Primăria Cluj Napoca a pierdut un proces intentat de compania falimentară Valve International, cu o miză de aproape 100.000 de lei. Societatea care trebuia să finalizeze proiectul Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) a dat în judecată administrația locală pentru neplata unor facturi. În centrul respectiv, condus de persoane înșurubate politic, șuieră vântul.
În toamna anului trecut, Primăria Cluj Napoca a inaugurat Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), o clădire care oferă spații de închiriat. Însă, singurii care populează, sporadic, edificiul din Dealul Lomb sunt șefii. Dacă suni la numărul de telefon al Centrului răspunde țiuitul faxului. Reporterii Gazeta de Cluj au încercat de mai multe ori în cursul acestei săptămâni să poarte o discuție cu reprezentanții CREIC, dar nimeni nu a răspuns la telefon.
Din consiliul de administrație al CREIC fac parte IRINA ELENA GHIȚĂ, asistent local la biroul europarlamentarului Daniel Buda, DANIEL ARPAD ZOLTAN, director administrativ la SC Neon Lighting, una dintre firmele de casă ale administrației locale, RĂZVAN RUS, Service manager la firma BT Wild Ranch, societate protejată de fostul șef al CJ Cluj, Marius Nicoară și de fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, Toma Rus.
Contractul pentru edificarea complexului CREIC, care a avut o valoare de aproape 60 de milioane de euro, o parte din bani provenind din fonduri europene, a fost câștigat de asocierea Valve International – RDV Construct -White Star International – Team Net Engineering. După doi ani de la ordinul de începere a lucrărilor, SC Valve International a cerut intrarea în insolvență. După întreruperea lucrărilor, în 2016 s-a încheiat un nou contract pentru restul de lucrări cu asocierea S.C. TCI Contractor General SA – S.C. Castrum Corporation SRL, iar clădirea a fost recepționată în toamna anului trecut, în situația în care ea trebuia inaugurată cu trei ani mai devreme.
Cum se pierd banii clujenilor? Ușor!
În 2016, SC Valve International dă în judecată Primăria Cluj Napoca pentru neplata unor facturi în valoare de aproximativ 300.000 de lei. Câștigă o parte din proces care vizează plata unor facturi de aproape 100.000 de lei, însă administrația locală reusește să obțină rejudecarea procesului. Însă, și de această dată, sentința rămâne la fel. Curtea de Cluj menține sentința instanței de fond și obligă primăria clujeană la plata facturilor restante.
”Reclamanta a menționat că necesitatea acestor lucrările suplimentare reiese din referatul dirigintelui de șantier nr. 468/28.04.2015, precum și ca urmare a ședințelor săptămânale de progres la care au participat, alături de reprezentanții executantului, și reprezentanți ai echipei de implementare a proiectului, pentru beneficiar, ai echipei care asigurau managementul proiectului, ai echipei dirigenție de șantier, precum și ai Proiectantului General/Asistență tehnică proiectant. De asemenea, costurile aferente documentației este confirmată de corespondența purtată în cadrul proiectului, cât și de efectuarea în concret a acestor cheltuieli de către reclamantă, în beneficiul investiției contractate.
Totodată, a mai arătat că prin adresa nr. 272/15.07.2015 a adus la cunoștința debitoarei că are obligația de a deconta lucrările necuprinse în documentația tehnică inițială, în cuantum de 277.091,93 lei, însă pârâta nu a dat curs cererii reclamantei”, se arată în documentele dosarului.
În replică, oficialii primăriei clujene au arătat că lucrările respective nu erau cuprinse în planul inițial al proiectului.
”Aceste lucrări nu se pot deconta, deși există o dispoziție a dirigintelui de șantier în acest sens, chiar din cauză că nu se regăsesc în costurile aferente documentației aprobate pentru execuția proiectului”, arată reprezentanții administrației locale.
În final, instanța a concluzionat că este justificată (pentru plată, n.red.) suma de 92.851,2 lei, reprezentând cheltuieli suplimentare generate ca urmare a nerespectării de către pârâtă (Primăria Cluj Napoca, n.red.) a obligațiilor contractuale.
Administrația locală a făcut recurs la această decizie, însă Curtea de Apel Cluj a respins recent acțiunea.
”Constată nul recursul declarat de Municipiul Cluj Napoca împotriva sentinţei civile nr. 3786 din 20.12.2018, pronunţată în dosarul nr. 355/117/2016* al Tribunalului Cluj, pe care o menţine în întregime. Constată rămas fără efect recursul incident declarat de SC Valve International SA împotriva aceleiaşi sentinţe. Decizia este definitivă”, arată decizia Curții de Apel Cluj.
Valve a rămas fără aer
La mijlocul lunii martie 2013, societatea Valve Internaţional SRL şi-a cerut insolvenţa pe rolul Tribunalului Brăila, iar un judecător specializat a admis cererea. Reprezentanţii firmei Valve Internaţional au motivat decizia de a intra în insolvenţă, prin procedură de reorganizare, prin faptul că au intrat în incapacitate temporară de plată, din cauza faptului că alte firme sau instituţii de stat care aveau de plătit pentru lucrările de efectuate întârzie cu efectuarea plăţilor.
Ulterior, Valve Internaţional a informat Primăria Cluj-Napoca despre intenţia de a continua lucrările la Centrul de Industrii Creative şi IT. Potrivit unor reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca, instituţia a plătit în avans un procent de 20 la sută din totalul preţului de 52 de milioane de lei pentru Centrul Regional de Excelenţă de Industrii Creative şi IT. Şeful de proiect spunea atunci că lucrările erau efectuate în proporţie de 25 de procente şi că vor continua colaborarea cu societatea desemnată prin concurs de proiecte. Firma Valve International este deţinută de către Ion Florian şi Radu Nicu.
Situația financiară a CREIC cochetează cu falimentul
Firma care administrează CREIC se numește CLUJ INNOVATION PARK SA și este deținută în totalitate de consiliul local al Municipiului Cluj Napoca. De la înființare și până în 2017 societatea a prezentat cifre de afaceri anuale care nu depășesc salariul mediu pe economie, adică între 1.200 și 2.800 de lei. Anual, firma a înregistrat pierderi.
Pentru anul 2018, CLUJ INNOVATION PARK SA a raportat o cifră de afaceri de 28.000 de lei, o pierdere de 650.000 de lei și… 6 angajați! Practic, de la înființarea societății nu s-a făcut altceva decât să se plătească salariile directorilor și angajaților.
Mai mult, terenul pe care a fost edificat acest centru nu este stabil, administrația locală clujeană investind, ulterior, milioane de euro pentru stabilizarea versantului.
Care sunt chiriile în CREIC
Potrivit unei hotărâri de consiliu local, valoarea chiriilor spațiilor din cadrul CREIC variază între 3 euro/mp/ lună și 6,7euro/mp/lună.
Spații de birouri în CREIC – 6,7 euro/mp/lună
Ateliere de creație în CREIC – 4,9 euro/mp/lună
Spații destinate producției de audio-video în CREIC – 3 euro/mp/lună