a reluat locul in familie, care i-a fost alaturi pe durata detentiei, ca si in prezent, parintii find convinsi de nevinovatia sa, ei oferindu-i suport material si afectiv. Totodata, tanarul a facut demersuri de reintegrare sociala: el a incercat sa-si gaseasca un loc de munca, insa arata ca a intampinat dificultati, fiind privit cu neincredere de angajatori, date fiind acuzatiile care i se aduc. De altfel, atat inculpatul cat si familia sa par decisi sa schimbe locul de domiciliu, dupa finalizarea procesului penal, pentru a facilita reinsertia sa sociala. Bogdan Baciu intentioneaza sa plece in Italia, unde poate beneficia de sprijinul unor rude in gasirea unui loc de munca si stabilirea efectiva in strainatate.”
Perspective de adaptare sociala la Bogdan Baciu
Conform Seviciului de Probatiuni, Bogdan Baciu are sanse mari de reintegrare in societate, beneficiind de o educatie buna si sprijinul necontenit al familiei si piretenilor. „Conduita corespunzatoare anterioara a tanarului (lipsa antecedentelor penale sau comportamente negative), sustinerea materiala si afectiva din randul familiei, atitudinea adecvata fata de munca reliefata de angajamentele din domeniul sportiv, nivelul bun de educatiei sunt principalii factor protectivi care caracterizeaza situatia sa prezenta. La acestia putem adauga experienta negativa a detentiei ca motivant in evitarea unor situatii ce pot prezenta risc infractional” se arata in raptor. La final, consilierul de probatiune Ileana Ardelean concluzioneaza ca „bazandu-ma pe informatiile avute la dispozitiei, apreciez ca Baciu Bogdan dispune de resurse personale (educatie corespunzatoare, motivatie de a respecta normele sociale, disponibilitate de a schimba mediul social etc), familiale (sustinerea membriilor familiei extinse, atasamentul dintre acestia) si comunitare -accesul facil la persoane de specialitate care ii pot oferi suport psihologic in depasirea experientei negative a detentiei cat si a consecintelor legate de incriminarea sa-etichetarea sociala”.
Sabin Ripan