Ghiran Vasile, președintele Composesoratului Nădașu din Cluj, a fost achitat de acuzațiile unei fraude de aproape un milion de lei.

”Achită pe inculpatul Ghiran Vasile, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată, prevăzută de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale). În temeiul art. 25, alin. 5, C. proc. pen. lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de către partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. În temeiul art. 404, alin. 4, lit. c, C. proc. pen. dispune ridicarea măsurii asiguratorii a popririi asiguratorii luată prin ordonanţa din data de 20.04.2018 asupra sumelor de bani existente în conturile părţii responsabile civilmente Composesoratul Nădaşu deschise la Banca Transilvania SA”, arată soluția pe scurt a instanței.


În urmă cu doi ani, procurorii anticorupție din Cluj l-au trimis în judecată în stare de libertate pe președintele composesoratului Nădașu, Vasile Ghiran, pentru infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Procurorii spun în rechizitoriu că faptele sunt vechi de cel puțin patru ani: „în perioada 2013-2014 inculpatul Ghiran Vasile, în calitatea menţionată mai sus, a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente inexacte care conţineau menţiuni referitoare la proprietari de animale care nu aveau calitatea de membri composesori şi care nu au avut înţelegeri scrise / verbale cu Composesoratul pentru păşunarea animalelor”. Astfel, Ghiran ar fi obținut fonduri nerambursabile pe nedrept, în valoare de aproape 900.000 de lei – iar Agenția de Plăți s-a constituit parte civilă în proces, și cere peste un milion de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.